Nöropazarlama, 1990 yılının ikinci yarısında, ilk kez Harvard Üniversitesi'nden Prof. Gerry Zaltman'ın işlevsel manyetik tınlaşım (rezonans) cihazını (fMRI) pazarlama araştırmalarında kullandığını duyurmasıyla gündeme gelmiştir.
Nöropazarlama beyinde ki satın alma düğmesine giden yolu bulmaktır. Nöropazarlama ile tüketicinin satın alma kararını neye göre verdiği değil de gerçek hayatta tüketicinin satın alma kararını nasıl aldığı anlamaya çalışılır (Ural, 2008:421).
Nöropazarlamada kullanılan teknikler; fMRI (Fonksiyonel Manyetik Görüntüleme), EEG (ElektroEnsefaloGrafi), Eye Tracking (Göz İzleme), FACS (Yüz İfade Tanımlama), ECG (Kalp Ritmi), GSR (Galvanik Deri İletkenliği) gibi beynin tepkilerini ölçümleme yöntemleridir.
Katılımcılara göre, nöropazarlama bir araç olarak görülmekte ve amacı kar elde etmek olan bir firma için veriler sunmaktadır. Özellikle ürün geliştirme kısmında tüketicinin istediği, ona gerçekten faydalı olabilecek ürünü keşfetmek için nöropazarlama uygulamalarını kullanmak etik açıdan bir sorun oluşturmamaktadır.
Nöropazarlamanın avantajlarına karşı yöneltilen eleştiriler, etik konular, kısıtları, deneklerin özellikleri, tüketici davranışlarını tahmin etme yeteneği, yetersiz literatür ve maliyetler noktalarına odaklanmaktadır (Ustaahmetoğlu, 2015: 161-162).
İlgili 34 soru bulundu
Nöropazarlama nedir? Nöropazarlama, tüketicinin pazarlama uyaranlarına verdiği beyin tepkilerini anlamak için sinirbilimsel teknikleri kullanan yeni bir pazarlama alanıdır. Bu bilgiler daha sonra pazarlama stratejilerini ve kampanyaları geliştirmek için kullanılabilir.
Nöropazarlama, reklamcılık alanında etkili bir şekilde kullanılır. Göz takibi teknolojisi ve EEG gibi yöntemler reklamların tüketicilerin dikkatini nasıl çektiğini ve duygusal tepkilerini nasıl etkilediğini analiz etmek için kullanılabilir.
Zorunlu ve seçmeli derslerini ve tez savunmasından başarılı olan öğrenciler mezun edilir. İlgili program Sağlık Bilimleri Fakültesi bünyesinde/binasında yürütülecek olup, fakültenin mevcut olanakları ve fiziki alanları, yapısı, donanımı kullanılacaktır.
Markalar nöro-pazarlamayı nasıl kullanıyor? Campbell's Soup, Gerber ve Frito-Lay gibi markalar ambalaj tasarımlarını yeniden yapılandırmak için nöro-pazarlamayı kullandı. Bu gibi durumlarda tüketiciler parça parça olarak ürünün paketine maruz kalırlar ve tepkileri pozitif, nötr veya negatif olarak kayıt edilir.
Nöropazarlama; müşterilerin kararları, tercihleri, motivasyonları hakkında fikir sahibi olabilmek için sinirsel ve fizyolojik sinyallerin ölçülmesi şeklinde tanımlanır. En yaygın olarak kullanılan yöntem, nöral aktiviteyi ölçen beyin taraması ile göz hareketlerinin fizyolojik olarak incelenmesidir.
Nöropazarlama faaliyetlerinde iki teknik kullanılmaktadır. Bunlardan ilki Elektroensefalografi (EEG), diğeri de Fonksiyonel Manyetik Rezonans Görüntüleme (fMRI) yöntemidir. EEG tekniğinde kişinin başına elektrotlar yerleştirilir ve beyin dalgaları izlenir.
Nöro-yönetim kavramı bir şirkette yönetim süreçlerini yönlendiren beyin süreçlerine bakmaktadır. Bu, kişisel düzeyden personel düzeyine geçmekte ve çeşitli yöntemlerin, araçların ve süreçlerin başarısını tanımlayan temel süreçlerin tanımlanmasına yardımcı olmaktadır.
Nöropazarlama, nörobilim ve pazarlama ana bilim dallarındaki yöntem ve uygulamaların disiplinlerarası bir yaklaşımla pazarlama alanında kullanılmasını ifade etmektedir.
Temel çalışma prensibi insan beyninin tepki, keyif, mutluluk,sinir gibi duyguları barındırdığı alanları ölçümlemek için kask ve uyarıcıları kullanırlar. Daha sonrasında, beyninde ki veri sinyalleri analiz edilen deneklere markalar daha önce hiç görmedikleri çalışmalarını gösterirler.
Brown (2001b) Retro pazarlamayı, “Bir önceki tarihsel döneme ait ürün veya hizmetin canlanması veya yeniden başlatılmasıdır” olarak tanımlamaktadır (Brown, 2001b:6). Retro pazarlama, geçmiş döneme ait çağrışımlarla (müzik, koku, filmler, kitaplar vb.) farklı bir pazarlama yaklaşımını ortaya koymaktadır.
Etnik pazarlama, pazarlama çalışmalarında kültürel ve bölgesel farklılıkları ve bu farklılıklardan doğan tüketim alışkanlıklarını ele alarak yapılan faaliyetler olarak tanımlanabilir. Firmaların, potansiyel müşterilerine daha hızlı ulaşımı için özellikle kültürel değerler ve dil etkin rol oynuyor.
Korku pazarlaması, korkunun gücünden pazarlama amaçlı yararlanma olarak ifade edilebilir (Kaya, 2009:116). Diğer bir ifadeyle pazarlamacıların, tüketicilerin satın alma kararlarını hemen vermeleri için insanları korkutma girişiminde bulunması korku pazarlaması olarak tanımlanmaktadır (Imbraile, 2007: 29).
Marka stratejisi, marka değerini çoğaltmak ve bir markanın geliştirilmesini sağlamak amacıyla izlenen uzun süreli bir plandır. Bir işletmenin bütün yönlerine nüfuz eden ve direkt olarak tüketici ihtiyaçları, talepleri ve duygularına yanıt veren bir kavram, ahlak ve kültür oluşturmayı gerektirir.
Nöroekonomi, ekonomi ve psikoloji disiplinlerinden yola çıkarak insan beyninin karar alma süreçlerini inceleyen bir bilim dalıdır. Nöropazarlama ise pazarlama dünyasının bu bilimsel verileri kullanarak tüketici davranışlarını ve satın alma kararlarını anlamaya yönelik çalışmalar yapmasıdır.
Neuro-mar'ın kurucusu, nöropazarlama danışmanı ve dünyaca ünlü nöropazarlama şirketi Neurons Inc'in Türkiye ve Ortadoğu temsilcisidir.
Nöro Eğitim Nedir? Nöro eğitim, öğrenme deneyimini en iyi hale getirmek hedefiyle nörobilim ve pedagojinin bir araya gelmesiyle oluşmuştur. Bu disiplin, beyin işlevlerini (beynimizin bilgiyi nasıl özümsediği, kodladığı ya da hatırladığını) anlamayı ve bunları eğitimde uygulamayı amaçlar.
Pazarlamanın dört temel faydası ürün ve hizmet değeri, müşteri ilişkileri, rekabet avantajı ve gelir artışıdır. Bu faydalar, işletmelere çeşitli şekillerde katkı sağlar. Pazarlama, işletmelerin ürün ve hizmetlerinin değerini artırmada önemli bir role sahiptir.
1) Zaman yer ve mülkiyet faydaları yaratır. 2) Toplumun ihtiyaç ve isteklerini karşılama hizmeti görür. 3) Ekonomik sistemin işlerliği için gerekli iletişim ağının kurulmasını sağlar. 4) Ekonomik yaşamı geliştirir.
Pazarlama bölümü mezunları, tüm sektörlerdeki işletmelerde, reklam ajanslarında, medya şirketlerinde, pazarlama araştırma firmalarında ve kendi işlerini kurarak çalışabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri