Doğumdan sonra normal kiloya ulaşıldığında, karın bölgesindeki derilerin büzüşerek deformasyona uğraması, anneleri karın germe ameliyatına yönlendiriyor. Bu uygulama ile göbek altında kalan dokunun tamamen çıkartılması ve göbeğin yeni yerine yerleştirilmesi sağlanıyor.
Haftada rahim leğen kemiği içindeki yerine inerken, gebelik öncesi asıl boyutuna dönmesi, doğum sonrası 4. Haftayı bulacaktır. Gebeliğin son haftalarında 1000 gr a ulaşmış olan rahminiz, 1 hafta sonra 500 gr a, 4 hafta sonra 100 gr a inere eski ağırlığına kavuşacak.
Emzirmek, hem size hem de ona şifa sunar. Çok tuzlu ve şekerli beslenmekten kaçının. Sık sık ve küçük porsiyonlarla beslenin. Egzersiz yapmak, küçük kısa yürüyüşlere çıkmak da ödemi kolayca atmanıza yardım eder.
Gebelikte normalin üstünde kilo alındığında ya da doğum sonrası özellikle bebeğe süt olsun diye aşırı yemek yemeye bağlı kilo alımı yaşandığında tüm vücutta özellikle göbek bölgesinde yağlanma görülür. Bu kilolar, doğum sonrası kalıcı hale gelen göbek psikolojik ve fiziksel açıdan pek çok kadını rahatsız eder.
Vücut ağırlığı doğumdan yaklaşık 6 hafta sonra, eski haline dönmektedir. Duygusal değişiklikler; hormon değişimleri, doğum stresi gibi sebeplerle lohusada yorgunlukla birlikte kendisini göstermektedir. Bu durum normaldir.
İlgili 43 soru bulundu
Normal doğum sonrası vajinada gerçekleşen en önemli değişiklik vajinanın genişliğidir. Normal doğum sırasında vajinal genişlik 2-3 cm'den bebeğin kilosuna göre değişmekle birlikte 10-15 cm genişliğine ulaşmaktadır. Ancak doğum sonrası vajina genişliği zamanla azalmaktadır.
Doğum sonrası korseler tamamen gebelik sonrasına uygun vücudu şekillendirmeye yönelik dizayn edilen korseler olmalıdır. Birçok dokuda, renkte ve modelde korse bulunmaktadır. Annenin ihtiyacına göre bel tipi, kalça veya karın bölgesine uygun doğum sonrası korseler hekim tarafından önerilmelidir.
Göbek eritmenin en kolay yolu düzenli olarak yürüyüş yapmaktır. Haftada 3 saat egzersiz sağlık sınırıdır. Göbek eritmek için mekik gibi sadece karın çalıştıran aktivitelerden ziyade kalbi ritmik çalıştırdığımız yürüyüşler daha etkilidir. Günde 40 dakika orta tempo bir yürüyüş ile göbek eritme hızınızı artırabilirsiniz.
Hemen doğum sonrası, karın duvarını destekleyici korseler gereksizdir. Bu korseler her ne kadar kendinizi iyi hissetmenizi sağlasa da, karın kaslarınızın eski formunu kazanmasında etkisizdir ve konforunuzu bozacaktır. Önemli olan doğum sonrası karın duvarını sıkılaştırıcı egzersizlere bir an önce başlamaktır.
Korse modellerini hamileliğiniz boyunca, özellikle son aylarda kullanabileceğiniz gibi doğum sonrasında da kullanabilirsiniz.
Doğumdan hemen sonra göbek hizasında olan rahim yüksekliği 1-2 hafta içinde leğen kemiği içinde hissedilemeyecek kadar küçülür. 6 hafta sonunda normal büyüklüğüne döner. Bu sürede rahim iç zarı kanama ile atılmaya devam eder.
Doğum sırasında alınan kilo ve bebeğin de büyümeye devam etmesi sebebi ile doğum sonrasında annenin karın bölgesinde kasların gevşemesine bağlı olarak sarkmalar meydana gelir. Ancak karın bölgesinde yaşanan sarkmalar günümüzde artık bir sorun değil.
Normal Doğum İyileşme Sürecinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Doğum Sonrası Fiziksel Değişiklikler: Normal doğum sonrasında vücut hızla değişime uğrar. Rahim doğum sonrası kasılarak normale döner. Ancak bu süreç birkaç hafta sürebilir. Vajinal kanama da normaldir ve birkaç hafta devam edebilir.
Yürüyüş yapmak, bisiklet sürmek ve yüzmek karın yağlarının erimesinde etkilidir. Ek olarak düşük karbonhidrat, yüksek proteinli ve bitkisel yağlı beslenmek karın yağlarının daha kolay eritilmesini sağlar. Kilogram başına 30-35 ml su içilmesi gereklidir.
Yağ endokrin bir organdır ve hormon salgılarında ve enerji depolamasında oldukça önemlidir. Doğum sonrası anne vücudunda oluşabilen deformasyonlar şöyle sıralanmaktadır: Vücutta genel bir yağlanma artışına ek olarak karın bölgesindeki derinin genişlemesi karın bölgesinde sarkıklığa neden olabilmektedir.
Korse uzun süre kullanıldığında çeşitli cilt problemlerine neden olabileceğinden kullanımı sınırlandırılmalıdır. Korse kaç saat takılır sorusuna uzmanlar, korse giyilmesinin süresini 8 saatle sınırlamaktadır.
Korsenin vücudu sıkarak bir bedene kadar inceltme yaptığını artık sağır sultan bile duydu diyebiliriz. Ancak bu incelme korseyi çıkardığınızda geçecektir. Korsenin zayıflama üzerinde herhangi bir etkisi yoktur. Korse yağ yatırmaz, kilo verdirmez.
Genellikle ilk 3 aydan sonra egzersize izin verilir. Egzersiz sırasında su içmek, vücudun hidrate edilmesi ve hipoglisemiyi önlemek için yeterli kalori alımı önem taşır. Dehidrasyon yani su kaybı, özellikle sıcak ya da nemli ortamda uzun süre yapılan egzersizlerde risk oluşturur.
Aslında kilo vermeye başladığınızda öncelikle gövdeden kilo verilir. Orantılı bir şekilde kilo vermek için ise, dengeli beslenme, uygun diyet ve düzenli spor olmazsa olmazlardır. Yürüyüş, koşu, yüzme, aerobik, bisiklet ve tenis gibi sporlar göbek eritme yolları bakımından öncüdür.
Doğum sonrası rahim aşağı kayar ve bu durumu düzeltmek için korse kullanılmasını doktorlar ve uzmanlar önermektedir. Elegance Rahim Toparlayıcı Yüksek Bel Slip Korse sayesinde doğum sonrası oluşan sarkmayı ve rahimin hızlıca yerine yerleşmesini sağlayabilirsiniz. Silikon şeritler sayesinde kayma ve toparlanma yapmaz.
Sıcak su torbası ile karna hafif baskı yapılarak gaz çıkartılması sağlanabilir. Ancak dikişler olduğu için karnın tam üzerine konulmamalıdır. Yan kısımlarına tutulması uygun olacaktır. Ayrıca günde en az 2 litre su içilmelidir.
Gece uyurken, korse ile birlikte yatağa girilmemesi gerekir. Gün içinde ise en çok 3 – 4 saat korse ile durulması idealdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri