Anavatanı olarak Türkiye'nin güney doğu bölgesi gösterilmektedir. Pek çok kaynağa göre, bu bölgede yaklaşık 7000-7500 yıl önce nohut yetiştirilmekteydi. Bugün artık Türkiye de dahil Dünyanın pek çok ülkesinde nohut tarımı yapılmaktadır.
Nohudun en çok yetiştiği iller ise Antalya, Uşak, Kırşehir ve Konya olarak sıralanmaktadır. İlkbahar aylarında ekilen nohut, yaklaşık 3 ay kadar bir gelişme süresi bulunan ve sonunda hasat edilebilen bir baklagildir.
Türkiye'de nohut üretimi yoğun olarak Ankara, Yozgat, Kırşehir, Konya, Karaman ve Çorum'da yapılıyor.
Anadolu'da kıraç alanlarda yetiştirilir. Su kıtlığına iyi dayanır ve toprak kalitesine pek önem vermez. Hava yeterince sıcak olmazsa hasılat kötü olur. Yaprakları 5 – 15 mm büyüklüğünde ve tomurcukları 30mm'ye kadar uzayabilir.
Nohut , yüksek miktarda protein ve nişasta içerir, tahıllardan iki misli daha fazla proteine sahiptir. Koçbaşı, İspanyol, Kıvırcık ve leblebilik çeşitleri vardır. Nevşehir, Ürgüp, Biga, Gönen, Ezine, Konya, Isparta nohutları ve iri boyda olanlar tercih edilmektedir.
İlgili 19 soru bulundu
Nohut (Cicer arietinum L.), binlerce yıldan bu yana tarımı yapılan ender bitkilerden biridir. Anavatanı olarak Türkiye'nin güney doğu bölgesi gösterilmektedir. Pek çok kaynağa göre, bu bölgede yaklaşık 7000-7500 yıl önce nohut yetiştirilmekteydi.
Türkiye'de yetişen koçbaşı nohut en iyi nohut çeşitleri arasında ilk sıralarda yer alır. Koçbaşı nohutun protein değeri de oldukça yüksektir. Protein zengini nohut tercih etmek istiyorsanız bu nohut çeşidini tercih edebilirsiniz. Duru Koçbaşı Nohut üstün lezzet farkıyla kalitesini ortaya koyar.
Ubet nohut çeşidimiz diğer nohut çeşitlerine göre hem bölgeye daha uyumlu hem de yüksek verimi ile çiftçiler tarafından yoğun rağbet görüyor. Verim olarak bir dönüme ortalama 300 ile 400 kilo arasında verim verebiliyor.
Bu bakımdan Türkiye'deki nohut üretiminin verimi İç Anadolu Bölgesi'nde daha fazladır. Ancak Orta Akdeniz Bölgesi'nde de nohut yetiştirilebilir. Buna göre, ülkemizde en çok nohut yetiştiren şehirler; Konya, Kırşehir, Uşak ve Antalya olarak listelenmektedir.
(Firik de. denir) ben buna yıllarca yeşil nohut dedim genellikle iç anadolu bolgesinde ve yılın belli zamanlarında.
Türkiye 4 aylık dönemde nohut ithalatının yarısından fazlasını, yaklaşık 2 bin tonunu Meksika'dan ithal etmiştir. İthalatta yaklaşık 840 ton ile ikinci sırada Hindistan yer almaktadır.
Kemik yapımızda kalsiyum, fosfat ve kolajen bulunur. Nohut, kemikleri güçlendiren, yapısını korumaya yardımcı olan kalsiyum, lif, magnezyum ve K vitamini içerir. Özellikle büyüme çağında olan çocukların düzenli tüketiminde kemik sağlığını korumada ve güçlendirmede etkili olur.
Hemen hemen her çeşit toprakta tarımı yapılabilir. Ancak, kumlu-tınlı, drenaj problemi olmayan, geçirgenliği iyi, besin maddelerince zengin, verimli nötr'e yakın (pH 6-8) topraklar nohut tarımı için ideal olarak kabul edilirler.
Beyaz nohut, sarı koçbaşı nohuta göre daha iri ve beyaz renkli bir nohut çeşididir. Ülkemizde az bulunan bir nohut çeşidi olan beyaz nohut, Meksika ve Hindistan'dan ithal edilmektedir. Sofraların klasik bir lezzeti olan nohut yemeğini beyaz nohut tadı ile farklı kılmak isteyenlerin tercih edebileceği bir üründür.
Nohutlu yahni, Akdeniz Bölgesi'nin Taşeli yöresine ait yerel bir yiyecektir. Bölgede genellikle düğünlerde, bayramlarda ve asker uğurlamalarında yapılır.
Koçbaşı nohutlar, köşeli ve iri yapıları ile lüks nohut çeşitleri arasında yer alıyor. Nohut ile sulu yemekler ve çorbalar hazırlanabiliyor.
Yaklaşık 5 yıl önce geleneksel nohutların ekildiğini, bunların dekara 90-100 kilogram verim verdiklerini anımsatan Turgut, ıslah edilen çeşitlerle dekara 180-240 kilogram verim elde edildiğini, hatta az da olsa bu verimin üstüne de çıkıldığını belirtti.
İşlenmesi. Leblebi nohutun işlenmesiyle elde edilen bir kuruyemiş türüdür. Nohutun günlerce uğraşı sonucu terbiyesi ile, özel fırınlarda kavrulmasıyla elde edilir. Bu işlem şu aşamalardan geçer: Nohut 3 ayrı günde 3 kez tavlama işlemine yani ısıtılma işlemine tabi tutulur.
Sarı koçbaşı nohuta göre daha iri, beyaz renkli nohut çeşididir. Ülkemizde Çanakkale, Biga, Gönen bölgelerinde az miktarda ekimi yapılmakta fakat ihtiyacı karşılamadığından Meksika, Hindistan'dan ithal edilmektedir.
Aslında nohut toprak isteği yönünden fazla istekli olmayıp, her türlü toprakta yetişir. Nohut suyu geçiren, gübrelenmiş, kuvvetli ve orta ağır yeteri kadar toprak nemi ihtiva eden topraklarda sıhhatli bir şekilde yetişir. Fazla asitli topraklardan hoşlanmazlar.
- Nohutların sabit sarımsı rengi olmalıdır. Renginde değişiklik olan alacalı bir renge kayan nohutu satın almayınız. - Son tüketimi geçmiş nohutu satın almayınız. Son kullanması tükenmiş nohutun kalitesi olmayacağı gibi faydası da olmayacaktır.
Koçbaşı Nohut 1000 g ℮
Nohut, protein, lif, vitaminler ve mineraller gibi birçok önemli besin maddesi içerir. Koçbaşı nohutun sağlık açısından faydaları oldukça çeşitlidir. İçeriğindeki yüksek lif oranı, sindirim sistemini düzenler, bağırsak sağlığını destekler ve tokluk hissi sağlar.
Seçenekler: 1 kg 45,00 TL/kg.
Çoklu doymamış yağ asitlerinden zengin olan nohut , içeriğindeki zengin protein miktarı ile saç ve cilt sağlığı için fayda sağlıyor . Bunun yanı sıra A , E , C , B6 gibi vitaminler ve magnezyum , demir , fosfor gibi mineraller yönünden zengin bir besin . Nohutun kolesterol içermediğini biliyor musunuz ?
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri