Rahim şekil bozuklukları doğumsal, hormonal etkiler veya geçirilmiş cerrahi müdahalelere bağlı olabilir. Doğumsal anomaliler, organların henüz anne karnında iken normal bir şekilde gelişememesinden kaynaklanır. Rahmin doğumsal şekil bozuklukları, kadınların yaklaşık %5 ile %10'u arasında görülebilir.
Şüpheli rahim şekil bozukluklarının tanısı için rahim filmi (HSG), manyetik rezonans görüntüleme (MRI) ya da 3 boyutlu ultrasonografi yapılması gerekir. Son yıllarda gelişen 3D ultrason teknolojileri ile de birçok rahim şekil bozukluğuna teşhis koymak mümkündür.
Ancak rahim bozuklukları, doğuştan veya sonradan, tedavi edilmezse gebelik elde edilmesi mümkün olmamaktadır. Yani rahim şekil bozukluğuna sahip kadınlar doğal yolları veya tedavi süreci gerektiren yöntemleri deneseler de hamile kalma olasılıkları çok düşüktür, hatta maalesef imkansızdır.
Rahim bozukluğu teşhisi konulan kadınlara ilaç tedavisi ve ameliyat olarak iki tane tedavi seçeneği sunulabilmektedir. Her rahim şekli bozukluğu vakasında ameliyat gerekmeyebilmekte, bu vakalarda sağlıklı bir gebelik dönemi ve ardından doğum gerçekleşebilmektedir.
Rahim, pelviste ters duran armut şekline benzer bir yapıdır. Yaklaşık olarak 7.5 santim uzunluğunda, 4.5 santim genişliğinde ve 3 santim derinliğindedir. Bebek sahibi olan kadınlarda rahim bu ölçülerden biraz daha büyük olmaktadır. Rahim bazen ön tarafa, karın bölgesine doğru eğilir buna 'antevert uterus' adı verilir.
İlgili 16 soru bulundu
Özellikle hamile kalamama veya tekrarlayan düşük şikayetiyle başvuran kadınlarda yapılan ultrason ve rahim filmiyle rahim şekil bozuklukları anlaşılır. Ancak rahim filmiyle bazı anormal rahim şekilleri birbirinden ayırt edilememektedir, bu durumda MR veya 3 boyutlu ultrasonla değerlendirme gerekmektedir.
Kemiklerin her insanda benzer olan belirli bir anatomisi vardır ve kemiğin anatomik yapısının bozulması durumlarına kemikte şekil bozukluğu veya kemik deformitesi adı verilir. 3 boyutlu düzlemin her birinde farklı kemik şekil bozukluğu gelişebilir, hatta bazen her iki planda da kemik şekil bozukluğu olabilir.
Rahim alınma ameliyatı, yaklaşık 1 ila 3 saat arası sürer.
Sağa Deviye Uterus
Uterusun sağa doğru yatık olduğu görülüyor. Bu durum genellikle bir sorun teşkil etmez ancak bazen karın içi yapışıklıklar, iri kitleler vb sebeplerle meydana gelebilir.
Rahim duvarı kalınlaşması ya da tıp dilindeki adıyla endometrial hiperplazi ise bu durumdan bağımsız olarak hormonal düzensizliklere ya da farklı hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Rahim duvarı kalınlaşması, ağrılı adet dönemlerine ve düzensiz kanamalara neden olabilir.
Yumurta üretimini sağlayan hormonlarda bozulmaya yol açan; kısa zamanda çok fazla kilo alma ya da zayıflama, stres, bilinçsiz yapılan ağır aktiviteler, adreno genital sendrom, erken menopoz ve kısa luteal faz gibi çeşitli hastalıklar kısırlık (infertilite) ortaya çıkarmaktadır.
Hamilelikle ilişki birçok hormon bulunduğu için hormonal bozukluklar gebeliğe engel olan sorunların en başında yer alır. Polikistik over sendromu gibi yumurta gelişimini olumsuz etkileyen kistlerin oluşması da yine hormonal sorunlardan kaynaklanır.
Kalp şeklinde rahim erken doğum ya da düşük gibi olası doğum sorunlarına yol açmaz.
Avrasya Hospital Kadın Hastalıkları ve Doğum, Tüp Bebek ve Reprodüktif Endokrinoloji Uzmanı Op. Dr. Mehmet Koç, rahmi olmayan kadınlarda gebelik şansının şuan için mümkün olmadığını belirtiyor.
Coxa ya da farklı bir deyişle leğen kemiğinin iç kısmında, idrar torbasının arkasında, bağırsakların ön tarafında bulunan ve vajinaya açılan rahim, vücutta sınırlı hareket yeteneğine sahip organlardan biridir.
Sağ veya sol kasık ağrısına rahimdeki miyomlar da neden olmaktadır. Kadınlarda kasık ağrısının hissedildiği bölge, miyomun yerleştiği bölgeye göre değişmektedir. Rahmin sağ tarafında yerleşmiş büyük miyomlar sağ kasık ağrısına neden olurken rahmin sol tarafına yerleşmiş miyomlar sol kasık bölgesinde ağrıya neden olur.
Çift rahimli kadınlar, normal yollarla gebe kalabilir. Önemli nokta gebelik sonrası kontrollerin yapılmasıdır. Her iki rahminde döllenmesi durumunda, rahimdeki bebeğin gelişmesine bağlı sığmaması veya pozisyonu risk oluşturabilir. Bu durum oldukça risklidir ve doktor kontrolü gerektirir.
Başarılı embriyo tutunması ve pozitif gebelik sonucu için iyi kalite embriyo dışında, embriyo ile senkronize gelişmiş alıcı bir endometrium gereklidir. Gebelik için embriyo transferi öncesinde minimum endometrium kalınlığının 7-7,5 mm olmasını ve daha da önemlisi patterninin 3 çizgi şeklinde görülmesini beklemekteyiz.
Rahmin alınması ameliyatı vajinal yoldan veya karından açık veya kapalı ameliyat ile yapılabilir. Vajinal rahim alınması işlemi bu konuda deneyimli cerrahlar tarafından yapıldığında oldukça kolay tolere edilen bir cerrahidir.
Ameliyat sonrası yaklaşık 1 ay içerisinde hamile kalınması mümkündür. Ancak ameliyat sonrası kanamalar bitene kadar ve her ihtimale karşı kanama olmasa bile tedbir amaçlı 1 hafta kadar cinsel ilişki yaşanmamalıdır.
Kadınlarda sık görülen miyomlar, rahim ve yumurtalık kanseri, rahim iç zarının iltihaplanması, rahim sarkması gibi durumlarda rahmin yani uterusun alınması gerekebiliyor. Bu durum kadınlar için cinsel yaşam ve menopoz süreci ile ilgili pek çok soru işaretini beraberinde getirebiliyor.
Rahimdeki hafif girinti veya eğrilik, gebeliğe olumsuz etkilemez. Bu nedenle, kadınlar genellikle sağlıklı bir şekilde gebe kalabilir ve normal bir gebelik süreci geçirebilir.
T Şeklinde Rahim
Doğuştan gelen rahim bozukluklarından biri olan T şeklinde rahimde, rahim iç boşluğu T şeklinde ve normalden daha dar olur. Rahim yan duvarları da çok kalın olduğundan hamile kalma ihtimalini azaltabilir, hamilelik durumunda ise düşük riskini arttırabilir.
Bebeklerde kafa şeklini oluşturan en önemli unsur genetik faktördür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri