Nobel Barış Ödülü 175 gram ağırlığında 23 ayar altından yapılıyor.
Nobel Vakfı'nın mali durumunu güçlendirmeye yönelik geniş tabanlı bir program başlatıldığı için 2012 yılında ödül miktarı 10 milyon krondan 8 milyon krona düşürüldü. 2017 yılında ödül miktarı 8 milyon krondan 9 milyon krona yükseltildi. 2020 yılında ise 10 milyon krona yükseltildi.
Nobel Ödülü'nü kazananlara birer diploma, Nobel madalyası ve yaklaşık 1 milyon dolar para ödülü veriliyor. Ödül, Norveç'in başkenti Oslo'da 10 Aralık'ta yapılan törenle sahiplerini buluyor.
Matematik ve diğer birçok bilimsel ve kültürel alan için Nobel Ödülü verilmemiştir. Bunun bir nedeni Nobel'in matematiği pratik bir disiplin olarak görmemiş olmasıdır. Hem Fields Madalyası hem de Abel Ödülü "Matematiğin Nobel Ödülü" olarak tanımlanmıştır.
Tarihçe. Nobel Ödülleri (İsveççe: Nobelpriset, Norveççe: Nobelprisen), İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi, İsveç Akademisi, Karolinska Enstitüsü ve Norveç Nobel Komitesi tarafından kişiler veya kuruluşlara fizik, kimya, edebiyat, barış ve fizyoloji veya tıp alanlarındaki olağanüstü başarılarına verilmektedir.
İlgili 36 soru bulundu
Şimdiye kadar Nobel Ödülü almış olan 2 Türk isim bulunuyor. Bu kişiler ise Prof. Dr. Aziz Sancar ve Yazar Ferit Orhan Pamuk.
Fizik, kimya, tıp, edebiyat ve barış için konmuş ödüller kendi ilgi duyduğu konulardı. Ancak iddialara göre, bu yoğun kıskançlığı nedeniyle matematik alanında ödül koymadı.
Hayatı Sancar, 8 Eylül 1946 tarihinde Mardin'in Savur ilçesinde, orta gelirli çiftçi bir ailenin sekiz çocuğundan yedincisi olarak doğdu. Sancar, ilk ve orta eğitimini Mardin'de tamamladı.
Dünyaca ünlü Rus yazar Lev Tolstoy'un (1828-1910) Nobel Edebiyat Ödülü'nü reddettiği ortaya çıktı. Tolstoy, Nobel ödülü ile gelen paranın hayırdan ziyade kötülük getireceğine inanıyordu. Resmi bilgilere göre, 107 yıl önce Tolstoy'un eserlerinin yeterince “idealistik” bulunmadığı gerekçesiyle yazara ödül verilmemişti.
Bu özel ödül, sadece kişilere değil kurumlara da verilir. Fizik, Kimya, Edebiyat, Barış ve Fizyoloji/Tıp alanında 5 kategoride veriliyor. Her ödülü farkjlı bir komite veriyor. Fizik, kimya ve ekonomi alanlarındaki ödülleri, Karolinska Enstitüsü verirken, edebiyat alanındaki ödülü ise Norveç Nobel Komitesi veriyor.
Ödüller 10 milyon İsveç kronu (yaklaşık 16,7 milyon lira) nakit para ödülü taşıyor.
Ayrıca 23 kurum ve kuruluşa (organizasyona) Nobel Ödülü verilmiştir. Nobel Ödülü madalyası, 24 karat altın ve gümüş karışımından üretilmektedir. İçeriğinde yaklaşık 4.8 gram altın kaplama bulunmaktadır.
Kazananlara, Vigeland tarafından tasarlanan madalya veriliyor. Nobel Barış Ödülü, ilk kez 1901 yılında Uluslararası Kızılhaç Komitesi'nin kuruluşuna katkılarından ötürü Frederic Passy ile birinci Evrensel Barış Kongresi'nin organizatörlerinden Henry Dunant'a verilmişti.
John Bardeen iki kez ödülü alan tek kişidir (1956 ve 1972); Marie Curie ise Nobel Fizik Ödülü (1903) yanı sıra Nobel Kimya Ödülü'nü de kazanmıştır (1911).
Nobel Kimya Ödülü, 1901'den bu yana her yıl kimya alanında insanlığa önemli katkı sunan kişilere veriliyor. 1901'den bu yana her yıl verilen ödülü, 2015'te Türk bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar kazanmıştı. Sancar, Nobel Ödülü kazanan ilk Türk bilim insanı olmuştu.
Sarı-kırmızılı kulüpten yapılan açıklamada, Mardin Savur doğumlu olan ve çalışmalarını ABD'de sürdüren Sancar'ın verdiği bir röportajda, "En büyük aşkım spordu. Kaleciydim ben. Kendimi bildim bileli Galatasaraylıyım. Turgay Şeren resimleri vardı bende hep.
Sancar, bakteri hücresi içindeki kromozomun UV ışınlarının etkisiyle yok edilip plazmidin sağlam bir şekilde hücre içinde bırakıldığı Maxicell yöntemini geliştirdi. Bu sayede, plazmide aktarılan genler ve bunların protein ürünleri bakterinin kendi genleri ve proteinleri araya karışmadan incelenebilir hale geldi.
Nobel Ödülü veya Nobel Ödülleri, her yıl 10 Aralık günü dağıtılan dünyanın en prestijli ödülüdür. Dinamitin mucidi Alfred Nobel onuruna, 1901 yılından bu yana insanlığa hizmet eden insanları ödüllendirmek amacıyla 6 dalda veriliyor.
Nobel Ödülü alan matematikçiler
Matematik için bir Nobel Ödülü olmamakla birlikte birçok matematikçi, genellikle fizik alanında Nobel ödülüne ulaştılar. İçlerinde ekonomi ve edebiyat (Bernard Russel) ödülü alanlar da bulunuyor.
Alfred Bernhard Nobel (21 Ekim 1833, Stokholm İsveç – 10 Aralık 1896, San Remo İtalya), İsveçli kimyager ve mühendis, dinamitin mucidi. Vasiyetiyle Nobel Ödülleri'ni başlatmıştır.
Günde 4 saat uyurdu, geri kalan zamanlarda hep ders başındaydı.
415 bilimsel makale ve 33 kitap yayınladı. Aziz Sancar, Hücrelerin hasar gören DNA 1 l ar ı nasıl onardığını ve genetik bilgisini koruduğunu haritalandıran araştırmaları sayesinde 2015 Nobel Kimya Odülü1 nü kazandı.
İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi 2015 Nobel Kimya ödülünün “DNA onarımının mekanistik çalışmaları” alanında üç bilim insanına birlikte verildiğini açıkladı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri