Bebeklerin Sağlıklı Uyku Süreleri Yenidoğan döneminde bebekler günde toplam yaklaşık 12-16 saat uyurlar. 2-3 aylık dönemde 3-4 saat aralıksız uyur ve beslenmek için uyanır. Aktif uyku %43'e düşer. 3 aylık olduklarında bebeklerin %71'i tüm gece boyunca uyurlar.
Yeni doğan bebeğinizin günün 16-18 saatini uyuyarak geçirmeye gelişimi için ihtiyacı var. Bebekler, bu günlük uyku ihtiyacının tamamını genelde 2-4 saatlik periyotlar halinde uyuyup uyanarak karşılıyorlar. Kesintisiz kısa uyku periyotlarının ardından beslenmek ya da çevreyle ilgilenmek için uyanıyorlar.
Yenidoğan bir bebek 3 saatten fazla aç kalamaz.
1-6 ay arası bir bebek için aç kalabileceği maksimum süre 4 saattir. 6 aydan büyük bebekler ise en fazla 6 saat aç kalabilir. Ki bu sürelerle aç kalan bebekler muhtemelen çok ağlayacaklar, yorgunluktan uyuyakalacaklar ve kısa sürede tekrar uyanacaklardır.
0 ila 3 ay arası yenidoğanlar:
Bir gün içinde bebeğinizin 14 -17 saat uyuması normaldir, yeni doğan bebeklerde 22 saate kadar uyku normaldir. Bebeğiniz bir gün çok uyurken ertesi gün az uyuyabilir. Bebekler 24 saatte 14-17 saat uyurlar. Küçük bebekler 50-60 dk. da bir uyurlar.
Yenidoğanlar, ilk haftalarda 3-4 saatlik bloklar halinde yaklaşık 16-20 saat uyuyabilirler. Bebeğinizin şu yöntemlerle güvenli ve huzurlu uyumasını sağlayın: Bebeği sert bir yüzeyde, yüz yukarı gelecek şekilde uyutmak.
İlgili 37 soru bulundu
Yenidoğan bebeğin sürekli uyuması gayet normal bir durum olarak karşımıza çıkar. Bebeğin dünyaya adapte olması ve bir an önce sağlıkla büyüyebilmesi için ihtiyaç duyduğu uykuyu kaliteli bir biçimde alması gerekir.
Göğsünüze masaj yapın: Bebeğiniz emerken memenize masaj uygulamanız süt akışını artırır bu bebeğin uyanık kalmasını sağlayabilir. Meme değiştirin: Bir memeyi emdikten sonra eğer bebeğiniz uykuya dalmaya başladı ise diğer memeye geçiş yapın bu onun uyanmasına ve daha aktif kalmasını sağlayacaktır.
Yenidoğanlar günde 16- 18 saat uyuyarak gelişir. 2 - 6 ay arasında uykudaki dalgalar daha net hale gelir. 2-12 ay arasındaki bebekler ise arada uyanıklık dönemleri olmak üzere toplam 14-15 saat uyur. 9. aydan sonra bebeklerin yüzde 90'ı gece boyunca deliksiz uyumaya başlar.
Bebeklerin Sağlıklı Uyku Süreleri
Yenidoğan döneminde bebekler günde toplam yaklaşık 11-18 saat uyurlar. 3 veya 4 kez gündüz uyumaları da vardır. 2-3 aylık dönemde 3-4 saat aralıksız uyur ve beslenmek için uyanır. Aktif uyku %43'e düşer.
Bebeklerin hastalık belirtileri arasında ateş, halsizlik, iştahsızlık, kusma, ishal, öksürük ve burun akıntısı yer alır. Yenidoğan bebeklerin ateşleri 38 derecenin üzerinde olduğunda, hemen bir doktora başvurulması gerekir. Ayrıca, bebeklerde halsizlik ve iştahsızlık gibi belirtiler de dikkat çekicidir.
Doymayan Bebek Uyur mu? Bir bebek doymazsa uykuya dalması zor olur. Bebek acıktığında uykusundan uyanır. Bebek beslenirken yorulursa uykuya dalabilir ancak doymamışsa kısa süre içinde de uyanır.
Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesindeki Çocuk İzlem Merkezi'nin sorumlusu Uzman Dr. Özlem Bal, 2 aylık bir bebeğin mutlak bakıma ihtiyaç duyduğunu, yalnız bırakıldıktan 4-6 saat sonra açlık ve susuzluk nedeniyle hayatını tehdit eden gelişmelerin ortaya çıktığını söyledi.
Anne sütünün sindirimi kolaydır ancak bebeklerin mide kapasiteleri küçük olduğu için az ve sık beslenir. Bu nedenle de gece acıkmaktadır. Eğer bebek gece kendiliğinden uyanmıyorsa 2-3 saatte bir bebeği uyandırıp emzirmek gerekebilir. Bebek 4-6 aylık olduktan sonra ise artık gece 5-6 saat kadar beslenmeden uyuyabilir.
Bebekler ilk günlerde 2-3 saatte bir emzirilmesi gerekir. Uykusu 3-4 saatti geçerse, uyandırılıp emzirilmelidir. 2-3 haftalıktan sonra kendisi açlığı hissedeceğinden uyanıp emmek isteyecektir.
Eğer bebeğinizin gün içerisinde yaptığı fazla uykular, gece uykularından çalmaya başladıysa, bebeğinizi uyandırmanız gerekebilir. Bebeğinizin son gündüz uyku saati geç olursa, bu akşam uykusuna yatışı etkileyebilir, böyle bir durumda bebeğinizi yine son gündüz uykusundan uyandırmanız gerekebilir.
Yenidoğan Bebekler
2-3 saatte bir beslenmesi gereken yenidoğan bebeklerin her iki tarafta da 10-15 dakika emzirilmesi gerekir. Ortalama 20-30 dakikalık bir beslenme, bebeğin yeterince anne sütü almasını sağlar. Bazı yenidoğan bebeklerde bu süre 45 dakikayı bulabilir.
1 Aylık Bebek Gelişim Tablosu
Bu tabloya göre 1 aylık kız bebeğin boyu, en düşük 50 cm. en yüksek 59 cm olmalı ve kilosu 2950 gr. ila 5400 gr. arasında olması beklenir. 1 aylık erkek bebeklerin ise boyu 51 ila 60 cm. aralığında, kilosu ise 3000 gr. ila 5750 gr. arasında olması gerekir.
Bebeğin gece uykuları 8-9 saat civarlarındayken gündüzleri ise yaklaşık 7 saat kadardır.
1 Aylık Bebek Gece Uyandırılmalı mı? İlk ayda bebeğinizi gece 3 saatte bir uyandırıp emzirebilirsiniz. Yenidoğan bebeklerin emme güdüsü olmasına rağmen çok hızlı yorulur ve uyur. Memede uyuyan bebeğinizin ayağını, elini, çene altını gıdıklayarak uyandırıp tekrar emmesini sağlayabilirsiniz.
Yeni doğan bebek emzirme süresi 15 dakika civarında olmalı ve en fazla 2 saatte bir olmalıdır. Bebekler ilk aylarda ortalama 15-20 dakika arasında emzirmeyi sürdürebilir.
1 aylık bebek neden uyumaz? Yeni doğan bebeğin uyumamasının birçok nedeni olabilir. Örneğin; bebeğiniz çok sıcak veya soğuk olduğu için huysuz olabilir, kirli veya ıslak bezi olduğu için uyumaya hazır olmayabilir, gaz sorunları yaşıyor olabilir ya da aç olabilir.
Dr. Sevil Karaman,” Bebekler ilk doğdukları aylarda dünyayı net göremezler. Bebeğiniz doğduktan en az 3 ay sonra sizinle göz teması kurabilir. İlk 5'inci ayda el-göz koordinasyonu için kitaplardan faydalanabilirsiniz.
Özellikle yenidoğan döneminde mide kapasitesinin küçük olması nedeniyle gece beslemek şart. Onu üç saati geçmeden anne sütü ile beslemelisiniz. İlerleyen aylarda mide kapasitesinin artmasıyla bu kadar sık beslenme ihtiyacı ortadan kalkıyor.
Genellikle ilk 3 ayda 2-3 saat ara ile emerler. 3-4. aylarda geceleri 2-3 kez, 5-6. ayda 1-2 kez, 7-9. ayda 1 kez, 10-12. ayda bazen 1 kez emerler, 12. aydan sonra genellikle geceleri emmezler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri