Yapılan araştırmanın birinde zeki olmakta genlerin etkisinin %75, çevrenin etkisinin ise %25 sonucuna ulaşılmıştır. Diğer bir araştırmaya göre, bu etkinin yaşa göre değiştiğidir. Bu etki küçük yaşlarda genlerin etkisi %20 oraninda etkilerken gençlerde %40 ve orta yaşlarda %60 etkilediği saptanıyor.
Çünkü zekâ hem genetik hem de çevresel faktörlerden etkilenen karmaşık bir yapıdır. Bilim adamlar zekâyı etkileyen genler üzerinde birçok araştırma yapmışlardır. Sonuçlar genetiğin zekâ düzeyi üzerinde etkiliği olduğunu göstermekle birlikte, çevresel faktörlerinde zekâyı geliştirdiğini de gösteriyor.
Zekayla ilgili genler X kromozomu üzerinde taşınıyor ve eğer babadan gelirse devre dışı bırakılabiliyor. Araştırmacılara göre çocuğun ne kadar akıllı olacağını annenin genetiği belirliyor ve babanınki herhangi bir fark yaratmıyor.
Zekâ düzeyinin yüzde 50 oranında genetik olduğu kanıtlandı. Şimdi araştırmacılar genlerle oynanarak "üstün zekâlar ortaya çıkar mı" sorusunu araştırıyor. İskoçya'da 3 bin kişi üzerinde yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre insanların zekâsının yüzde 50'si genetik yapıdan kaynaklanıyor.
Bilimcilere göre zekâ, ancak anneden gelirse işlev kazanan şartlı genler arasında.
İlgili 26 soru bulundu
Çocuğun boyunda babanın etkisi anneden daha fazladır.
Esmerlik geni baskın olduğundan, sarışınlar daima daha azdır.
Bilim insanları tarafından yapılan bir araştırma ilk doğan çocuğun daha zeki olduğunu ortaya koydu. Bu araştırmaya göre ailenin en büyük çocuklarının IQ'ları küçük kardeşlerininkinden daha yüksek oluyor.
Eski anlayışa göre zekâ, doğumla birlikte belirlenmiş olan, sabit ve değiştirilemeyecek bir kavramken günümüzde birçok alt yetenekten meydana geliyor. Bu yetenekler doğuştan getirildiği gibi sonradan da kazanılır ya da geliştirilir.
Yapılan araştırmanın birinde zeki olmakta genlerin etkisinin %75, çevrenin etkisinin ise %25 sonucuna ulaşılmıştır. Diğer bir araştırmaya göre, bu etkinin yaşa göre değiştiğidir. Bu etki küçük yaşlarda genlerin etkisi %20 oraninda etkilerken gençlerde %40 ve orta yaşlarda %60 etkilediği saptanıyor.
Bu çalışmaya göre Birleşik Krallık'ın ortalama zeka seviyesi 100 olarak belirlendiği takdirde Türkiye'nin IQ'su 94 olmaktadır. 2019'da yayımlanan The Intelligence of Nations'da Düzen'in 2008 SPM verileri kullanılarak Türkiye'nin IQ'su 89,6 (BK'nin değeri 100 olarak alındığında) olarak belirlenmiştir.
Her birey aynı zekaya sahip olmadığı gibi, kişi ömrü boyunca da belli bir zeka seviyesinde kalmaz. Yaş veya çevre gibi faktörler sebebiyle zeka seviyesinde oynamalar gözlemlenir.
Öğrenme yeteneği ve dolayısıyla zeka gelişimi, 3-15 yaşları arasında en üst seviyelere ulaşır ve ömür boyu devam eder. Zeka gelişiminde 3-15 yaşın önemli olmasının bir sebebi de bu yaşlarda çocukların sosyal kabiliyetlerinin artması ve çevre ile ilişkilerinin kuvvetlenmesidir.
Net cevap: hem anneden hem babadan geçer. Tam yarı yarıya değildir bu durum. Genlerin çeşitli özelliklerine göre anne ve babadan aktarım oranları değişkenlik gösterebilir. Kimi genler daha çok anneden aktarılırken kimileri ise babadan aktarılar.
Bir doktor olarak tıp fakültelerinden mezun olan herkes elbette en az 120-130 IQ'ya sahiptir. Bu yüzden elbette biraz zekaya sahip olmak gerekiyor ama bir dahi olmaya gerek yok.
'Zeki insan geç uyur' tezinin en önemli dayanağı şu: Zeki insanlar daha çok kas gücüne dayalı işler yapmadığı için vücutları diri kalıyor ve uykuya erkenden ihtiyaç duymuyor.
Düşük IQ değerleri 70 ile 79 arasında, ortalama IQ değerleri 80 ile 89 arasında, yüksek IQ değerleri ise 90 ile 109 arasında değerlendirilir. IQ'yu belirleyen etkenler şunlardır: Genetik faktörler: Bir kişinin zeka düzeyi, genetik yapısına göre belirlenir ve bu yapı, annenin ve babanın genlerinden geçer.
Leipzig Üniversitesi'ndeki araştırmada, zeka konusunda küçük bir farkı da ortaya çıkardı. İlk doğanlar küçük kardeşlerine göre biraz daha akıllı olma eğilimi gösteriyorlar ve bu kardeşler küçük kardeşlerine göre biraz daha zeki olabiliyorlar.
Temelde zekâ doğuştan gelir ve büyük ölçüde kalıtımın etkisiyle belirlenir. Yapılan çalışmalarda çocuğun zekâsı ile ana-babanın zekâsı arasında yüksek düzeyde ilişki olduğu saptanmıştır. Çocuğun zekâ gücü anasıyla babasının zekâ gücü ortalamasına yakındır.
Çocuk oluşumunda anneden ve babadan gelen genler (A=Baskın, a=Çekinik Gen) eğer "aa" şeklindeyse çekinik olur, "AA" olur ise baskın olur. "Aa" şeklinde olursa ise gen olarak melez, dış görünüşe yansıma olarak baskın gen ağır geldiği için baskın özellik görünür. Genlerin biri anneden diğeri ise babadan gelir.
Bu duruma bir anlam veremeyen aileler, yeni doğduklarında bebeklerinin fiziksel özelliklerinden endişe duyabilir. Bu durum geçici bir süreçtir ve yenidoğan bebekler daha sonra fiziksel özelliklerini anne-babalarından alır.
Mavi göz rengi, düz saç, sarı saç, kısa boy genleri çekinik genlere örnek olarak verilebilmektedir. Çekinik genler, küçük harf ile gösterilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri