Sütten yoğurt elde edilmesi kimyasal bir değişim olmaktadır. Kimyasal değişimlerden sonra maddenin iç yapısında değişiklikler olur ve yeni maddeler oluşmaktadır. Buna bir örnek olarak da sütün mayalanıp yoğurt elde edilmesidir.
Yoğurttan ayran yapıldığı zaman maddenin özelliklerinde bir değişim meydana gelmemektedir. Yoğurttan ayran yapılması durumunda sadece dış görünüşte bir değişim olmaktadır. Bu nedenle yoğurttan ayran yapılması fiziksel bir değişim olarak adlandırılmaktadır. Bunun dışında tüm hal değişimleri de fiziksel değişimdir.
Yoğurdun ekşimesi kimyasal bir değişimdir.
Yoğurt ekşidikten sonra eski haline getirilemez. Yoğurt ekşirken, çeşitli bakteriler yoğurdun kimyasal yapısını değiştirir.
Doğrulanmış Cevap. Sütten süt tozu elde etmek kimyasal bir değişimdir.
Sütün kaynaması bir hal değişim olayı dolayısıyla fiziksel bir tepkimedir. Özünde sadece sütü oluşturan moleküller ısı alır ve sıcaklıkları artar.
İlgili 16 soru bulundu
Sütün mayalanarak yoğurt haline gelmesi kimyasal bir süreç olarak ifade edilmektedir. Mayalanma işlemi sırasında organik maddeler mikroorganizmalar tarafından birtakım değişikliklere uğratılmaktadır. Bu değişiklikler sonrası sütün yapısı değişmektedir. Bu işlem sırasında yararlı bakteriler kullanılmaktadır.
Fiziksel değişim değildir. Sütten peynir, yoğurt ve tereyağı yapılması kimyasal değişimdir.
Sütün ekşimesi olayı kimyasal değişime örnek olmaktadır. Fiziksel değişim olması için sadece dış görünüşünde değişiklik olması iç yapısının bozulmaması gerekmektedir. Bu nedenle ekşime, çürüme, küflenme, yanma gibi olaylar kimyasal değişim içinde değerlendirilmektedir.
Soruya dönecek olursak Hamurun mayalanması,mayalanma gibi olaylar KİMYASAL DEĞİŞİMDİR.
Sütün kesilmesi fiziksel değişimdir. Maddenin iç yapısı değişmemiştir.
Doğrulanmış Cevap. Süte limon sıkılması fiziksel bir değişimdir.
Çaya limon sıkılması fiziksel mi kimyasal mı birçok kişi tarafından araştırılan bilgilerden biridir. Çaya limon sıkıldığında çayın rengi değişir ve bunun sonucunda da çayın kimyasında bir değişiklik olur. Çay bir daha eski sade çay haline döndürülemediği için çaya limon sıkılması durumu kimyasal bir değişim örneğidir.
Sütten kaymak elde edilmesi fiziksel mi kimyasal mı? Doğrulanmış Cevap. Sütten kaymak yapilmasi ==>Fizikseldir.
Sütten yoğurt elde edilmesi kimyasal bir olaydır.
Yoğurdun oluşması laktik asit fermantasyonu sonucu oluşmaktadır. ''Streptococcus thermophilus'' ve ''Lactobacillus bulgaricus'' laktik asit fermantasyonunu gerçekleştiren bakterilerdir. Bu bakteriler sütteki laktozu basit şekere çevirmektedir.
Yumurtanın kırılması ile maddenin şekli ve görüntüsü değişmektedir. Ancak yapısında herhangi bir değişiklik olmamaktadır. Kırılan yumurtanın pişirilmesi olayı ise iç yapısını değiştirdiği için kimyasal değişim olarak ifade edilmektedir.
Cevap: kimyasal bir değişimdir. Açıklama: maddede meydana gelen değişimler yapı bakımından 2ye ayrılır. bu değişimler fiziksel ve kimyasal değişimlerdir.
Fermantasyon bir diğer adıyla mayalanma olayı; bir maddenin çeşitli mantarlar, bakteriler veya bazı mikroorganizmalar ve ısı etkisiyle çürümesi olayıdır. Bu çürüme olayı maddenin kimyasal olarak çürümesi anlamındadır ve bozulma anlamına gelmemektedir. Kimyasal bozulma değişime uğramak demektir.
Etten kıyma yapılması fiziksel bir değişimdir. Çünkü et kıyılarak kıyma haline getirilir ve bu durumda etin yapısında herhangi bir değişiklik olmaz, etin kıyma haline gelmesi yalnızca fiziksel görüntüde bir değişim meydana getirir.
İnek sütü hafifçe asit, 6.6-6.8 pH değerine sahiptir. Bu hafif asit reaksiyona kazein olmak üzere fosforik asit ve sitrik anyonların varlığı neden olur. Sütün pH'sı sabit bir değere sahip değildir. Laktasyon periyodu süresince, beslenmeye de bağlı olarak değişiklik gösterir.
Elma suyundan sirke yapılması kimyasal bir olaydır.
(Sirkeyi ne yaparsan yap tekrar elma suyuna geri çeviremezsin.)
1.E. Pişirilme: Yüksek ısıda pişirilen her çeşit yemek, kimyasal olarak değişime uğrar.
Yoğurt, besin değeri yüksek, laktik asit fermantasyonu sonucunda elde edilen ve canlı laktik asit bakterileri içeren fermente bir süt ürünüdür. Lactobacillus bulgaricus ve streptococcus thermophilus sütten yoğurt yapmak için kullanılan birkaç bakteri türünden biridir.
Doğrulanmış Cevap. >> Sütten yoğurt yapımında mikroskobik canlılardan yararlanır.
Sütten yoğurt yaparken maya kullanılıyor yani bir tür enzimler. Bu enzimler süttün kimyası tamamen değiştirip yoğurdu oluşturuyor. Yani bu değişim kimyasal değişime örnektir. Dolayısıyla da tereyağı elde fiziksel değil kimyasal bir değişimdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri