Stockholm ya da Stokholm, Stockholm ilinin merkezi ve İsveç'in başkentidir. 2008 verilerine göre Stockholm metropol alanı, tüm İsveç nüfusunun %21'inin yaşadığı ve tüm İsveç'in sanayisinin %35'inin bulunduğu bir merkezdir.
Nobel Barış Ödülü Oslo'daki Norveç Nobel Komitesi tarafından verilir. Bu komitenin üyeleri Norveç parlamentosu tarafından seçilir.
Nobel Ödülü'nün kurucu Alfred Nobel'dir. 1895'deki vasiyetnamesiyle Alfred Nobel'in kurduğu dernek tarafından verilen bu ödülün amacı, insanlığa hizmet edenleri ödüllendirmektir.
Nobel Ödülü, 27 Kasım 1895 tarihli ve 30 Aralık 1896 tarihinde Stockholm'de açıklanan vasiyetnamesiyle Alfred Nobel tarafından kurulan derneğin verdiği, insanlığa hizmet edenleri ödüllendirmek amacını taşıyan prestijli bir ödüldür. İlk Nobel Ödülleri 1901 tarihinde verilmeye başlanmıştır.
Alfred Nobel, tam adıyla Alfred Bernhard Nobel İsveçli kimyager ve mühendistir. Dinamit yapımını ortaya çıkarmıştır. Ayrıca Nobel Ödüllerini başlatan kişidir. Her yıl beş dalda Nobel Ödülleri verilir. 21 Ekim 1833 yılında Stokholm'de doğmuştur ve 10 Aralık 1896'da San Remo, İtalya'da 63 yaşında ölmüştür.
İlgili 24 soru bulundu
1833'te varlıklı bir aileden gelen anne Andriette Ahlsell ile mühendis baba Immanuel Nobel'in üçüncü oğlu olarak Stokholm'de dünyaya geldi. Alfred doğduğunda babası iflas etmişti, dolayısıyla ailesinin maddi durumu iyi değildi. Nobel ailesi 1837'de Finlandiya'ya, 1842 yılında ise Sankt-Peterburg'a taşınır.
Nobel Kimya Ödülü, 1901'den bu yana her yıl kimya alanında insanlığa önemli katkı sunan kişilere veriliyor. 1901'den bu yana her yıl verilen ödülü, 2015'te Türk bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar kazanmıştı. Sancar, Nobel Ödülü kazanan ilk Türk bilim insanı olmuştu.
Nobel Ödülü'nü kazananlara birer diploma, Nobel madalyası ve yaklaşık 1 milyon dolar para ödülü veriliyor. Ödül, Norveç'in başkenti Oslo'da 10 Aralık'ta yapılan törenle sahiplerini buluyor.
Matematik ve diğer birçok bilimsel ve kültürel alan için Nobel Ödülü verilmemiştir. Bunun bir nedeni Nobel'in matematiği pratik bir disiplin olarak görmemiş olmasıdır. Hem Fields Madalyası hem de Abel Ödülü "Matematiğin Nobel Ödülü" olarak tanımlanmıştır.
Nobel Ödülü veya Nobel Ödülleri, her yıl 10 Aralık günü dağıtılan dünyanın en prestijli ödülüdür. Dinamitin mucidi Alfred Nobel onuruna, 1901 yılından bu yana insanlığa hizmet eden insanları ödüllendirmek amacıyla 6 dalda veriliyor.
John Bardeen iki kez ödülü alan tek kişidir (1956 ve 1972); Marie Curie ise Nobel Fizik Ödülü (1903) yanı sıra Nobel Kimya Ödülü'nü de kazanmıştır (1911).
Dybvig aldı. Nobel ödülünü kazananlara birer diploma, Nobel madalyası ve yaklaşık 900 bin euro para ödülü verildi.
Fizik, kimya, tıp, edebiyat ve barış için konmuş ödüller kendi ilgi duyduğu konulardı. Ancak iddialara göre, bu yoğun kıskançlığı nedeniyle matematik alanında ödül koymadı.
Aynı zamanda Mehmet Özdoğan ile birlikte ABD Ulusal Bilimler Akademisi'ne seçilen ilk Amerikalı Türk'tür. Sancar, hücrelerin hasar gören DNA'ları nasıl onardığını ve genetik bilgisini koruduğunu haritalandıran araştırmaları nedeniyle 2015'te Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmıştır.
Aziz Sancar (Kimya, 2015)
Aziz Sancar, 2015 yılında Nobel Kimya Ödülü'nü kazanan ve Türkiye'nin gurur kaynağı olan bir bilim insanıdır.
415 bilimsel makale ve 33 kitap yayınladı. Aziz Sancar, Hücrelerin hasar gören DNA 1 l ar ı nasıl onardığını ve genetik bilgisini koruduğunu haritalandıran araştırmaları sayesinde 2015 Nobel Kimya Odülü1 nü kazandı.
Dünyanin en prestijli ödüllerinden Nobel Edebiyat Ödülü'nü bu yıl ünlü yazar Orhan Pamuk kazandı. KAR kitabi, Orhan Pamuk'un üzerinde en cok konusulan kitaplarindan birisi!...
Günde 4 saat uyurdu, geri kalan zamanlarda hep ders başındaydı.
Her yıl verilen Nobel ödülleri bu yıl da verilmeye devam ediyor. Bir sonraki Nobel ödülü, kimya dalında olacak. Nobel kimya ödülü 5 Ekim 2022 tarihinde verilecek.
Aziz Sancar'ın Nobel ödülü
Moleküler biyoloji alanında çalışmalarını yürüten, ülkemizin önde gelen bilim insanlarından Aziz Sancar, hücrelerin hasar gören DNA'ları nasıl onardığını ve genetik bilgisini koruduğunu haritalandıran araştırmaları sayesinde 2015 yılında Nobel Kimya Ödülü'nü kazandı.
Orhan Ferit Pamuk (d. 7 Haziran 1952, İstanbul ), Türk romancı. Birçok başka edebiyat ödülünün yanı sıra, 2006 yılında Nobel Edebiyat Ödülü'ne layık görüldü ve 54 yaşında, bu ödülü kazanan en genç edebiyatçılardan biri oldu.
Marie Skłodowska Curie (Lehçe telaffuz: [kʲiˈri]; Fransızca telaffuz: [kyʁi]; doğum Maria Salomea Skłodowska, 7 Kasım 1867 – 4 Temmuz 1934), radyoaktivite alanında öncü araştırmalar yapmış ve bu araştırmaları sonucunda Nobel Ödülü'ne layık görülmüş Polonyalı-Fransız fizikçi ve kimyagerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri