Ülke genelinde seçilerek İstanbul'a gelen mebusların sayısı 69'u Müslüman ve 46'sı Gayrimüslim olmak üzere 115'tir. İlk Osmanlı Mebusan Meclisi 19 Mart 1877 Pazartesi günü Dolmabahçe Sarayında Padişah II. Abdülhamit tarafından açılmıştır.
Meclis-i Umûmî (Osmanlıca: مجلس عمومی; Genel Parlamento), Osmanlı İmparatorluğu'nda, 23 Aralık 1876 tarihli Anayasa'ya (Kanuni Esasi) göre kurulmuş genel yasama organıdır. I. Meşrutiyet ve II. Meşrutiyet dönemlerinde görev yapmıştır.
Meclis-i Mebûsan ilk kez 13 Aralık 1877'de toplandı. 93 Harbi'nin getirdiği sorunlar nedeniyle 14 Şubat 1878'de kapatıldı. II. Abdülhamid döneminin sonunda, 23 Temmuz 1908'de II. Meşrutiyet'in ilanıyla aynı yılın Kasım ve Aralık aylarında parlamenter seçimi yapıldı.
İlk Türk parlamentosu “Meclis-i Umumi (Genel Meclis) adı altında ve iki dereceli meclis olarak, 20 Mart 1877 tarihinde çalışmalarına başladı. Yasama görevini üstlenen meclisler, 1876 Anayasa'sına göre Ayan ve Meclis-i Mebusan adı altında Osmanlı parlamentosunu (Genel Parlamento) oluşturmuşlardır.
Osmanlı Devleti'nde Müslüman halkın seçimle ilk tanışması 1840 yılında sancaklarda kurulan Muhassıllık Meclisleri ile olmuştur. 1876 Anayasası gereği ilk defa genel seçimlere katılan Osmanlı top- lumu bu seçme ve seçilme hakkını kurallara uygun olarak 1908 se- çimlerinde yapmıştır.
İlgili 29 soru bulundu
İlk Osmanlı Mebusan Meclisi 19 Mart 1877 Pazartesi günü Dolmabahçe Sarayında Padişah II. Abdülhamit tarafından açılmıştır. Mebusan Meclisi'nin ilk reisi padişah tarafından atanan Ahmet Vefik Paşa'dır (Armağan, 1978).
1876 yılında Osmanlı Devletinde II. Abdülhamid tarafından 1. Meşrutiyet ilan edilmiştir. Meşrutiyet Osmanlı Devletindeki ilk anayasal yönetim şekli ve ilk parlamenter sistem olarak tarihe geçmiştir.
Meclis- i Âyan II. Abdülhamit'in Dolmabahçe Sarayı'nda Meclis-i Umûmî'yi açtığı sırada işe başladı (19 Mart 1877 pazartesi günü). Server Paşa başkanlığında 27 üyesi vardı.
Bu iki olayın etkisiyle de olsa Sultan II. Abdülhamit döneminde Çırağan Sarayı boş kalmıştır. 17 Aralık 1908 tarihinde açılan Meclis-i Mebusan ilk toplantısını Sultanahmet'teki Adliye Nezareti'nde yapmıştır. Bu binada Meclis-i Mebusan'ın yanı sıra Meclis-i Ayan ile Adliye ve Evkaf Nezaretleri de yer almaktaydı.
Abdülmecid 31 Ağustos 1876 tarihinde Osmanlı Devletinin 34. padişahı olarak tahta çıktı. 33 yıl boyunca tahta kalan sultan Abdülmecid, birçok reform yaptı. Bu reformlardan biri de Mebusan Meclisini açmak oldu. Osmanlı Devletinin ilk meclisi olan Mebusan Meclisi 23 Aralık 1876 tarihinde kuruldu.
TBMM, 23 Nisan 1920 yılında açılmıştır. TBMM'nin açılış yeri ise Ankara'dır.
23 Nisan 1920'de Ulus'taki binanın et- rafında binlerce kişi Meclisin açılışını heyecanla beklemiş- tir. Hacı Bayram-ı Veli Camii'nde kılı- nan cuma namazını takiben coşkulu bir törenle açılan Meclis, 115 temsilci ile ilk toplantısını yapmıştır.
Ankara Ulus meydanında bulunan I. Türkiye Büyük Millet Meclisi binasının inşaasına, 1915 yılında başlanmıştır. İlkin İttihat ve Terakki Cemiyeti kulüp binası olarak tasarlanmış binanın planı evkaf mimarı Salim Bey tarafından yapılmış, inşasına ise kolordunun askeri mimarı Hasip Bey nezaret etmiştir.
Osmanlı Devleti'nin I. Dünya Savaşı'ndan yenilgiyle çıkmasından sonra bu meclis Mondros Ateşkes Anlaşması sonrasında İstanbul'un işgali nedeniyle 11 Nisan 1920'de resmen kapandı.
Maveraünnehir'de kurulan Samanoğulları, Karahanlılar, Gazneliler, Mısır'da kurulanlar ise Tulunoğlulları, Ihşitlerdir. Daha sonra ise Maveraünnehir, İran ve Hazar denizi civarında Harizmşahlar, Selçuklular, Timurlular; Mısır'da da Kölemenler ve Eyyubiler devlet kurmuşlardır.
Ülkemizde ilk olarak 1876 Anayasası (Kanun-i Esasi) ile teşekkül etmiş bulunan parlamento, padişahça atanan Heyet-i Ayan ve seçimle gelen Heyet-i Mebusan adlı iki meclisten oluşmakta ve iki meclisin bir araya gelmesiyle oluşan Osmanlı parlamentosuna Meclis-i Umumi adı verilmekteydi.
12 Ocak 1920 tarihinde son Osmanlı Mebusan Meclisi çalışmalara başladı. 31 Ocak 1920 tarihinde yapılan 5. toplantıda İstanbul Milletvekili Reşat Hikmet Bey Meclis Başkanlığı'na getirildi. 17 Ocak 1920 tarihli meclis toplantısının ikinci birleşiminde Milli And (Misak-ı Millî) görüşüldü.
İstanbul'da toplanan son Meclis-i Mebûsan tarafından 28 Ocak 1920'de oy birliği ile kabul edilmiş ve 17 Şubat'ta kamuoyuna açıklanmıştır. Bildiri, I. Dünya Savaşı'nı sona erdirecek olan barış antlaşmasında Türkiye'nin kabul ettiği asgari barış şartlarını içerir.
İlk parlamento (Meclis-i Umumî) 19 Mart 1877 tarihinde padişahın da katıldığı bir törenle açıldı. 115 üyeden oluşan bu ilk meclis, 28 Haziran 1877 tarihine kadar çalışmalarını sürdürdü. Sultan II. Abdülhamit çalışmalarından memnun olmadığı için Meclisi kapattı.
Osman Gazi (1299 – 1326)
Osmanlı Devleti'nin kurucusu ve ilk padişahı olan Osman Gazi; 1299 ile 1326 tarihleri arasında hükümdarlık yapmıştır.
Bu durumda Kanun-i Esasi'nin Teşkilat-ı Esasiye Kanunu ile çelişen hükümleri 20 Ocak 1921'de yürürlükten kalkmış, Teşkilat-ı Esasiye Kanunu ile çelişmeyen maddeleri ise 1924 anayasasının yürürlüğe girme tarihi olan 20 Nisan 1924'e kadar yürürlüğünü devam ettirmiştir.
Bu konuda İleri'nin baş sayfasında yer alan bir yazıya göre, Meclis-i Mebusanı doğrudan doğruya millet seçerdi ve her hak milletindi.
Kurucusu ve ilk padişah Osman Gazi iken son Osmanlı padişahı Sultan Vahdettin olmuştur. 1453 yılında Fatih Sultan Mehmet'in Bizans İmparatorluğu'na son vermesiyle imparatorluk haline gelmiştir. Toplamda 36 padişah Osmanlı Devleti'ni yönetmiştir.
Priştine, Sakız, Ankara, Kastamonu'da Maarif Müdürlüğü yapmıştır. Emekli olduktan sonra da I. Dönem Sinop Milletvekili olarak görev yapmıştır. 23 Nisan 1920'de Büyük Millet Meclisi (BMM) açılış günü en yaşlı üye olması sıfatıyla Meclis Başkanlığı'na seçilmiş ve meclisin ilk açılış konuşmasını yapmıştır.
Osmanlı Devleti'nde anayasa (Kanun-u Esasi) ve parlamenter rejim (Meclis-i Mebusan) tartışmaları 1830'larda başlayıp 1860'larda yoğunlaşmış ve nihayet 23 Aralık 1876'da Meşrutiyet ilan edilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri