Tokluk kan şekeri için yemek yedikten en az 2 saat sonra yapılan ölçümde 140 mg/dL ve altındaki değerler normal kabul edilir. Değerler 140 ila 199 mg/dL arasındaysa prediyabet bulunabileceğini gösterir. 200 mg'nin üstünde çıkan değerlerde ise kişiye şeker hastalığı tanısı konur.
Tokluk kan şekeri seviyesi 100-140 mg/dL 'lik bir değerde ise kişinin normal (sağlıklı) değerlerde olduğunu göstermektedir.140-199 mg/dL' lik tokluk kan şekeri seviyesi değeri prediyabet (gizli şeker) olduğunuzu göstermektedir. 200 mg/dL ve üzeri bir tokluk kan şekeri seviyesi değeri ise diyabet tanısı koymak için ...
Yetişkinlerde normal kan şekeri değeri açlıkta 70-100 mg/dl, tokluk durumunda ise 70-140 mg/dl'dir.
Baş ve karın ağrısı, solukluk, bulanık görmeye başlama, konuşma zorluğu, uyuşukluk, terleme, taşikardi (kalp atım hızının artması) orta şiddetteki hipoglisemiye işaret ederken, ağır hipoglisemide şeker düzeyi 50 mg/dl'nin çok daha altına düşer ve beynin şekersiz kalması sonucunda bilinç kaybı oluşabilir.
Diyabet hastalarının açlık ve tokluk kan şekeri değerleri kaç olmalıdır? Şeker hastalarındaki tedavi hedefleri, tanı kriterleri ile aynı değildir. Genel olarak, açlık kan şekerinin 70-130 mg/dl arasında, tokluk kan şekerinin ise 70-160 (180) mg/dl arasında kalması hedeflenmektedir.
İlgili 36 soru bulundu
1 Saatlik Tokluk Kan Şekeri Kaç Olmalı? Sağlıklı bireyler için 1 saatlik tokluk kan şekeri ölçümünde görülmesi gereken değerler 70-140 mg aralığında olmalıdır. Bu rakamlar arasında çıkan değerler sonucunda kişi sağlıklı bir birey olarak kabul edilir.
Açlık kan glukozu 100 mg/dl'yi, tokluk kan glukozu ise 140 mg/dl'yi geçtiğinde hiperglisemiden söz edilir. Sıklıkla yetersiz tedavi alan veya tedavi almayan şeker hastalarında gözlenir. Tokluk kan glukozunun 200 mg/dl üzerinde olması şeker hastalığına işaret eder.
Kan şekeri seviyelerinin düştüğü hipoglisemi durumlarında, bireye acil müdahale edilmesi gereklidir. Normal şartlar altında ortalamada desilitre başına 70 miligram (mg / dL) veya litre başına 3, 9 milimol (mmol / L) seviyelerinin altında görülen bir açlık kan şekeri sonucu, hipoglisemi uyarısı olarak kabul edilmelidir.
Orta dereceli hipoglisemi tedavisinde ılık suda eritilmiş bir ya da iki tatlı kaşığı şeker, iki ya da üç glikoz tableti, dört ya da beş tane kesme şeker alınabilir. Ayrıca bir büyük çay bardağı meyve suyu, şeker, bir bardak süt, bir büyük çay bardağı şekerli kola da işe yarayacaktır.
Kan Şekeri Düşüklüğü (Hipoglisemi) Nedir? Hipoglisemi, vücudun ana enerji kaynaklarından biri olan glikozun referans aralık olan 70 mg/dL'nin altında olması yani kan şekeri değerinin düşük olmasıdır. Bu durum çoğunlukla diyabet hastalığıyla ilişkilendirilir.
Normalde 70-100 mg/dl arasında değer olmalıdır.
Daha önce yapılan araştırmalar ve kriterler ile açlık kan şekeri 100 -126 mg/dl arası ise gizli şeker, 126 mg/dl ve üzeri ise şeker hastalığı (diyabet) tanısı konmaktadır. Yaptığımız yeni araştırmalar açlık kan şekeri 90 mg/dl ve üzerinde olan kişilerde de gizli şeker hastalığının önemli bir oranda olduğunu gösterdi.
Genellikle aç karnına ölçülen kan şekeri esas alınsa da tokluk kan şekeri seviyesi de bazı değerlerin belirlenmesi açısından gerekli bir ölçüttür. Bu şeker seviyesinin normal seviyede kabul edilebilmesi için yapılan ölçüm değerinin 80 mg/dl ile 140 mg/dl arasında olması gerekir.
Tokluk kan şekeri yemek yedikten 2 saat sonra ölçülmesi idealdir. Sağlıklı diyabet hastalığı olmayan bir bireyde bu değer yemekte alınan gıdaya bağlı olarak 50-100 dakika içinde bir tepe değerine (120‐140 mg/dl'ye) ulaşır, yaklaşık 2,5 saat içinde tekrar normal seviyesi olan 70‐100 mg/ dl'ye döner.
Şeker hastalığı olan kişilerde şeker düşmesi nedenleri; 1) İnsülin veya ilaç dozunun fazla gelmesi 2) Öğünün atlanması veya az yenilmesi 3) Fazla egzersiz veya aç karına egzersiz yapılmasıdır. Şeker hastalarında kan şekeri düşüklüğünün sınırı 70 mg/dl altı olarak kabul edilir.
İnsülin kullanılması için belirli bir kan şekeri seviyesi yoktur. İnsülin kullanma kararı hastadan hastaya göre değişir. Örneğin kan şekeri 250 olup hiçbir şikayeti olmayan bir hastada insüline gerek duyulmazken, kan şekeri 250 olup ciddi hiperglisemi bulguları olan bir başka hasta için insülin kullanmak gerekebilir.
Hipoglisemi atağı tipik olarak titreme, soğuk terleme, solgun cilt, baş ağrısı ve dönmesi, hızlı kalp atışı, sinirlilik, mide bulantısı ve bitkinlik ile kendini gösterebilir. Şiddetli ve tedavi edilmeyen hipoglisemi atağı bilinç kaybı, görme ve konuşmada zorluk, nöbetler şeklinde görülebilir.
Hipoglisemi, kan şekeri yani glikoz değerinin normalde düşük seviyede olması durumudur. Bu hastalık genellikle diyabet ile ilgilidir. Ancak çok nadir ilaçların yan etkisi olarak diyabet olmayan kişilerde de düşük kan şekeri durumu görülebilir. Kan şekeri seviyesinin normalden düşük olması halinde derhal tedavi gerekir.
Düşük şekerli hastaların çoğunda tansiyon düşüklüğü vardır. Hem tansiyonları düşüktür hem tokluk şekerleri düşüktür yani reaktif hipoglisemi vardır. Bu hastaların çoğunda stres, alerjik olaylar, sirkadiyen ritm bozukluğu, uykusuzluk, sık uyanma, acıkma atakları, aşırı yorgunluk, isteksizlik ve konsantre olamama vardır.
Hareket ve muhakeme bozukluğu genellikle 2.2 mmol/l (40 mg/dl) altında belirginleşir. Glikoz daha da düştükçe nöbetler meydana gelebilir. Kan şekeri seviyeleri 0.55 mmol/l'nin (10 mg/dl) altına düştüğünde, çoğu nöronlar elektriksel olarak suskunlaşır ve işlevsiz hale gelir ve bu da koma ile sonuçlanır.
Bir kişinin kan dolaşımında bulunan glikoz (şeker) miktarının desilitrede 70 miligramın altına düşmesi, hipoglisemi olarak isimlendirilir. Bu duruma ait belirti ve bulgular ise genellikle kan şekeri değerinin 55'in altına düşmesi ile ortaya çıkar.
Böylelikle açlık krizleri ve düşük kan şekeri değerleri önlenir. Diyabet hastası olmayan kişilerde düşük kan şekeri semptomlarının sıklıkla ortaya çıkması halinde bunun arkasında yatan başka hastalıklar olabilir. Bunun nedenleri örneğin şunlar olabilir: Yetersiz beslenme.
Tokluk kan şekeri, bir kişinin yemek yedikten sonra kan şekerinin ölçüldüğü değerdir. Normal bir tokluk kan şekeri aralığı 70-140 mg/dL arasındadır.
Bunun ardından pankreas, kandaki şekerin dokulara taşınabilmesi için insülin salgılar. Normal koşullarda yemeğin üzerinden 2 saat geçtikten sonra insülin ve kan şekeri normal seviyelere iner. Bazı kişilerde ise kan şekeri düzeyi 2 saat geçmesine rağmen yüksek seviyelerde kalır ve bu durum diyabete işaret eder.
En az 8-12 saatlik açlık sonrasında kanda ölçülen glikoz düzeyini açlık kan şekeridir. Sağlıklı kişilerde açlık kan şekerinin normal değerleri 70 – 100 mg/dl arasında kabul edilir. Hamilelerde açlık kan şekeri değeri ise 95 mg/dl altında olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri