Koçun, uyuşturma yönteminin normal doğumda en fazla tercih edilen ve en etkili yöntemi olduğunu belirterek, "Bu yöntemin amacı anne adayının doğuma aktif olarak katılımını sağlamaktır. Anne adayının sadece baskıyı ve dokunmayı hissetmesini sağlar, fakat acıyı duymasını engeller.
Belde iğnenin girileceği bölge antiseptik ("mikrop öldürücü") maddeyle silinir ve steril örtüyle örtülür. Cilt ve cilt altı çok ince bir iğne ile uyuşturulur. Bu epidural iğnesinin girilmesi esnasında oluşacak ağrı hissini azaltmayı hedefler.
Bu işlem yaklaşık 5-10 dakika sürüyor ve annenin. kayda değer bir ağrısı olmuyor. Belden uyuşturma belden aşağı bölgedeki tüm ağrı hissini ortadan kaldırıyor ama dokunma hissini yok.
Doğum sancısı genelde karında ya da rahimde görülen tüm sancılardan daha farklıdır. Sırtın alt bölgesinde başlar, sonrasında düzenli aralıklarla sıklaşır, süresi uzar ve şiddetlenir. Bazı anne adayları doğum sancısını çok şiddetli regl ağrısı ama sürekli olan bir ağrı olarak da tanımlayabilir.
Günümüzde genel anestezi yöntemi, özellikle sezaryen doğum sürecinde sıklıkla kullanılan yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır. Genel anestezi sırasında anne tamamen uyutulmakta ve bu nedenle bebeğin doğumuna tanık olamamaktadır. Genel anestezinin en önemli aşamasını, entübasyon adı verilen aşama oluşturmaktadır.
İlgili 42 soru bulundu
Doğal olarak doğum sırasında yaşanan ağrılar, rahim kasılmaları ya da doğumda bebeğin çıkması için vajinal duvar kesildiğinde yaşanan acı hissedilmemektedir.
Spinal anestezi amacıyla belden iğne yapıldığında, iğne yapılan yerden beyin omurilik sıvısının sızmasına bağlı ağrılar oluşabilir.
--- İlk doğumlarda ortalama 6-7 saat sürer. En fazla 20 saate kadar çıkabilir. ---Sonraki doğumlarda ortalama 4-5 saat sürer. En fazla 14 saate kadar çıkabilir.
Normal doğum ilk gebelikte yaklaşık 14-15 saat sürer. İkinci doğum ortalama 7-8 saat, üçüncü doğumda ise genellikle 3-5 saat sürer. Fakat bu sürelerden daha kısa doğumlar da gerçekleşebilir.
Fakat doğum yaparken, kadınlar 57 del kadar acı çekerler. Bu, aynı anda 20 kemiğin kırılmasına eşdeğerdir. Annenizi sevin, çünkü o Dünya'daki en güçlü insan ve bizim en güçlü destekçimiz!
Bu anestezide vücudun alt kısmı uyuşturulur, böylece ameliyatta ağrı hissetmezsiniz ve uyanık kalabilirsiniz. Spinal anestezinin etkisi genellikle bir ila iki saat sürer.
Narkoz en çok idrar yoluyla atılır. Bunun için bol sıvı tüketilmelidir. Kas hareketi ve enerji üretimi için yemek yemek önemlidir. Hafif ve sağlıklı gıdalar tüketmeye özen gösterilmelidir.
Epidural Yapılırken Acı Duyulur mu? Epidural anestezi sırasında acı olur mu endişesi de çok sık duyuluyor. Epidural iğnesi, büyük ve kalın uçlu bir iğne. Bunu bilen anne adayları, acı korkusu yaşıyor ancak epidural öncesinde bölgesel anestezi ile uyuşturulduğunuz için bu iğnenin vereceği acıyı da hissetmiyorsunuz.
Doğum sancısı rahmin bir yumruk gibi kasılması ve daha sonra gevşemesiyle gerçekleşir. Düzenli kasılmalar sancı belirtileri arasında yer alır. Regl sancısından farklıdır. Doğumun erken evresinde sancılar 15-20 dakikada bir kısa süreyle gelebilir.
Kasılmalar yine 60-90 saniye arasında sürerler, ancak araları açılmıştır (genellikle 2-5 dakika) ve daha az sancı verirler. İkinci evrenin özelliği yoğun bir ıkınma ihtiyacıdır. Ikınmak zor gelebilir, ancak ebe yada doktor size en doğru pozisyonu bulmanız ve nasıl ıkınacağınız konusunda yardımcı olacaktır.
Normal doğum belirtileri; nişan denilen kanlı akıntı, düzenli kasılmalar, suyun gelmesi, sırt ağrısı, hafifleme hissi, enerjik ve mutlu hissetme, sık sık idrara çıkma ihtiyacı olarak sıralanabilir.
SUNİ SANCI UYGULAMASI İÇİN GEREKLİ KOŞULLAR
Doğumun gerçekleşebilmesi için rahim ağzının doğuma hazır olması gereklidir. Yani rahim ağzının açılmaya ve bebeğin çıkışına izin vermeye hazır olması şarttır.
Düzenli kasılmalarla, rahim ağzı açılması artarak devam eder. İlk doğumlar için ortalama saatte 1 cm, sonraki doğumlar içinse, satte 1.5 cm olacak şekilde ilerler ve 10 cm rahim ağzı açılması olduğunda, rahim ağzı tam olarak açılmış kabul edilir ve böylece 2. evre olan ıkınma evresi başlar.
Doğum Hangi Pozisyonlarda Yapılır? Ikınma ayakta veya çömelir pozisyonda veya yatağa, doğum masasına sırt üstü yatar pozisyonda yapılabilir. Ülkemizde doktor veya ebe eşliğinde doğumlarda genellikle sırt üstü yatar şekilde doğum uygulanır.
Normal doğum yapmış olan anne, doğumdan sonraki birkaç saat içerisinde kendine gelebilir ve doğumdan uzun bir vakit geçmesine gerek kalmadan bebeğini emzirmeye başlayabilir. Normal doğumdan sonra annenin yaklaşık 1 gün boyunca hastanede istirahat etmesi ve gözlemlenmesi gerekir.
Başlangıç aşamasında sancılar bele vuran regl sancıları gibi hissedilebilirken bu ağrılar zamanla daha şiddetli ve uzun süreli bir hal alır. Sıklığı da giderek artarak her 3 veya 5 dakikada bir sancı hissedilmeye başlanır. Doğum sancısı, gebeliğin son dönemi olarak kabul edilen 38 ila 42. haftaları arasında başlar.
Suyun gelmesini takip eden 2 gün içinde doğum gerçekleşecektir. Suyun geldiğini fark ettiğiniz an doktorunuza gitmek en doğru yöntem olacaktır. Hastanede yapılan tetkikler sonucu doktor doğum zamanının geldiğini haber verirse anne adayına yapay sancı vererek 24 saat içinde doğumun gerçekleşmesini sağlar.
Sezaryen sonrası ortaya çıkan ağrılar yaklaşık olarak 4 ile 6 hafta sonra önemli oranda azalır ve geçer. Bu dönem içerisinde bazı rahatsızlıklar ve yorgunluklar hissedilebilir.
Lokal anestezide anne göbek deliğine kadar uyuşturulur. Genel anestezide ise anne tamamen bayıltılır. Ardından doğum işlemi başlar. Bebek çıkarılır.
Epidural anestezi ile ağrı duyusu ortadan kalksa da anne adayı sezaryen operasyonu sırasında dokunmayı ve dokuların çekilmesi ve gerilmesini hissedebiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri