Tiroid nodülü; tiroid bezinde belirgin yer kaplayan, çevresindeki normal tiroid dokusundan kıvam olarak farklı, küresel veya oval şekilli dokuya verilen isimdir. Nodül, tiroid bezi içerisinde normalde olmaması gereken kitle veya yumru olarak adlandırılabilir.
İçerisinde sıvı ya da kan birikmiş olan ve kişilerde ağrı hissi yaratan nodüllere kistik nodül adı verilmektedir. Kistik Nodüller kanser riski çok daha az olan nodüllerdir. Ancak, 4 cm çapın üzerinde ise kanser riskleri artar.
Sıcak nodüllerin kanser olasılığı çok düşük- kabul edilmektedir. Soğuk nodüllerde ise kanser oran yüzde 5 ile 8 oranında değişmektedir. Günümüzde tiroit sintgirafisi tiroit hormon fazlalığı olan durumlarda tercih edilmektedir. Memorial Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.
Akciğerde yerleşen çapı 3cm'den küçük olan geçirilmiş enfeksiyon sonrası kalan bir sekel, iyi huylu bir akciğer tümörü veya akciğer kanseri ya da başka bir organ kanserinin akciğere yayılması ile ortaya çıkan lezyonlardır. Halk arasında “akciğerde leke” şeklinde de tanımlanırlar.
Nodül tiroid bezi içerisinde gene tiroid hücrelerinden oluşan yumru benzeri yapılara verilen isimdir. Nodüllerin hasta ve doktorlar açısından önemi tiroid bezi kanserlerinin de nodüller yapabilmesi ve bazı nodüllerin çok çalışan nodüller olmasıdır.
İlgili 38 soru bulundu
Nodül terimi, 1-2 mm'den 7-8 cm'ye kadar ulaşabilen yumrular için kullanılan bir terimdir. Tiroid nodülünün tıptaki önemi, kanser barındırma ihtimalidir. Bu oran %5 civarındadır. Muayene sırasında saptanan veya hasta tarafından fark edilen nodüller tümör barındırma ihtimali açısından değerlendirilir.
Nodüller, dokuların normalde olması gerekenden daha büyük ve farklı görünümde olmasıdır. Akciğer nodülleri, akciğer filmi ya da BT gibi farklı görüntüleme yöntemleri sayesinde saptanan genellikle şekilleri düzgün, sınırları belirli küçük lezyonlardır.
Meme dokusunda çeşitli nedenlerden dolayı oluşabilen lezyonlar genellikle meme ultrasonu veya mamografi gibi görüntüleme teknikleriyle tespit edilir. Kistler, lipomlar ve fibroadenomlar gibi benign (iyi huylu) lezyonlar genellikle kanser riski taşımaz.
Lezyon kansere dönüşür mü? Ağız içerisinde ve dudak çevresinde yer alan lezyonların kansere dönüşme riski bulunabilir. 40 yaş üstünde görülen cilt kanseri, sigara ve alkol kullanımı sonucunda ortaya çıkabilmektedir.
Hipoekoik Solid Nodül Nedir? Yoğun doku içerdiği için ses dalgalarının geri yansıması sonucu çevre dokulara göre daha düşük ekoda görünen lezyonlara hipoekoik denir. Eğer bu lezyon sınırları belirli bir yapı oluşturmuş ise hipoekoik solid nodül adı verilir.
Tiroid nodülü kanser özellikleri taşıdığı zaman tehlikeli hale gelir. Ancak kanser özelliği taşımasa da 3-4 cm'ye ulaşmış nodüller ameliyat gerektirir.
Nodül, normal olmayan, normalden farklı görünen doku büyümesi anlamına gelmektedir. Pulmoner nodül ise akciğerde 1-30 milimetre çapındaki anormal doku büyümeleri olarak tanımlanmaktadır. 3 santimetreden büyük olanlar ise kitle olarak adlandırılmaktadır.
Soğuk yani hormon salgılamayan nodüller kanser riski taşır. Eğer bir kişide soğuk nodül varsa vakit kaybetmeden doktora başvurulmalı ve gerekli tetkikler yapılarak kesin tanı konulmalıdır.
Nodüllerin normal büyüklük 1 ila 2 milimetre ile 2 santim arasındadır. 2 santim ve üzerindeki ebatlara ulaşan nodüller dışardan da görünür hale gelirler. Tiroid nodülü 3 ila 4 santim çapına geldiğinde genellikle ameliyat gerekmektedir.
Tiroid Nodülü İlaçla Tedavi Edilir mi? Nodüler guatr tedavisinde klasik yöntem olarak bilinen ilaç tedavisi uygulanmaktadır ve bunun yanı sıra ameliyat ve radyoaktif iyot tedavileri de yapılabilir.
Küçük leke şeklindeki nodüller genellikle iyi huylu oldukları için tedavi bile gerektirmeden kendiliğinden kaybolmaktadır. Kaybolmayan nodüllerin boyutları ise düzenli taramalarda kontrol edilir.
Mamografi ve ultrasonda belirlenebilen kitlelerdir. Elle muayene yapıldığı zamanlarda parmak aralarından kaçan ve hareketli bir yapıya sahip olabilirler. İyi huylu tümörde kitle memede ağrı yapmıyorsa, boyutu küçükse, memenin şeklini bozmuyorsa herhangi bir tedavinin uygulanması gerekmez.
Kitle, meme dahil olmak üzere vücudun herhangi bir noktasında ortaya çıkabilen ve farklı dokulardan meydana gelebilen bezelerdir. Kist ise içinde sıvı veya yarı katı madde bulunan küçük yumru veya keselerdir. Memedeki her kitle kist değildir. Memedeki kitleler iyi huylu tümörler, kanser, yağ bezesi ve apse de olabilir.
Tıpta normal vücut dokusundan farklı bir şekilde yer kaplayan her türlü yapıya tümör adı verilir. Bazen bu tip durumlar için lezyon tabiri de kullanılır. Tıpta tümör – ur aynı şeydir ve iyi – kötü farklılığını göstermez.
Başlıca yöntemler; kan testleri, görüntüleme yöntemleri (MRI, bilgisayarlı tomografi vb.) ve biyopsi işlemi ile alınan parçaların patolojik açıdan incelenmesidir. Kanserler, türlerine bağlı olarak farklı mikroskobik yapılara ve yayılma hızına sahiptir. Bu yüzden her kanser türünde farklı tedavi yolları izlenir.
Bir tümör, vücutta oluşan bir kitle veya anormal hücre grubudur. Bir tümörün varlığı her durumda kanser anlamına gelmez. Birçok tümör iyi huyludur (kanserli değildir). Tümörler vücudun her yerinde oluşabilir.
Doktorunuz ayrıntılı fizik muayene yaparak ve gerekliyse USG, mamografi tetkikleriyle herhangi bir kitle varlığını araştıracaktır. Yapılan incelemelerde kitle saptanması durumunda, değişikliğin olduğu dokudan parça alınarak göğüs kanseri araştırması için patoloji bölümünde biyopsi incelemesi yapılması gerekebilir.
Dokuların anormal büyümesi sonucunda oluşan yapıya nodül denir. Nodüller derinin hemen alt kısmında oluşabilir. Ayrıca daha derin cilt dokularında veya iç organlarda da nodül gelişebilir. Nodül terimi genellikle genişlemiş lenf düğümlerini (lenfadenopati) ifade etmek için kullanılır.
Nodüller genellikle akciğerlerde ve tiroid bezinde görülen çeşitli büyüklükte olan doku yumrularıdır. Tomografi, ultrason gibi görüntüleme yöntemleri ile iyi veya kötü huylu olmaları ayırt edilemeyebilir.
Tiroid bezinin içinde normal tiroid dokusundan farklı bir yapıdaki yumru şeklinde veya leblebi , nohut, bazen de nadiren ceviz veya portakal büyüklüğünde olabilen anormal doku büyümelerine nodül adı verilir. Nodüllerle birlikte çoğu zaman tiroid bezi de büyüdüğünden bu hastalığa nodüler guatr adı da verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri