Tiroid nodülü ameliyatı kaç saat sürer? Ameliyat yaklaşık olarak üç saat içinde gerçekleştirilmektedir. Tiroid nodülü ameliyatlarında çoğunlukla genel anestezi yöntemi kullanılır ve hasta uyutularak işleme başlanır.
Tıpkı bir kabağın içini oyar gibi tiroid bezinin içini oyarak nodülün çıkartılması kolay, hızlı ve komplikasyon riski düşük bir işlemdir. Ancak böyle bir cerrahi sonrası nüksler kaçınılmazdır çünkü nodülün alındığı tiroid bezinde sonradan nodül oluşma riski oldukça yüksektir ve bunun için tekrar ameliyat gerekecektir.
Tiroid ameliyatları sonrası iyileşme çok hızlıdır. 3-4 gün içinde kişiler normal yaşamında yer alabilir ve işine gücüne gidebilir. Ama biraz daha garantili söylememiz gerekirse 1 hafta içerisinde tiroid ameliyatı sonrası işimize gücümüze rahatlıkla dönebiliriz.
Kısaca özetleyecek olursak. Nodüler guatrda tiroid hormonları normal ise nodüllerde kanser veya kanser şüphesi varsa hastada boyun bölgesine daha önce farklı sebeplerle radyoterapi yapılmışsa, Nodül çapı 4 cm'nin üzerindeyse, Nodüllerde hızlı büyüme saptanırsa, ameliyat gerekir.
Böylelikle hasta, tiroid bezinin aşırı çalışması sonucu oluşan hormonal tablonun yıkıcı etkilerinden korunur. Ameliyat genel anestezi altında klasik olarak boyun alt kısmından 7-8 cm'lik bir kesi ile yapılır. Bu ameliyat sonrasında hasta 2 gün hastanede yatar ve iyileşme süresi 1 hafta ile 10 gün arasındadır.
İlgili 40 soru bulundu
Ameliyat sonrasında tiroit hormonlarının yokluğuna bağlı yetmezlik (hipotiroidizm) görülebilir. Buna bağlı olarak geçici süre; yorgunluk, kilo alımı, soğuğa tahammülsüzlük, kabızlık ve kadınlarda adet düzensizlikleri görülebilir. Cilt kuru ve pürüzlü bir hal alabilir. Saçlar dökülebilir, kuru ve kırılgan olabilir.
Zehirli guatır ameliyatı riskleri
Zehirli guatır ameliyatının en önemli riski yüksek olan tiroit hormonlarının ilaçla normal seviyeye indirilmeden hastanın ameliyata alınması riskidir. Böyle bir durumda hastada troid krizi dediğimiz ölümcül bir tablo gelişebilir.
Guatr ameliyatında oluşabilecek 2 çeşit risk vardır. Birincisi ameliyat yapılan bölgeye çok yakın olan ses tellerine giden sinirlerin zedelenmesi ikincisi ise kalsiyumu düzenleyen paratiroit bezinin zarar görmesidir. Ancak bu risklerin görülme olasılığı hekimin de uzmanlık seviyesine göre oldukça düşüktür.
Tiroid nodüllerinin küçük bir kısmı çok tehlikelidir. Tiroid nodülünün saptanması sonucunda bu nodül mutlaka önemsenmelidir çünkü bu nodülün arz ettiği tehlike kansere neden olmasıdır. Bu kanser tipi bazen hayata mal olacak bir kanser türü olabilmektedir.
Nodül çapı 4 cm.'nin üzerindeyse, Nodüllerde hızlı büyüme saptanırsa yine ameliyat gereklidir. Yaygın nodüler guatrda ameliyat kararı verilmişse total tiroidektomi yapılması önerilmektedir.
Tiroid ameliyatı sonrası %1 in altında geçici ses kısıklığı olabilir. Bu gelişen ödeme bağlıdır. Bu süreçte hastalar konuşmamaya özen göstermektedir ancak bu yanlış bir tutumdur.
Sentetik hormonlar ile tiroid hormon düzeyleri normal düzeye gelene kadar ve bu hormon düzeylerinin tam olarak dengeye oturana kadar kilo alımı olabilir. Hastalar hem ameliyat sonrası iyileşme döneminde hareketlerini azaltmaları ve beslenmelerine dikkat etmemeleri nedeni ile bu kilo alımı daha fazla olabilir.
Ameliyattan sonra yaranın 2-3 gün kapalı kalması yeterlidir. Üçüncü günden sonra tekrar pansuman gerekmez. Yara kendiliğinden eriyen gizli dikişlerle yaklaştırılmış ise dikiş alınması gerekmez. Erimeyen dikişle yaklaştırılmış ise 3. gün dikiş alınır.
Tiroid Nodüllerinde Tedavi
Tiroid kanseri saptanan tüm nodüllerde tedavi cerrahi ile ve tecrübeli bir cerrah tarafından tiroid bezinin çıkartılmasıdır.
Tiroid nodüllerinin oluşumunda en önemli faktör iyot eksikliğidir. Ülkemiz gibi iyot eksikliği olan bölgelerde tiroid nodüllerinin görülme sıklığı belirgin olarak artmıştır. Türkiye genelinde yapılan ultrason taramalarında erişkin toplumun yarısına yakınında nodüler guatr tespit edilmiştir.
Tiroid nodülleri lokal anestezi altında ciltten ince bir iğne ile girilerek ameliyatsız olarak tedavi edilebilirler. Bunun için lazer, radyofrekans ya da mikrodalga gibi yakarak ablasyon yapan veya alkol gibi kimyasal ablasyon yapan yöntemler kullanılabilir.
İçerisinde sıvı ya da kan birikmiş olan ve kişilerde ağrı hissi yaratan nodüllere kistik nodül adı verilmektedir. Kistik Nodüller kanser riski çok daha az olan nodüllerdir. Ancak, 4 cm çapın üzerinde ise kanser riskleri artar.
Tiroid Bezinde Nodül Kaç Cm Olursa Tehlikelidir? Nodüllerin normal büyüklük 1 ila 2 milimetre ile 2 santim arasındadır. 2 santim ve üzerindeki ebatlara ulaşan nodüller dışardan da görünür hale gelirler. Tiroid nodülü 3 ila 4 santim çapına geldiğinde genellikle ameliyat gerekmektedir.
Nodül farklı durumlarda tesadüfen keşfedilir. Genellikle rutin bir muayene sırasında tespit edilirler. Bazen dışarıdan görülebilecek veya hissedilebilecek kadar büyürler. Büyük nodüller kişide nefes alma, yutkunma ve yutma güçlüğüne, ses kısıklığına veya boğazda genel bir baskı hissine neden olabilirler.
Tiroid kanseri ameliyatı sonrası iyileşme süreci
İkinci günden sonra yaşamsal aktivitelerini yerine getirebilirler. Diyette herhangi bir kısıtlama yapılmaz. Hastalar genellikle 10 ila 15 gün içerisinde günlük yaşamlarına dönebilecek hale gelirler.
Hastaya lokal veya topikal anestezi uygulanabilir. Biyopsiyi gerçekleştirecek olan hekim, tiroid nodülünden hücreleri çekmek için kan alımında kullanılan iğneden daha küçük ve ince bir iğne ile ultrason rehberliğinde nodülün içine girer. Örnekleme alındıktan sonra iğne nodülden çıkarılır.
Tiroid nodülleri genellikle iyi huyludur. Tiroid nodüllerinin büyük bir çoğunluğu sıvı ya da kolloid denilen depolanmış tiroid hormonu formuyla dolu kistlerdir. Katı nodüllerin kanser olma ihtimali daha fazladır.
Tiroid bezinin tamamı veya tamamına yakını alınanlarda tiroid hormonu hapı almayı gerektirecek hipotiroidi ortaya çıkacaktır. İlacın düzenli alınması hayatınızın normal akışı devam ettirmeniz için yeterli olacaktır.
Tiroid ameliyatından sonra hastadan alınan nodüller aradan geçen yıllardan sonra tekrar edebilir.
Her ameliyatta olduğu gibi guatr ameliyatının da belli başlı komplikasyon riski olsa da bunlar kabul edilebilir seviyelerde kalıyor. Özellikle de kalıcı ses kısıklığı yaşama oranı neredeyse yüzde 1'den bile az. Geçici ses kısıklıkları ise 9 ila 12 ay arasında kendiliğinden yerine geliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri