Mideniz rahatsızken yemek yemek istemeyebilirsiniz fakat kızarmış ekmek, pirinç, patates ve çorba gibi hafif yiyecekler midenizi bastırmaya yardımcı olacaktır. Özellikle süt ürünleri, yağlı ve baharatlı yiyeceklerden uzak durum. Mide ile ilgili rahatsızlıklarda en bilinen yöntem, nane limon.
İşte mide üşütmesine iyi gelen doğal yöntemler, bitkisel çözümler... Halk arasında mide üşütmesi ishal olarak adlandırılıp, soda, nane-limon çayı, karbonatlı su içererek tedavi yoluna gidilmektedir.
Mide üşütmesi; sulu ishal, karın krampları, ağrı, bulantı, kusma ve bazen de ateş ile kendini belli ediyor. Literatürde 'viral gastroenterit' olarak adlandırılan mide üşütmesi, yetişkinlerde 1-2 gün devam ediyor ve ciddi bir soruna neden olmuyor.
Belirtiler genellikle sadece bir veya iki gün sürer, ancak ciddi olgularda bazen 10 güne kadar uzayabilir. Semptomlar benzer olduğu için, viral ishali Clostridium difficile, salmonella ve E. coli gibi bakterilerin veya giardia gibi parazitlerin neden olduğu ishal ile karıştırmak kolaydır.
İlgili 35 soru bulundu
Mide üşütmesine karın bölgesine konulan sıcak su uygulanması iyi gelmektedir. Sıcak su torbası şikayetleri azaltmaktadır. MİDE ÜŞÜTMESİNDE HANGİ BESİNLER TÜKETİLMEMELİ? -Genel olarak süt ürünleri, lifli yiyecekler ve yağlı ya da baharatlı besinlerden kaçının.
Mide ağrısı dalak, pankreas ve diyaframa etki edebilir. Ancak yayılma eğilimi gösterdiği durumlarda ciddi hastalıkların belirtisi olarak kabul edilmektedir. Mide ağrısı, sırt bölgesine çoğunlukla yayılma eğilimi gösterebilir. Bunun haricinde göğse ve kal bölgesini de etkileyebilir.
Viral enfeksiyon kapan kişilerle temas ya da enfekte gıda tüketimiyle birlikte, kişide az önce saydığımız belirtile görülüyor. Bilinenin aksine mide üşütmesi, karın bölgesinin soğuğa maruz kalmasından veya soğuk şeyler tüketmekten dolayı ortaya çıkmaz.
Kusma sonrası temiz hava almak, biraz uzanmak ve derin düzenli nefesler almak sağlıklı olabilir. Size iyi gelecek yiyecek ve içecekleri tüketirseniz ve biraz dinlenirseniz kolayca kendinizi toparlayabilirsiniz. Sadece vücudunuza biraz zaman tanımanız yeterli olacaktır.
Mide üşütmesine iyi gelen yöntemler başlıca; zencefil, papatya çayı ve nane limon çayıdır. Bunlar dışında sakinleştirici etkili bitki çayı da tüketebilirsiniz.
Özellikle kusma sırasında kaybedilen suların geri alınması için birçok insan su içebiliyor. Fakat bu yanlış bir bilgidir. Boşalan mideden sonra üzerine su içmek, midenin rahatsızlanmasına ve tekrar midenin bulanmasına neden olacaktır. Kusma işleminden sonra mide bir süre dinlendirilmelidir.
Mide üşütmesi genellikle soğuk havalarda ortaya çıkar ya da aşırı soğuk tüketimiyle de kendisini gösterebilir. Karnın üşütülmesi midenin de üşütülmesine neden olmaktadır. Bu üşütme sonucunda bağırsaklarda ya da midede oluşan parazit ve bakteriler mide üşütmesine yol açar.
Tavuk Suyu Çorba
Her hasta olduğumuzda imdadımıza yetişen tavuk çorbası, birçok hastalığa iyi geldiği gibi bağışıklık sistemini toparlamasıyla da bilinir. Mide ve bağırsak problemlerinde de oldukça etkili olan tavuk suyu çorbalar, sizleri mide bulantılarınızdan da kurtaracaktır.
Bu nedenle kaybedilen sıvının yerine konması önemlidir. Hafif, yağsız olarak hazırlanan çorbalar bu dönemde en sağlıklı besinlerdir. İshalin kesilmesi için haşlanmış patates tüketilmesi önerilir. Tuzlu peynir, kepekli ekmek tüketilebilir.
Mide sorunlarını yatıştırmaya yardımcı olan çaylar arasında papatya çayı, rezene çayı, nane çayı ve zencefil çayı sayılabilir.
Muz ve kavun: Muz ve kavun lifli yapısı sayesinde mideye ve sindirime oldukça faydalıdır. Bu meyveleri yemek mide yanmasını önemli ölçüde azaltır.
Sütte az miktarda asit olmasına rağmen, mide asidini yatıştırarak mide ağrısını geçirdiğine inanılır. Sütün mide asidine karşı geçici bir bariyer oluşturduğu doğrudur; ama asit üretimini teşvik edici özelliğinden dolayı bu rahatlama kısa süreli olacak, ardından rahatsızlık yeniden baş gösterecektir.
İnsanın yaşam kalitesini düşüren mide üşütmesi halsizlikle başlar ve yatağa düşmeye neden olabilir. Mide üşütmesi belirtileri arasında kusma, ishal, karın ağrısı, mide bulantısı gibi semptomlar yer alır.
Bağırsak enfeksiyonu, çok sık görülen ve genellikle istirahat, bol sıvı alımı ve uygun gıdaların tüketimi ile en geç 1 hafta içerisinde kendiliğinden iyileşen bir hastalıktır. Bu nedenle hastalar genellikle doktora başvurma gerekliliği hissetmez.
Ancak üşütme gibi nedenlerden olabileceği gibi hamile ve çocuklarda da sık görülen bir rahatsızlıktır. Karın ağrısı evde doğal çözümlerde giderilebilir. Karın bölgesini sıcak tutmak, bitki çayları, egzersiz ve yürüyüşler ağrının geçmesinde yardımcı olabilir.
Mide krampına ne iyi gelir? Papatya, sıcak su torbası, taze nane çayı, limonlu su, zencefil, limonlu soda, rezene (yemeklerden sonra 1 çay kaşığı çiğnenebilir.) ve pirinç suyu mide krampları üzerinde etkilidir.
Midesi ağrıyan kişiler öncelikle hastanelerin dahiliye (iç hastalıkları) ve gastroenteroloji kliniklerine başvurabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri