Hadis âlimleri ise haberi çoğu zaman hadisle eş anlamlı olarak kullanmışlardır. Bununla birlikte hadisi sadece Hz. Peygamber'den, haberi ise başkalarından da nakledilen sözler olarak değerlendirenler de vardır. Bu ikinci kısımdaki değerlendirmeye göre her hadis aynı zamanda bir haberdir.
İslam dininde önemli bir yere sahip olan Hadis, sünnet kelimesi ile eş anlamı yansıtmaktadır. Hadisler Hz. Muhammed'in sözlerinin, davranışlarının, fikir ve eylemlerinin yazıyla ifade edilmiş biçimidir.
Eşanlamlı, anlamdaş, müteradif veya sinonim; yazılışları farklı olduğu halde anlamları aynı veya çok yakın olan sözcükler.
Kur'an'da “hadîs” kelimesi; söz, haber, ibretli hikâye vd. anlamlara gelir. İslâm literatüründe hadîs denilince ilk olarak akla Hz. Peygamber'in sözleri gelir. Kur'an'da geçen hadîs kelimesi ile Hz.
İlgili 33 soru bulundu
Hadis Sayısı.
Eser üzerinde geniş bir fihrist hazırlayan Abdullah b. Muhammed el-Guneymân'a göre eserde 91 kitâb, 3867 bab bulunmaktadır. İbnü's-Salâh'a göre eserde mükerrerleriyle birlikte 7275 hadis olup tekrarsız rivayetlerin sayısı 4000, bunların içinde muttasıl senedle rivayet edilenler ise 2602'dir.
Kelime anlamı “söz ve haber” olan “hadis” terim olarak, Hz. Peygamber'in sözleri, fiilleri ve onayları (takrir) ile bunların nakledildiği rivayetleri ifade eder. Sünnet ise sözlükte “doğru veya yanlış sürekli takip edilen yol, kanun, âdet” gibi manalarda olup Hz. Peygamber'in söz, fiil ve onaylarının ortak adıdır.
Eş anlamlı kelimeler birbirlerinin yerine kullanabilmekte olup dilimizde pek çok eş anlamlısı olan kelime yer almaktadır. Eş anlamlı olan sözcüklere örnek olarak; baş-kafa, adet-sayı, kıymet-değer, beyaz-ak gibi kelimeler kullanılabilmektedir.
Eş, hem denk hem de aynı anlamına gelir.
Yazılışları farklı anlamları aynı olan kelimelere eş anlamlı kelimeler denir.
Peygamberimizin sözlerinin yanı sıra fiil ve davranışlarının sahabeler aracılığı ile aktarılması olarak mana kazanan hadisler, sened ve metinlerden oluşur. Hadis ilmi ise Rivayetü'l hadis ve Dirayetü'l hadis olmak üzere ikiye ayrılır. Hadis ilminin amacı ise Hz. Muhammed'in hadislerini başka sözlerden korumaktır.
İslâm âlimlerinin büyük çoğunluğuna göre hadislerin lafızları Peygamber'e, mâna ve mefhumu Allah'a aittir.
Hadis, Hz. Muhammed'in söz ve öğretilerini, davranış ve uygulamalarını konu edinen bir ilim dalıdır. İslam dininin doğru anlaşılması ve doğru öğrenilmesinde, Hz. Muhammed'in örnek insan oluşunun sağlıklı bir şekilde bilinip kavranması son derece önemlidir.
Ulûmu'l-Hadîs/Hadis Usûlü Kitapları
Klasik tabiriyle Ulûmü'l-hadîs, günümüzdeki tabiriyle Hadis Usûlüalanında günümüze ulaşmış olan en eski eser İmam Şafiî'nin (ö.204/819) er-Risâle isimli eseridir. Hadis âlimleri tarafından yazılan ilk müstakil Hadis Usûlü kitapları hicrîüçüncü asra aittir.
“Mü'minin öldükten sonra verilmesine sebeb olduğu ilk hediyesi, cenâze namazını kılan kimsenin Allah katından mağfiret dilemesidir.” (Deylemî)32. Hiçbir baba, çocuğuna, güzel terbiyeden daha üstün bir hediye veremez. Tirmizî, Birr, 33. Sizin en hayırlılarınız, hanımlarına karşı en iyi davrananlarınızdır.
Hadis ilmi: Hadislerin tespit edilmesiyle ilgili bilim dalının genel adıdır. Hadis usulü: Hadislerin sınıflandırılmalarıyla uğraşan alt bilim dalıdır. Metin: Hadisin sözlü ve yazılı olarak aktarılan lafızlarıdır. Muhaddis: Hadis ilmiyle uğraşan kişidir.
Bunların en başında eş anlamlısı olan iki sözcüğü yer almaktadır. Bir sayı olan iki, çift kelimesinin eş anlamlısıdır ve cümle içinde yan yana kullanımı da bulunmaktadır. Bunun haricinde çift kelimesinin anlamına benzer sözcükler ise şu şekildedir: İkili.
Buradan da anlaşılacağı gibi aynı kelimesinin zıt anlamlıları 'ayrı, başka, farklı' kelimeleridir.
Sınav kelimesinin eş anlamlısı olarak genellikle imtihan kelimesi de kullanılır. Bu kelimenin bir diğer eş anlamlısı da testtir.
Yazılış ve okunuşları farklı fakat anlamca aynı olan kelimelere eş anlamlı kelimeler denir. Bu tür kelimeler birbirlerinin yerini tutabilir. Eş anlamlı kelimeler, cümlede birbirleri ile yer değiştirdikleri zaman cümlenin anlamında herhangi bir değişiklik ve bozulma olmaz.
Beyaz eş anlamlısı olan sözcük ak sözcüğüdür.
Zor kelimesi için Türk Dil Kurumu açısından ele alınan eş anlamlı sözcük 'güçlük' ya da 'sıkıntı' şeklinde geçmektedir. Okunuşları ve yazılışları farklı olan bu kelimeleri aynı anlam üzerinden amaca uygun kullanabilirsiniz.
Abdullah bin Mübarek, ilk kırk hadisi yazan kişidir. İran ve Türk edebiyatında önceleri nazım ve nesir karışık ürünler verilirken zamanla manzum şekilde yazılmıştır. Arap edebiyatında ise mensur olarak işlenmiştir. Kırk hadis tercümelerinin bir kısmı âyet ve hadislerle, öğüt ve hikâyelerle desteklenmiştir.
Hadis kitaplarının sıhhatçe en kuvvetli olan altısı "Kütüb-ü Sitte" adı altında toplanmıştır. Bunlara "sıhah-i sitte" veya "usul-ü sitte" de denir. Bu altı kitaptan ilk beşi Buhari ve Müslim'in sahihleri, Nesai, Ebu Davud ve Tirmizi'nin sünenleridir.
Kırk Hadis (40 Hadis), kainata tüm mucizeleriyle ve eşi benzeri olmayan özellikleriyle gelerek Cenab-ı Hakk'ın imtihandan geçirdiği insanların bilerek veya farkında olmadan çeşitli hatalara sürüklenmesini ve yanlış işlere bulaşıp kötü amel işlemesini önlemek maksadıyla ağzından döküldüğü ışık tutan sözlerden ibarettir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri