Yurt dışında noter olmak için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak ve Hukuk Bölümü'nden mezun olmak gerekmektedir. Uluslararası geçerliliği bulunan Hukuk diplomasına sahip olan ve bu gereklilikleri sağlayan 23-50 yaş aralığındaki bireyler, yurt dışında çalışma izni almalıdır.
Mesela: Hiçbir yerde çalışmamış, ya da 36 yaşından sonra çalışmış bir hukuk mezununun, bu düzenlemeyle noterlik stajı yapması önlenmektedir. Halbuki, bu düzenlemenin önce hâkimlik veya avukatlık stajı yapmış olanlar için yaş sınırı öngörülmemektedir.
En az 4 yıl avukat, hakim ve akademisyen olarak çalışmış 25 yaşını doldurmuş bireyler noter olabilir. Noter nasıl olunur için Adalet Bakanlığına başvurmak gereklidir. Bakanlık uygun görürse noter adayları staj dönemi için belirli bir süre bekler. Noter olmak isteyenlere bekleme süresi bazen uzun süreler olabilir.
Noter olmak için en az 4 yıl avukat, hakim ve savcı veya akademisyen olarak görev yapmanız gerekmektedir.
1512 sayılı Noterlik Kanunu'nun 56. maddesinde; "Noterler 65 yaşını tamamladıklarında, yaş tahdidine tabi tutulurlar.
İlgili 16 soru bulundu
eleman.net verilerine göre, Noter 2023 yılında ortalama 80.500 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Noter , Temmuz 2023 yılında ortalama 81.500 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 68.200 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Ancak, hala 3000 ve üzeri belge sahiplerinin atama talepleri Genel Müdürlüğümüze gelmektedir. Önceki yıllarda belge sahiplerinden noter olarak atananların sayısı yıllık 100 ilâ 180 arasında değişmiştir.
Noter olmak sanıldığı kadar kolay değildir. Noter olabilmek için çeşitli şartlar gerekir. Öncelikle noter olacak olan kişinin hukuk fakültesi mezunu olması gerekir. Bunun dışında zorunlu olarak yapmak zorunda olduğu hizmetler de vardır.
Noterlik staj ı bir yıldır. Ancak, stajyer ilk altı ayda, staj yaptığı no terliğin bütün servislerinde stajı tamamlayacaktır.
Noter olmak isteyen kişilerin avukatlık stajını tamamlamış olmaları ve avukatlık ruhsatlarını almış olmaları gerekir. Adalet Bakanlığı'na noter olarak başvuruda bulunarak noter belgesini alıp ardından noterlik stajını da tamamlamış olmaları şarttır.
1.Sınıf noter maaşı 18.000 TL ile 26.800 TL arasında değişim gösterirken bağlı olduğu 1.Noterliğin ayda 100. bin Lira ile 150 Bin Lira arasında değişen yüksek bir geliri vardır. İşlem başı ücretler ile çok yoğun çalışan bu kurumların ayda 120 bin Lira ortalama geliri yer alır.
Noter olma şartları içerisinde öncelik olarak hukuk fakültesinden mezun olmak gelir. Hukuk mezunu olduktan sonra kişi avukatlık ruhsatını alır. Tabii mutlaka avukatlık stajının da tamamlanması gerekmektedir. Böylece Adalet Bakanlığı kapsamında başvuru üzerinden kişi noter belgesini almış olur.
Yeni yapılan değişiklikler ile birlikte noter olmak isteyen adaylar, noterlik stajlarını yapabilmek için “Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavına” girmek ve bu sınavdan minimum 70 puan alarak başarılı olmaları gerekmektedir.
Hukuk Fakültesinden mezun olmak. Erkek adaylar için; askerliğini bitirmiş olmak ya da askerlikle ilişiği olmamak. Hüküm giymemiş ya da herhangi bir soruşturmaya girmemiş olmak. Noterlik dışında başka bir işte çalışmıyor olmak.
Türkiye Noterler Birliği, Anayasa'nın 135'inci maddesine göre Noterlik Kanunu ile kurulmuş olup, kamu kurumu niteliğinde tüzel kişiliğe sahip bir meslek kuruluşudur. Bu Kanun'da gösterildiği şekilde Devletin idari ve mali denetimine tabidir. Birliğin merkezi Ankara'dadır.
Bilindiği gibi Türkiye genelinde bin 931 noterlik faaliyet gösteriyor. Bu noterliklerde halen bin 595 noter görev yapıyor. Ayrıca 2019 yılında 27 adet 1. sınıf, 78 adet 2. sınıf, 25 adet 3. sınıf olmak üzere toplam 130 adet noterlik daha kuruldu. Böylece toplam noterlik sayısı ise 2 bin 61'e yükseldi.
NOTER, resmi bir kamu görevlisidir ve hukuki işlemlere aracılık eder. Noterler, sözleşmeler, vekaletnameler, imza beyannameleri, taşınmaz satışları ve diğer hukuki belgelerin düzenlenmesi ve tasdik edilmesi gibi birçok işlem için gereklidirler.
Hukuk bölümü mezunları, avukat, hakim, savcı, hukuk danışmanı, noter gibi mesleklerde çalışabilirler. Hukuk bölümü okumak için eşit ağırlık puan türüne sahip olmak gerekir.
Nasıl Noter Katibi Olunur? Noter katibi olmak için en az lise mezunu olmak gerekmektedir. İlgili noter yanında altı ay süre ile aday olarak çalıştıktan sonra katiplik yemini ederek, mesleğe adım atılır.
Daha deneyimli noter katiblerinin maaşları ise ortalama 15.500 TL ile 26.000 TL arasında değişebilir. Bu rakamlar sadece bir tahmin olup, gerçek maaşlar noterin kariyeri, deneyimi ve çalışma koşullarına göre değişebilir.
Noterler üç sınıfa ayrılır. İlk defa üçüncü sınıf bir noterliğe atanarak mesleğe girenlerin, işe başladıkları tarihte üçüncü sınıf hizmeti başlar. Noterin ikinci ve üçüncü sınıfta asgari hizmet süresi dörder yıldır.
Adalet Bakanlığına Noter olma başvurusu yaparlar. Noterlik başvuruları onaylandıktan sonra avukatlara noterlik belgesi verilir. Kişiler bu belge ile noterlik stajlarını tamamlamalarından sonra resmi olarak noter olma haklarını kazanırlar. Noter olabilmek için kişilerin öncelikle Avukat olmaları gereklidir.
Noter Çalışma Saatleri 2023
Her yıl olduğu gibi 2023 yılında da pek çok resmî kuruluşlar ile birlikte noterlerin de çalışma saatlerinde değişiklik meydana gelmemiştir. Noterler, gerçek ve tüzel kişilerin resmî işlemlerini yapması için hafta içi 09.00 – 17.00 saatleri arasında hizmet vermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri