Mümkün olduğu kadar ev doğumlarının azaltılıp, normal doğumların hastanelerde ama ebeler tarafından yaptırılması sağlanmalı.
Bu kapsamda, Sağlık Bakanlığı bünyesindeki 48 bin 826 olan ebe sayısı 2018'de artırılacak, ebeler doğum takibi ve esnasında aktif görev alacak.
Ülkemizde obstetrik ile uğraşan doktorlara halk arasında Doğum Doktoru denmektedir. Doğum doktorları hastane yada kendi ofislerinde hastaların muayene ve takiplerini yapar, hastanede ise cerrahisini yada doğumunu gerçekleştirir.
Doğum sırasında, ebeler, annenin doğum sürecini takip eder ve doğumda yardımcı olurlar. Ebeler, doğum sonrası dönemde de annelerin sağlık durumunu takip eder, bebeklerin sağlıklı bir şekilde büyümelerini sağlamak için emzirme ve bebek bakımı konusunda danışmanlık sağlarlar.
Normal doğum için kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından takip edilirsiniz fakat doğum işlemini genelde devlet hastanelerinde ebe yaptırır. Özel hastanelerde doktorunuz da yapabilir. Normal doğumda bir ebe ya da doktor tarafından gerçekleştirilecek olan doğumunuza birkaç hemşire de eşlik edecektir.
İlgili 15 soru bulundu
Ebeliğin insanlık tarihi kadar eski bir meslek olduğunu biliyoruz. Halk arasında ebe; doğumda gebeye destek olan, bebeği ve bebeğin eşini (plasentayı) doğurtan olarak biliniyor.
Perinatoloji dalı anne ve bebek sağlığıyla ilgilenir. Hamilelik sırasındaki risklere karşı gerekli önlemleri alarak doğumun sağlıklı şekilde gerçekleşmesini amaçlar. Perinatoloji uzmanı, perinatoloji bölümü olan hastanelerde çalışır.
Dikiş pratiği, epizyotomi sonrası veya basit perianal yırtılmalara dikiş atılmasını içerir.
Ebelik Doktora Programına; Ebelik Anabilim Dalı Doktora programına başvurmak isteyen adayların Ebelik Lisans mezunu olup Sağlık Bilimleri Enstitülerinde Ebelik ve Doğum ve Kadın Sağlığı Hemşireliği Yüksek lisans programlarında eğitimini tamamlamış olması gerekmektedir.
Sezeryan işlemi alanında uzman bir jinekolog (kadın hastalıkları ve doğum uzmanı) tarafından yapılır. Ameliyathanede doktorun yanında ameliyat hemşireleri, anestezi teknisyeni ve anestezi uzmanı da yer alır.
Ülkemizdeki sezaryen doğumların artış trendi ile uyumlu olarak ebe ve hemşireler arasında da sezaryen doğum yaygın olarak tercih edilmektedir.
c) Doğum sürecini yönetir; travay sırasında anne ve bebeğin sağlığını izler, normal doğumları ve tabibin olmadığı hallerde acil makat doğumları yaptırır, gerektiğinde epizyotomi uygular.
Normal gebe izlemini yapar, riskli durumları tespit eder ve gerekli önlemleri alarak sevk eder. Doğum sürecini yönetir, doğum sırasında anne ve bebeğin sağlığını izler, acil durumlarda tedbir alır, Doğum sonrası dönemde yeni doğanın ilk bakım ve muayenesini yapar.
Ebe hemşire, gebelik tanısı konulan kadınların gebelik sürecini takip etmekle görevlidir. Bu mesleği icra eden kişilerin görevleri şu şekilde sıralanabilir: Gebelik dönemi takibi sırasında riskli bir durum tespit ederse erken dönemde gebeleri gerekli birimlere sevk eder.
Ebeler, doktor olmayan bölgelerde doğum yaptırma ve hastanelerde hekime yardımcı olma görevine sahiptir.
Madde düzenlemesi gereğince yataklı tedavi kurumları ve ağız ve diş sağlığı merkezlerinde en az 3 yıldan beri fiilen hemşirelik yapan ancak ebe diploması olan personele “hemşire” yetkisinin verilmesi düzenlenmiştir.
Ebelik mesleğini cinsiyete özgü bir meslek olarak görmeyenlerde, doğumunu erkek ebeye yaptırmayı kabul etme oranı yüksektir. Sonuç: Çalışma sonuçlarımıza göre, öğrencilerin yarısı erkek ebelerin mesleğe katılmasını olumlu karşılamaktadır.
Doğuda ebe maaşları da ortalama 17.500 TL ile 30.000 TL (özel hastane) arasında değişmektedir. Devlette ise net maaşına yansıyan döner sermaye ile ortalama 30.000 TL doğuda ebe maaşı olmaktadır.
eleman.net verilerine göre, Ebe 2023 yılında ortalama 20.900 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Ebe , Temmuz 2023 yılında ortalama 20.900 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 16.280 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
En sık mediolateral kesi kullanılmakla beraber eğer anal bölge ile vajina arası mesafe uygunsa median kesi daha fizyolojiktir, daha kolay ve ağrısız iyileşir. Lateral kesi hem anatomiye pek uymaması hem de ağrılı olması nedeniyle en az uygulanan çeşididir.
Kadın hastalıkları ve kadın üreme organ yapıları ile ilgilenen Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanlık alanı, bir tıp dalı olan "Jinekoloji ve Obstetrik" branşını ifade etmektedir.
Jinekoloji, kadın hastalıkları ve sağlıklı üremeye odaklanan bir uzmanlık alanıdır. Doğum, kadın hastalıkları, kısırlık, tüp bebek, aile planlaması, jinekolojik onkoloji, cinsel hastalıklar ve cinsel problemler jinekologların konularıdır.
İlk obstetrik takibin 10.gebelik haftasından önce olması önerilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri