Nöroloji, cerrahi müdahale gerekmeyen beyin ve sinir sistemine ait hastalıkların tanı, tedavi ve takibiyle ilgilenen uzmanlık alanıdır. Nöroloji uzmanları, multidisipliner yaklaşımla sinir sistemini oluşturan, beyin, omurilik (spinal kord) ve periferik sistemde oluşan hastalıkların tanı ve tedavisi ile ilgilenir.
Memorial Sağlık Grubu Nöroloji bölümlerinde; epilepsi, hareket bozuklukları, beyin damar hastalıkları, bunamalar (alzheimer gibi), periferik sinir sistemi hastalıkları, beyin iltihabı, uyku bozuklukları ile nörolojik hastalıkların ayaktan ve yatarak teşhis, tedavi ve takip hizmetleri gerçekleştirilmektedir.
Nörolojik birçok hastalığın teşhisinde muayene yanı sıra elektrofizyolojik testler de kullanılır. Bu testler elektroensefalografi (EEG), elektromiyografi (EMG), uyandırılmış potansiyeller(UP) ve polisomnografidir(uyku ve uyku ile ilişkili solunum, hareket kayıtlaması).
Nöroloji uzmanları, hastaların semptomlarını değerlendirir, gerekli görüldüğünde görüntüleme teknikleri (MRI, CT taramaları vb.) kullanır, teşhis koyar ve tedavi planları oluşturur.
Nörolojik hastalıkların belirtileri arasında; baş ağrısı, felç, dengesizlik, bayılma, çift görme, kas seğirmesi, titreme, uyuşma ve karıncalanma bulunmaktadır. Nörolojik hastalıklardan şüphelen kişiler hemen bir doktora başvurmalıdır. Çünkü bazı hastalıklarda erken teşhis çok önemlidir.
İlgili 45 soru bulundu
Fonksiyonlardaki normal özelliklerin neler olduğunun bilinmesi de ayrıca gereklidir. Standart bir nörolojik muayene öykü alma, bilinç ve yüksek kortikal fonksiyonların muayenesi, kraniyel sinirler, motor sistem, duysal sistem, refleksler, serebeller muayene ve sinir germe testlerinden oluşur.
Nöroloji uzmanı ve doktoru daha çok beyin ve sinir sistemi üzerine odaklı hastalıklar ile ilgilenir. Bu hastalıklara bağlı olarak aynı zamanda kas sistemi üzerinden de tedavi yöntemlerini ele alır.
1-Hastanın aç olması gerekmez. 2- Düzenli olarak kullanmakta olduğu ilaçlar varsa bunları almasında sakınca yoktur. 3- Ancak, özel durumlarda bazı ilaçları kullanmaması gerekir, bu durumlarda hekim tarafından gereken uyarı önceden yapılır.
Nörologlar tarafından sıklıkla başvurulan EEG ve EMG, pek çok beyin, sinir ve kas hastalığının tanısında ve takibinde kullanılan cihazlardır. EEG, beyindeki, EMG ise sinir ve kaslardaki elektriksel aktivitenin incelenmesini sağlar.
Baş ağrıları (migren, gerilim ağrısı, küme ağrıları, kronik baş ağrıları) Epilepsiler (Sara --küçük nöbetler veya büyük nöbetler, cerrahi gerektiren epilepsi nöbetleri) Beyin - damar hastalıkları Felç, inme(damar tıkanıklıkları, kanamalar, baloncuk ve damar anomalilerinden kaynaklı)
Beyin sağlığımızın yerinde olduğunun göstergeleri ise dengeli bir enerjiye sahip olmak, kaliteli uyku, keskin bir hafıza, doğru beslenme, iyi ruh hali ve hızlı öğrenme becerisi.
Nöropsikolojik test raporu, özellikle depresyon-demans ayırıcı tanısı ve unutkanlık sorununun hangi alanlarda ve ne ağırlıkta olduğu konusunda bilgi sağlamakla birlikte, hekimin tedavisini yönlendirme ve hastanın takip süreci konusunda önemli katkılar sağlamaktadır.
Genel Tanıtım. Çocuk Nörolojisi, beyin, omurilik, sinir ve kas hastalıklarının tanı ve tedavisini yapan ve 0-18 yaş grubu çocukları kapsayan bir tıp uzmanlık dalıdır.
Sinir sıkışması problemi için ortopedi ve nöroloji alanında uzman hekimlere gidilmelidir.
Nörolojik bozukluk, sinir sisteminde meydana gelen herhangi bir bozukluktur. Beyin, omurilik ya da diğer sinirlerde görülen yapısal, biyokimyasal ya da elektriksel anormallikler belirtilere dahildir.
Kan ya da doku testi ile gen tarama testi uygulanarak bu tür rahatsızlıkların olup olmadığı anlaşılır ve tedavi süreci elde edilen verilere göre oluşturulur.
Nöroloji, beyin, kan damarları, kaslar ve sinirleri içeren sinir sistemi bozuklukları ile ilgilenen tıbbın dalıdır.
Sinir sistemi hastalıkları veya yaralanmaları sonucu ortaya çıkan özellikle hareketi etkileyen rahatsızlıklarda uygulanan fizik tedavi dalına nörolojik fizyoterapi denir. En çok görülen felç(inme), omurilik yaralanmaları, multipl skleroz(MS), Parkinson gibi hastalıkların rehabilitasyonunda kullanılır.
Beyindeki Hangi Hastalık Göze Vurur? Beyin oluşan birçok reaksiyon göze vurarak yan etkiler ortaya çıkarabilir. Beyin tümörleri, migren, Parkinson, inme, hipofiz bezi sorunları, Multiple Skleroz (MS) gibi hastalıklar görmeye etki edebilir.
Nörolojik muayene Aydın, sinir sistemini, beyin ve omuriliği görüntülemeye yarayan tetkiklerden önce yapılan, nörolojik hastalıkların tanısında ilk aşamadır. Nörolojik muayene ile sinir sisteminin ve sinir sistemindeki olası lezyonların oluşturduğu nörolojik işlev bozukluklarının varlığı saptanmaya çalışılır.
Uykuya dalamama, gece uykudan uyanma, sabahları yorgun uyanma, uykunun yetmemesi, gün içi uyuklama görülebilir. Ne yapayım? – Beyin sisi, yorgunluk ve uyku problemi olan hastaların önce bir iç hastalıkları uzmanına giderek tahlil yaptırmasını öneririm.
Beyinde meydana gelen çeşitli hastalıklar olabilmektedir. Menenjit en çok görülen hastalıklardan biridir.
Uzun süreli ve şiddetli baş ağrıları, bulantı-kusma atakları, epileptik (sara) nöbetler, ani ya da yavaş gelişen görme-işitme kaybı gibi durumlar beyin tümörünün ilk belirtileri arasında yer alıyor. Belirtilerin dikkate alınması ve zamanında bir uzmana başvurulması hastalığın tedavisi açısından büyük önem taşıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri