Normal doğumda vücut eski haline daha hızlı geliyor Çoğul gebeliklerde taşınılan bebek sayısı ile doğru orantılı olarak daha fazla beslenme ihtiyacı ile daha büyük bir karın ortaya çıkabilmekte ve sarkıklık daha da artabilmektedir.
Doğumdan sonra normal kiloya ulaşıldığında, karın bölgesindeki derilerin büzüşerek deformasyona uğraması, anneleri karın germe ameliyatına yönlendiriyor. Bu uygulama ile göbek altında kalan dokunun tamamen çıkartılması ve göbeğin yeni yerine yerleştirilmesi sağlanıyor.
Haftada rahim leğen kemiği içindeki yerine inerken, gebelik öncesi asıl boyutuna dönmesi, doğum sonrası 4. Haftayı bulacaktır. Gebeliğin son haftalarında 1000 gr a ulaşmış olan rahminiz, 1 hafta sonra 500 gr a, 4 hafta sonra 100 gr a inere eski ağırlığına kavuşacak.
Emzirmek, hem size hem de ona şifa sunar. Çok tuzlu ve şekerli beslenmekten kaçının. Sık sık ve küçük porsiyonlarla beslenin. Egzersiz yapmak, küçük kısa yürüyüşlere çıkmak da ödemi kolayca atmanıza yardım eder.
Bebek büyürken rahim kendiliğinden genişler ve kasık kemiğini yukarı kaldırırken karın bölgesini iter. Kadınların doğum yaptıktan sonra 6 aylık hamile gibi görünmesinin sebebi budur.
İlgili 26 soru bulundu
Rahmin boşalması ve doğumdaki kan kaybına bağlı olarak, hemen doğum sonrası ortalama 6 kg kaybedilir. Sık idrara çıkma ile vücutta birikmiş fazla sıvı atılarak da ortalama 2-3 kg kaybedilir. Gebelik öncesi kiloya ise ortalama doğum sonrası 6. Ayda kavuşulur.
Yağ endokrin bir organdır ve hormon salgılarında ve enerji depolamasında oldukça önemlidir. Doğum sonrası anne vücudunda oluşabilen deformasyonlar şöyle sıralanmaktadır: Vücutta genel bir yağlanma artışına ek olarak karın bölgesindeki derinin genişlemesi karın bölgesinde sarkıklığa neden olabilmektedir.
Doğum sırasında alınan kilo ve bebeğin de büyümeye devam etmesi sebebi ile doğum sonrasında annenin karın bölgesinde kasların gevşemesine bağlı olarak sarkmalar meydana gelir. Ancak karın bölgesinde yaşanan sarkmalar günümüzde artık bir sorun değil.
Normal Doğum İyileşme Sürecinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Doğum Sonrası Fiziksel Değişiklikler: Normal doğum sonrasında vücut hızla değişime uğrar. Rahim doğum sonrası kasılarak normale döner. Ancak bu süreç birkaç hafta sürebilir. Vajinal kanama da normaldir ve birkaç hafta devam edebilir.
Doğumdan hemen sonra göbek hizasında olan rahim yüksekliği 1-2 hafta içinde leğen kemiği içinde hissedilemeyecek kadar küçülür. 6 hafta sonunda normal büyüklüğüne döner. Bu sürede rahim iç zarı kanama ile atılmaya devam eder.
Normal doğum sonrası vajinada gerçekleşen en önemli değişiklik vajinanın genişliğidir. Normal doğum sırasında vajinal genişlik 2-3 cm'den bebeğin kilosuna göre değişmekle birlikte 10-15 cm genişliğine ulaşmaktadır. Ancak doğum sonrası vajina genişliği zamanla azalmaktadır.
Göbek eritmenin en kolay yolu düzenli olarak yürüyüş yapmaktır. Haftada 3 saat egzersiz sağlık sınırıdır. Göbek eritmek için mekik gibi sadece karın çalıştıran aktivitelerden ziyade kalbi ritmik çalıştırdığımız yürüyüşler daha etkilidir. Günde 40 dakika orta tempo bir yürüyüş ile göbek eritme hızınızı artırabilirsiniz.
Doğum sonrası korseler tamamen gebelik sonrasına uygun vücudu şekillendirmeye yönelik dizayn edilen korseler olmalıdır. Birçok dokuda, renkte ve modelde korse bulunmaktadır. Annenin ihtiyacına göre bel tipi, kalça veya karın bölgesine uygun doğum sonrası korseler hekim tarafından önerilmelidir.
Diyet yapmak, pelvik egzersizler, kasları sıkılaştırmak için sporlar yapmak göbek sarkması görüntüsünü hafifletebilir. Bunların etkili olmadığı durumlarda elbetteki karın germe işlemi başarılı sonuçlar verecektir.
Normal doğumdan sonra adet emzirme durumuna göre değişir. Sadece anne sütü ile bebeğini besleyen annelerin çoğu regl olmaz. Adet görme 3-6 ayı bulabilir. Ara sıra emzirme durumunda ortalama 1,5 aydan itibaren adet başlayabilir.
Mesela hamilelik sırasında artan östrojen oranlarının cildi canlandırdığı, saçları ve tırnakları güçlendirdiği, artan cilt altı yağ dokusu ile daha yuvarlak ve feminen hatlar kazandırdığı da biliniyor. Doğumdan sonraki ilk aylara kadar uzanan bu değişiklikler aslında anne adaylarını daha güzel ve çekici hale getiriyor.
Korse modellerini hamileliğiniz boyunca, özellikle son aylarda kullanabileceğiniz gibi doğum sonrasında da kullanabilirsiniz.
Gebelik sırasında gerilen karın duvarı doğumdan hemen sonra sarık bir görünüm alır. Yine gebelik sırasında karın derisi üzerinde mavimtırak kırmızı görünümlü stria gravidarum denilen gebelik çizgileri doğumdan sonra gümüşi beyaz renkli parlak şerit halini alır.
Geliştirilen tedavi şekillerinden birisi radyofrekans yöntemidir. İşlem radyofrekans dalgaları ve ısı sayesinde uygulama yapılan bölgede yağları küçülterek kolajen sentezini uyarır, böylelikle bölgede sıkılaşma meydana gelir. Sıkılaşma yöntemlerinden bir diğeri ise elektroterapi yöntemidir.
Alt karında yağ birikmesinin en yaygın sebebi de tabii ki beslenme alışkanlıkları! Rafine şeker, beyaz un ve işlenmiş gıdalar gibi glisemik indeksi yüksek besinler, alt karında ciddi yağlanmaya sebep olabiliyor. Bununla birlikte, genetik faktörler de alt karında yağ birikimine yol açan faktörler arasında yer alıyor.
Hemen doğum sonrası, karın duvarını destekleyici korseler gereksizdir. Bu korseler her ne kadar kendinizi iyi hissetmenizi sağlasa da, karın kaslarınızın eski formunu kazanmasında etkisizdir ve konforunuzu bozacaktır. Önemli olan doğum sonrası karın duvarını sıkılaştırıcı egzersizlere bir an önce başlamaktır.
Deri Sarkması
Bu sorunun kendiliğinden doğal olarak çözülmesi ve tamamen ortadan kalkabilmesi için ne yazık ki düşük bir ihtimaldir. Kilo verme ya da doğum sonrası ani kilo değişimlerinden kaynaklanan deri sarkması problemleri için bir estetik cerrahtan yardım alabilirsiniz.
Bol bol C vitamini içeren gıdalar alınmalıdır. Gebelik ve emzirme süreci sonrası Melasmanın tedavisinde yüzeyel olarak sürülen ilaçlar, kimyasal peeling, lazer, dermaroller ve estelan gibi leke tedavi yöntemleri kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri