Beyindeki rahatsızlıkların neden olduğu davranışsal/bilişsel etkilerin teşhisi ve tedavisiyle ilgilenir. Nöropsikolojik yaklaşım, zihin hakkında bilinenlerin beyin esasında; beyin hakkında bilinenlerin de zihin esasında test edilmesini sağlamaktadır.
Nöropsikoloji, insan beyninin yapı ve fonksiyonlarının belirli psikolojik olaylarla olan ilişkisini anlamayı ve nörolojik bozuklukların yol açtığı davranışsal ve bilişsel etkilerin teşhis ve tedavisini hedefleyen psikoloji dalıdır.
Nöropsikolojik testler konu üzerinde eğitimli klinik psikologlar tarafından uygulanır. Hastanın dikkat, dikkati sürdürme, belek, soyutlama, planlama, algı, duygudurum işlevleri gibi beynin pek çok farklı ve karmaşık işlevine yönelik (hastanın eğitim durumu da göz önüne alınarak) değerlendirme yapılır.
Nöropsikolojik değerlendirme, idrak etme ve davranışlar arasındaki ilişkiyi açıklar. Nöropsikolojik testler aracılığıyla zihinsel beceriler ölçülür; dikkat, hafıza, hesap yapma, dil becerileri, planlama, soyutlama, yargılama, vb. Sıklıkla, geriatri hastalarına uygulanmaktadır.
Beynin nörodejenaratif hastalıkları türlerine göre yaygın ya da başta fokal sonra yaygın nöronal kayba neden olurlar. Bu da beyindeki nörotransmitter yolaklarını hasarlar, nöronal döngülerde kopmaya neden olur. Sonuçta da bu hastalıklara sıklıkla eşlik eden psikiyatrik ve davranışsal belirtiler ortaya çıkar.
İlgili 29 soru bulundu
Nöropsikiyatri ya da organik psikiyatri, sinir sistemi hastalıklarına atfedilebilen zihinsel bozukluklarla ilgilenen bir tıp dalıdır. Ortak eğitim almış olan psikiyatri ve nöroloji disiplinlerinden önce geldi ancak psikiyatri ve nöroloji daha sonra bölünmüş ve tipik olarak ayrı ayrı uygulanmaktadır.
Ayrıntılı nöropsikiyatrik testler unutkanlık, konsantrasyon ve dikkat eksikliği, öğrenme bozukluğu, inme, epilepsi, travma, alzheimer ve bunama gibi demans hastalıklarında; tanı koyma, hastalık seyrinin takibi, tedavi sonuçlarının değerlendirilmesi ve iyileştirme maksadıyla kullanılır.
NPT, hastalığın tanısına dair cevaplanamayan soruları araştırmak için oluşturulmuş testlerdir. Bu testler, beyin ve davranış arasındaki ilişkiyi temel alarak oluşturulmuş psikometrik araçlar yardımıyla yapılır. Uzman hekimler tarafından hazırlanan soruların hastaya sorulmasıyla muayene gerçekleştirilir.
Üstelik gerekli durumlarda belirli aralıklarla testler tekrarlanarak kişinin şikayetlerindeki gelişmeler ya da gerilemeler takip edilebilir. Nöropsikolojik Testleri Kimler Uygulayabilir? Nöropsikolojik Testleri psikologlar uygular ve yorumlar.
Nöropsikolojik değerlendirmelerde genellikle temel test bataryaları uygulanır. Temel bataryalar, tüm bilişsel işlevleri (dikkat, görsel-uzamsal ve görsel muhakeme, bellek, öğrenme, sözel işlevler, akademik beceriler, yapılandırma (konstrüksiyon), kavram oluşturma, yönetici işlevler, motor beceriler gibi) kapsar.
1) Hastanın konfüzyonda olmadığından kesinlikle emin olmak gerekir. Akut bir konfüzyon durumu söz konusu ise kesinlikle nöropsikolojik değerlendirme yapılmaz. 2) Hastanın “best perform”unu ortaya çıkartacak şekilde değerlendirme yapmak gerekir. Hastayı korkutmamak, sindirmemek gerekir.
Öncelikle nöropsikolog terapi yapmaz!
Nöropsikologlar ise, çeşitli sinir sistemi bozuklukları olan insanları değerlendirir. Başta nöroloji doktorları olmak üzere pek çok farklı alandan doktor ile yakın çalışma içerisindedirler.
Nöropsikolojik testler ile dikkat/ karmaşık dikkat, yürütücü işlevler, planlama, soyutlama, akıl yürütme, bellek, dil becerileri, görsel algısal ve görsel mekansal becerileri ölçeriz. Bu eğitimin amacı, ruh sağlığı alanında çalışan bireylere bu testleri uygulama, yorumlama ve raporlama becerisi kazandırmaktır.
Nöropsikolojik rehabilitasyonda amaç doğrudan veya dolaylı olarak bilişsel işlevi hedefleyen yöntemler kullanarak bilişsel işlevleri uyarmak ve bu sayede de var olan bilişsel performans seviyesini korumak veya arttırmaktır.
Nöroloji sinir sistemi hastalıklarıyla, psikiyatri beyinden kaynaklanan duygu ve davranış bozuklularıyla psikoloji ise insan duygu ve davranışlarıyla ilgilidir.
Nöropsikolojik Zayıflama Ne Yapar ? Nöropsikolojik Zayıflama uygulamaları, kişiye diyet ve egzersiz programları önermez. Bunun yerine kişinin kendine en uygun bir diyet ve aktiviteyi seçip buna sadık kalmasına ve bu süreci bir yaşam standardı haline getirmesini amaçlar.
Beyin sağlığımızın yerinde olduğunun göstergeleri ise dengeli bir enerjiye sahip olmak, kaliteli uyku, keskin bir hafıza, doğru beslenme, iyi ruh hali ve hızlı öğrenme becerisi.
Zekâ testleri, çocukta davranışsal veya bilişsel bir bozukluk şüphesi olduğunda, psikolog veya psikiyatrist tarafından önerilerek uygulanıyor. Zekâ testinden alınan bilgiler doğrultusunda çocuğun eğitim programının planlanması, tanı ve tedavi sürecinin en iyi şekilde desteklenmesi mümkün oluyor.
Bazı durumlarda, anksiyete semptomlarına katkıda bulunabilecek altta yatan olası nörolojik durumları değerlendirmek için bir nöroloğa danışılabilir. Ek olarak, kaygının beyin hasarı veya nöbet bozukluğu gibi fiziksel bir durumdan kaynaklandığı durumlarda bir nörolog yer alabilir.
Unutkanlık için nöroloji bölümüne gidilmelidir. Ancak nöroloji bölümüne gittiğiniz vakit sonuç alamayabilirsiniz. Randevu alan hastaların bazıları için unutkanlık durumu nöroloji bölümü ile bağlantılı olarak söz konusu olabilirken bazıları psikolojik unutkanlık yaşayabilmektedir.
İyi bir psikolojik test, öncelikle nesnel, yani objektif olmalıdır. Yani test, testi uygulayanın bireysel fikirlerinden bağımsız olmalıdır. Her durumda testi kim uygularsa uygulasın aynı sonuçlar alınmalıdır. Testler belli standartizasyon ve normları sağlamış olmalıdır.
Kan ya da doku testi ile gen tarama testi uygulanarak bu tür rahatsızlıkların olup olmadığı anlaşılır ve tedavi süreci elde edilen verilere göre oluşturulur.
Zeka testleri zihinsel performansı ölçmek için kullanılan ve sonucunda “zeka yaşı” elde edilen testlerdir. Çocuk zeka testlerinde en yaygın kullanılanlar Stanford Binet Zeka Testi ve Wechsler Çocuklar için Zeka Ölçeği (WISC-R)'dir.
Her yaştan insanın, beyninin hangi bölgesinin ne kadar aktif işlediğini saptayabilmek, olabilecek herhangi bir ruhsal bozukluk veya organik beyin hasarının ipuçlarını verir.
Nöropsikometri Laboratuvarı
Beyin ve kognisyon, emosyon ve davranışsal fonksiyon arasındaki ilişkiyi inceler. Nöropsikolojik testler travmatik beyin hasarı, demans, nörolojik durumlar ve psikiyatrik hasarların teşhis ve değerlendirilmesinde çok önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri