Yüzeylerine ısıl işlem ile azot (N) emdirilen, ince tane yapısına sahip çeliklerdir. Al, Cr, Mo ve V gibi azota (N) afinitesi yüksek alaşım elementleri ihtiva eder.
Güçlü nitrür oluşturucu elementlerle meydana getirilen ve çeliğin yüzeyinden belli bir derinliğe kadar inerek özel sert tabaka oluşturma işlemine “Nitrasyon çeliği” adı verilir. Yüzeylerine ısıl işlemle azot işlenen, ince tane yapısına sahip çelikler olarak dikkat çekerler.
Nitrasyon krom, molibden, vanadyum ve alüminyum gibi nitrür oluşturucu elementleri içeren çelik çeşitlerine uygulandığında daha etkilidir. İşlem, sıcak iş, soğuk iş çelikleri ve kalıp çelikleri gibi takım çeliklerine de uygulanabilir.
Nitrasyon işleminin ana amacı malzeme yüzeylerinde meydana gelebilecek aşınma direncinin arttırılmasının sağlanmasıdır. Aynı zamanda korozyon dayanımının yükseltilmesi, yorulma dayanımının arttırılması gibi amaçlarla da kullanılmaktadır.
Nitrasyon, ağırlıklı olarak alaşım bakımından zengin çeliklere uygulanan yüzey işlem süreci olarak tanımlanır. Her malzemenin nitrasyon yeteneği bulunur. Nitrasyon bazı çeliklerde korozyon dayanımı ve yorulma direncini artırır. Nitrasyon çeliğe difüzyon aracılığıyla azot verme işlemidir.
İlgili 40 soru bulundu
Yüzeylerine ısıl işlem ile azot (N) emdirilen, ince tane yapısına sahip çeliklerdir. Al, Cr, Mo ve V gibi azota (N) afinitesi yüksek alaşım elementleri ihtiva eder.
Nitrürleme işlemi 350-580 °C aralığında yapılır ve soğuma oda sıcaklığında gerçekleşir. Azot yapıya girdikten sonra soğurken demir nitrürler ve çelikte bulunan diğer elementlerle alaşım nitrürleri oluşturarak çökelir. Nitrasyon işleminde martenzit, östenit ve ferrit dönüşümleri olmaz.
Başka bir deyişle nitrasyon, çeliğe difüzyon yoluyla azot verme işlemidir. Bu nitrürleme işlemi, 350 – 580 santigrat derece arası sıcaklıkları arasında azotun atomik kısmının ferrit gaza geçişini kapsamakta ve oda sıcaklığında yapılan soğutma sırasında faz dönüşümü oluşmamaktadır.
Genelde amortisör milleri ve polisaj yapılabilecek malzemelere OPO uygulanır , nitrasyon da yüzey sertleştirme işlemi yapılır akabinde oksidasyon ,polisaj ,oksidasyon işlemi yapılır ve koruyucu yağ ile yağlanır bu işlem korozyon direnci yüksek istenen parçalara uygulanır.
Borlama, geniş çapta demir, demir dışı malzeme ve sermetlere uygulanan bir yüzey sertleştirme yöntemidir. Bu yöntem, bor atomlarını ana malzeme kafesine difüzyon yolu ile girmeye zorlar ve yüzeyde sert, arayer atomlu bor bileşiklerinin olmasını sağlar.
1.8519 (31CrMoV9) nitrasyon çeliğinin kullanım sertlik değeri 27-33 HRC arasındadır.
42CrMo4 (4140) (1.7225) Islah Çeliği Nasıl Sertleştirilir? 42CrMo4 çeliği yavaşça 880°C'ye kadar ısıtılır. Bu sıcaklığa yükselen 42CrMo4 çeliği yağda veya suda söndürülebilir. 42CrMo4 çeliği oda sıcaklığına (20°C) ulaşır ulaşmaz temperlenebilir.
4140 çeliğinden hazırlanan numunelere iyon nitrürleme ile yüzey sertleştirme uygulanmıştır. İyon nitrürleme yöntemi, elektriki boşalma (glow discharge) şartlarında oluşur. Bu yöntemde, malzeme yüzeyine iyonize edilmiş azotu yaymak için aktif ve reaktif plazma hali kullanılır.
Çelik, demir elementi ile genellikle %0,02 ila %2,1 oranlarında değişen karbon miktarının bileşiminden meydana gelen bir alaşımdır.
Nitrürleme ile yüzey sertleştirme işlemi, çeliğe difüzyon yoluyla azot verme işlemidir. İşlem sırasında atom çapı 0,71 A° olan N, demir kafesine nüfuz eder.
Çelikler içerdikleri karbon oranına göre düşük karbonlu çelikler, orta karbonlu çelikler, yüksek karbonlu çelikler ve yüksek karbonlu takım çelikleri olmak üzere başlıca dört sınıfa ayrılırlar.
Düşük sıcaklık yüzey sertleştirme işlemlerinden biri olan nitrasyon; çelik parça yüzeyine azot atomlarının ara yer atomu olarak gönderilmesi ile yüzeyde sert bir tabakanın oluşturulması esasına dayanır. Azot sağlayıcı ortam olarak tuz banyosu ve gaz atmosferi kullanılabilir.
Nitrasyon fırını ise nitrasyon işleminin yapıldığı fırınlar olmaktadır. Yatay ve dikey tipte üretilmekte olan bu fırınlar nitrasyon işlemlerinin en önemli aşamalarından biridir. Nitrasyon işlemi gaz nitrürleme fırınlarında ortalama 480 ile 540°C arasında yapılan yüzey sertleştirme işlemidir.
Akışkan yatak/tuz banyosunda nitrasyon/nitrokarburizasyon, parçaların aşınma ve korozyona karşı dirençlerini ve yorulma dayancını güçlendirmek için başvurulan bir yöntemdir.
Demsa Isıl İşlem - Yay Çeliği Islahı
Çelik parçanın, koruyucu gaz altında östenit faz sıcaklığına kadar (çoğunlukla 810-900 °C) ısıtılması ve bu sıcaklıkta parça kalınlığına göre belirli bir süre tutulup yağda soğutularak sertleşmesidir.
Metalin önce ısıtılması daha sonra yavaş yavaş soğutulması şeklinde gerçekleştirilir. Malzeme genellikle çeliktir, Ac3 +30-50 derece arası ya da Ac1 (723°C) +30 –50 derece ısıtıp sonra yavaş yavaş soğutulmasıyla tavlama işlemi gerçekleşmiş olur.
Nitrokarburizasyon terimi, tuz veya eksozlarda işlem görmüş çelik anlamına gelir. İşlem, akan bir amonyak atmosferinde 120 saate kadar 490 ° C ila 530 ° C arasındaki sıcaklıklarda kapalı bir imbik fırınında gerçekleştirilir.
Nitrasyon ya da nitrürleme, bir tür yüzey sertleştirme prosesidir. Azotun, çelik yüzeye difüzyonuna dayanan nitrasyon işlemi ile malzeme yüzeyinde aşınmaya karşı yüksek mukavemete sahip bir tabaka oluşur. Tuz banyosu nitrasyonu, azot ve karbonun eşzamanlı olarak malzeme yüzeyine yayıldığı termokimyasal bir işlemdir.
Sıvı çinko, magnezyum ve alüminyum alaşımlarının basınç uygulanan bir piston vasıtası ile kalıp içi dolgu bölgesine uygulanması işlemidir.
Menevişleme, düşük sıcaklıklarda (A1'in altında), nötür sertleştirme, çift sertleştirme, gaz sementasyon, karbonitrasyon ya da indüksiyon sertleştirme işlemlerinden sonra, istenilen sertlik/tokluk seviyesini yakalamak için yapılan bir ısıl işlemdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri