19 sistemi cevabını açıkça veriyor. Günümüzde dünyada en yaygın 2 Kuran Mushaf'ı vardır. Warsh (Varş) Mushaf'ı Afrika ülkelerinde basılırken Hafs Mushaf'ı Türkiye ve Ortadoğu ülkelerinde yaygındır.
İngiltere'de Birmingham Üniversitesi'nde bulunan elyazmalarının en az 1370 yıllık olduğu yapılan karbon testiyle belirlendi. İngiliz yayın kurumu BBC'nin haberine göre, Kur'an-ı Kerim'e ait sayfalar yaklaşık 100 yıl boyunca üniversite kütüphanesinde fark edilmedi.
Mushaflar üzerindeki çalışmaları Tayyar Altıkulaç'ın yaptığını ifade eden Bardakoğlu, ''4 neşir ortaya çıkardı ki, indirildiği andan bu yana Kur'an-ı Kerim mushafları arasında en küçük bir değişiklik yoktur ve Müslümanlar Allah'ın da bir korumasının sonucu olarak, Kur'an-ı Kerim'i gözleri gibi korumuşlardır'' dedi.
Günümüzde Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te Eski Eserler Müzesi'nde metal bir sandık içinde muhafaza edilmekte olan Kur'an sayfaları, literatürde “Semerkant Kur'anı” olarak anılır. Özbekler tarafından Halife Osman'a ait olduğu; dünyada el yazması Kur'anlar içerisinde en eski olduğuna inanılmaktadır.
Ayrıca hakkında müşahhas bir tespit olmamakla birlikte yaklaşık olarak verilmiş bulunan 6666 sayısı söylem olarak yaygınlık kazanmıştır. Ancak asırlardan beri yazılan Mushaflardaki hâliyle toplam âyet sayısı, 6236'dır.
İlgili 16 soru bulundu
Şuan elimizde bulunan Mushaf, Kufeli alimlerin yazdığı ve İslam Dünyası'nda genel kabul gören mushaf olduğu için, ayet sayısı 6236'dır. Elimizdeki mushafta Fatiha Sûresi dışında Besmeleler sayılmamış, mukatta harflerinin bulunduğu yerler ise birer ayet olarak hesaplanmıştır. Bu sayının toplamı 6666'dır.
Kur'an-ı Kerim kırk iki vahiy katibi tarafından yazılmıştır.
En meşhurları Mekke'de Abdullah b. Sa'd, Medine'de ise Übey ibni Kab'dır. Kur'an ayetleri kağıt, bez, deri parçaları, taş, tuğla, kürek kemikleri üzerine yazılmıştır.
Ebubekir zamanında Mushaf yazısı, Hz. Osman zamanına göre az gelişmişti. Yazının az gelişmişliği yüzünden bu Mushaf, okuma ayrılıklarına neden olabilirdi. İşte Mervan bu tehlikeyi önlemek için o Mushaf'ı da imha etmiştir.
606 ile 652 arasındaki yıllardan kaldığı belirlen Kur'an'ın ilk yazılı nüshasının Berlin'de bulunduğu söyleniyor. Yeni Şafak'ın haberine göre, Almanya'nın başkenti Berlin'deki Devlet Kütüphanesi'nde, Peygamber efendimiz döneminde yazıldığı tahmin edilen Kur'an-ı Kerim sayfaları bulundu.
Peygamberlik dönemi
İslam geleneğine göre, daha sonraları Kur'an'ı oluşturmak üzere derlenen vahiyler, Muhammed'e 610 yılında, Ramazan ayının Kadir Gecesi'nde, Mekke yakınlarındaki Nur Dağı'nda bulunan Hira Mağarası'nda, inzivada iken inmeye başlamıştır.
İngiltere'deki Birmingham Üniversitesi'nde dünyadaki en eski Kur'an-ı Kerim olabileceği düşünülen kitaptan bazı bölümler bulundu. Karbon 14 tarihleme metoduyla yapılan incelemeler, kitabın en az 1370 yıllık olduğunu gösteriyor.
Biz Müslümanlara göre Kur'an, Yüce Rabbimizin insanlığa gönderdiği son ilahî mesajdır. Kur'an öncesinde gönderilen ilahî kitaplar zaman içinde insanlar tarafından bozulmuş ve tahrif edilmişti. Hz. Muhammed'den (sav) sonra bir peygamber gelmeyeceği gibi Kur'an'dan sonra bir ilahî kitap da gelmeyecektir.
Osman Kur'an'ı değiştirmemiştir.
Kuran'ı Kerim 23 yılda indirilmiştir. Bunun ilk 13 yıllık süresi Mekke'de, diğer kısmı Medine'de geçmiştir. Hz. Muhammed'e vahyin geliş yoğunluğu zaman ve mekána göre hep değişik olmuştur.
İngiltere'deki Birmingham Üniversitesi'nde bulunan iki parşömendeki el yazması Kur'an-ı Kerim'in 1370 yaşında olduğu tahmin ediliyor. Şimdiye kadar bulunan en eski Kur'an-ı Kerim bölümlerinden biri, İngiltere'deki Birmingham Üniversitesi'nde ortaya çıkarıldı.
Mushaflar üzerindeki çalışmaları Tayyar Altıkulaç'ın yaptığını ifade eden Bardakoğlu, “4 neşir ortaya çıkardı ki, indirildiği andan bu yana Kur'an-ı Kerim mushafları arasında en küçük bir değişiklik yoktur ve Müslümanlar Allah'ın da bir korumasının sonucu olarak, Kur'an-ı Kerim'i gözleri gibi korumuşlardır” dedi.
Muhammed'e aittir. Mananın sese ve söze dökülmüş hali bizzat Hz. Muhammed'in dilinde tecelli etmiştir. Kur'an, Hz.
İslam inancına göre, Muhammed de bir Hanîf idi ve İbrahim'in oğlu İsmail'in soyundan gelmekteydi.
Çünkü bu, birden bire cemiyetin 20 bine fite yükselmesi demekti ki o cemiyet buna dayanamayacaktı. Öyleyse Kur'ân-ı Kerim'in, hükümlerini insanlara yirmi üç senede getirmesi, yavaş yavaş, adım adım telkin etmesi, insan yaratılışına uygunluğun gereğidir ve insanın yapısına da en uygun olanıdır.
Hz. Osman (ra) zamanında çoğaltılan Kur'an-ı Kerim mushafı günümüze kadar ulaşmıştır. Bundan daha eski tarihli bir Kur'an zaten yoktur.
Kuran'ın yazılı hale gelmesi, Hz. Muhammed'in ölümünden sonra 632 ve 634 yılları arasında halifelik yapan Hz. Ebubekir dönemine geldiği biliniyor.
Çünkü Peygamberimiz (a.s.m.)'in zamanında pek çok sahabi tarafından Kur'an'ın tamamı ezberlenmişti. Peygamberimiz (a.s.m.)'in zamanında Kur'an-ı Kerim bizim bildiğimiz şekliyle bir cilt halinde değildi. O zaman böyle bir şeye ihtiyaç duyulmamıştı.
Abdullah bin Mes'ûd hazretleri Mekke'de ilk defa açıktan Kur'ân-ı kerîm okuyan sahâbîdir. Bir gün Eshâb-ı kirâm, bir yerde oturup sohbet ediyorlardı.
Kur'an, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'e ilk olarak 610 yılında Hira mağarasında inmiştir.
Kuran kelimesi bir isim olup, okumak ve toplamak anlamlarındaki karaa kökünden türemiştir. Arap dili kaynaklarına göre İlahi Kitap'a bu adın verilmesi, hem okuyuşa konu olduğundan hem de emirler, yasaklar, müjdeler, uyarılar ve nihayet sureler ve ayetleri bünyesinde toplamış olduğu içindir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri