b) Nöbetçi subaylığı; yüzbaşı, üsteğmen, teğmen rütbesindeki subaylar tarafından tutulur. Mevcudun yetersiz olduğu durumlarda asgari üstçavuş rütbesindeki astsubaylar da bu nöbete dâhil edilebilir.
D) Branş nöbeti: Birden fazla genel cerrahi, iç hastalıkları klinikleri ve kadın hastalıkları ve doğum kliniği bulunan yataklı tedavi kurumlarında uzman ve klinik adedi göz önüne alınarak acil hizmet için kliniklere bütün personeliyle birlikte branş nöbeti tutturulabilir.
Nöbet tutan kişiye nöbetçi denir. Nöbet veya nöbetçi sözcükleri ile şunlardan biri kastedilmiş olabilir: Sınırları belirli bir yerin güvenliğini sağlamak üzere bekleyen asker, polis gibi güvenlik güçleri veya özel güvenlik görevlileri.
Hafta sonu nöbetler 24 saat sürmekte, yapılan işin niteliğine ve zorunlu ihtiyaçlar nedeniyle 4 saat ara dinlenme indirildiğinde 20 saat fazla çalışılmış olmaktadır. Normalde bu sürelerden sonra hafta içi yapılan nöbetlerde çalışanın “ertesi gün izni” bulunmaktadır.
Görüldüğü gibi mevzuatta biyokimya, patoloji gibi branşlar “acil uzman tabip nöbeti gerektirmeyen branşlar” olarak tanımlanmaktadır.
İlgili 22 soru bulundu
Örneğin; meslekte 25-30 yılını doldurmuş ya da 55-60 yaşına gelmiş hekimlere nöbet tutturulmazdı.
Avrupa Birliği Mahkemesi'nin 03.10.2000 tarihli SİMAP, 09.09.2003 tarihli JAGLER ve 11.01.2007 tarihli VOREL kararında, hekimlerin nöbetler dahil haftalık çalışma sürelerinin en çok 48 saat olabileceği belirtilmiştir.
a) Nöbetçi amirliği; yarbay ve binbaşı rütbesindeki subaylar tarafından tutulur. Mevcudun yetersiz olduğu durumlarda yüzbaşı rütbesindeki subaylar da bu nöbete dâhil edilebilir. b) Nöbetçi subaylığı; yüzbaşı, üsteğmen, teğmen rütbesindeki subaylar tarafından tutulur.
24 saatlik nöbet esnasında gece doktor kendisine ait nöbet odasında uyur. Hasta gelince haber verilir ,bakar ve yatar. Kadrolar sınırlı olduğundan vardiya durumunda daha sık sıra geleceğinden bu da istenmez.
Bu durumda haftada birden fazla tutulan nöbet görevine herhangi bir ücret ödenmemektedir. Haftada birden fazla verilen nöbet görevi angaryadır. Anayasamızın 18. Maddesine göre angarya yasaktır. Bu şekilde verilen ikinci nöbet görevi öğretmenler üzerinde büyük bir angarya oluşturmaktadır.
Ebelik ve hemşirelik hizmeti görenlerin miktarı yeterli olduğu ve hizmetin icapları gerektirdiği takdirde baştabiplik ayrı ayrı yerlerde birden fazla hizmet yeri için hemşirelik nöbeti ihdas edilebilir. (Genel servisler, acil bakım, yoğun bakım v.s. gibi) Servis sorumlu hemşireleri nöbete girmezler.
Bilindiği üzere icap nöbeti evde tutulan ve nöbetçi olunan günde sağlık kuruluşundan talep gelmemesi durumunda fiilen çalışma yapılamayan, ancak talep geldiğinde sağlık kuruluşuna gidilme yükümlülüğü olan bir nöbet düzenidir.
Aile sağlığı toplum merkezlerinde (birinci basamak sağlık hizmetleri sunan kurumlarda) çalışan hemşireler ayda en fazla 60 saat nöbet tutabilir. Diğer sağlık kurum ve kuruluşlarında çalışan hemşireler, ayda en fazla 130 saat nöbet tutabilir.
Buna göre ebe, hemşire ve sağlık memurları başta olmak üzere sağlık personeli bundan böyle tutukevlerinde üst arama memuru gibi çalıştırılmayacak. Meslekte 25 yılını doldurmuş sağlık personeli nöbetten muaf tutulacak.
Vardiya kelime anlamı olarak “gemilerde tutulan nöbet” şeklinde geçmektedir. Vardiya, bir iş yerinde çalışan işçilerin belirli bir sırayla görevi yürütmelerine verilen isimdir.
Geceyi yoğun mesai ile uykusuz geçiren personele, kurumun personel durumu ve imkanları müsait olmak, hizmeti aksatmamak kaydıyla evinde veya kurum içerisinde lüzum görüldüğü sürece dinlenmesi için baştabip izin verebilir. Bu takdirde de bunlar acil durumlarda baştabip veya nöbetçi tabibin davetine uymaya mecburdurlar.
Başhekim talimatı: Profesör, doçent ve uzman hekimler eşit sayıda nöbet tutacak.
Ayda bir doktorun 14 nöbet tutması yasak; ama bu tabii ki uygulanmıyor. Yasal olarak hafta içi 12 saat, hafta sonu 24 saat olacak şekilde nöbet tutuluyor. Özellikle 'çömez' denen asistan hekimler ayda 14 nöbet tutuyor. Bölüme başladım başlayalı aylık 14'ten az nöbet tutmadım.”
Anılan mevzuat hükümleri uyarınca sağlık meslek mensuplarının nöbetleri 24 saat kesintisiz olarak tutulmak zorunda olup nöbetlerde acil haller dışında günübirlik değişiklikler yapmak hukuka aykırıdır.
Madde 12 - Astların üstlere isimle hitap etmeleri caiz değildir. icap ettikçe (Mareşalım, Kumandanım, Generalim, Amiralim, Başkanım, Binbaşım, Yüzbaşım, Astsubayım) ve rütbesi olmayanlara bayım veya bayan tâbirleri kullanılmalıdır.
Sınır karakolunda görevli "hudut kartalları", bayramda da vatandaşların huzur ve güvenliği için yaklaşık 6 kilometrelik sorumluluk alanında nöbet tutuyor. Dürbünlerle 7 gün 24 saat sınır hattını tarayan askerler, olası gelişmeleri telsizlerle komutanlarına haber veriyor.
Onbaşı, silahlı kuvvetlerde erlikten sonra gelen ilk rütbenin sahibi. Türkiye'de ilk kez batılı tarz Osmanlı askeri kuvvetinde kullanılmış olup Alman Gefreiter rütbesinden uyarlanmıştır. Er ile Uzman onbaşı arasındaki rütbedir. Onbaşı, emrine verilen birliğin amiri ve çavuşun yardımcısıdır.
Hizmette 25 yılını doldurmuş personel, çalışma barışının bozulmaması ve hizmette aksama olmaması kaydıyla, mümkün mertebe nöbetten muaf tutulacaktır.
Yapılan 2023 Ocak itibariyle uzman Doktor maaşı 15,980 TL'den 24.743 TL'ye; pratisyen Doktor maaşı ise 15,263 TL'den 19.079 TL'ye yükselmişti. 1/4 derecesinde çalışan bir uzman doktorun mevcut maaşı 39.872 liradan Temmuz ayında yapılan zam ile birlikte 54.959 lira oldu.
Genelgede hizmetin aksatılmaması şartıyla 25 yılını dolduran sağlık personellerinin nöbetten muaf tutulabileceği belirtilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri