AUZEF'e bağlı olan Hemşirelik Programı, iki yıllık açık öğretim lisans tamamlama programıdır. Ön lisans diploma derecesine sahip hemşirelerin; birey, aile ve topluma, sağlık bakım gereksinimleri doğrultusunda bakım vermek üzere, bilgi, beceri ve tutumlarının geliştirilmesini amaçlamaktadır.
AUZEF'e bağlı olan Hemşirelik Programı, iki yıllık açıköğretim lisans tamamlama programıdır.
Hemşirelik lisans programına geçiş yapabilen önlisans programları “Hemşirelik”, “Sağlık Memurluğu” ve “Sağlık Teknikerliği”dir. HELİTAM Programına başvurular ve başvuruların değerlendirilme işlemleri YÖK tarafından düzenlenir ve yürütülür.
Bu programa sadece Sağlık Bakanlığı, diğer kamu kurum ve kuruluşları ile özel sağlık kuruluşlarında halen çalışmakta olan iki yıllık hemşirelik ve sağlık memurluğu alanında ön lisans mezunları kayıt yaptırabilirler. Farklı programlardan mezun olup, hemşire ya da sağlık memuru olarak çalışanlar yararlanamaz.
DGS ile hemşirelik kazanabilirsiniz ama örgün olarak okumanız gerekir yani açıktan bitirmek söz konusu değil. Eskiden önlisans hemşirelik bölümü vardı bu bölümden mezun olanlar zaten şu an hemşire olarak çalışabiliyor, bahsettiğiniz bölümü de bu kişiler lisans tamamlamak isterse okuyabiliyor.
İlgili 30 soru bulundu
Lise eğitiminden sonra iki yıllık eğitim veren bu ön lisans eğitimi 2000 yılına kadar devam etti. 2000 yılında Sağlık Bakanlığı bunu tek taraflı olarak fes etti ve sağlık meslek liselerini tekrar açılmasına, ya da hemşirelik programlarına öğrenci alınmasına başlandı.
En iyi açıköğretim bölümleri 2 yıllık eğitim programları arasında genellikle sağlık, bilişim ve teknoloji alanlarında ön plana çıkar.
Sağlık meslek lisesinden mezun olan öğrenciler, mezun olmalarının ardından hemşire yardımcısı olarak görev alabilirler. Eğer bu mesleği yapmak istiyorlarsa, üniversitelerin yine 2 yıllık eğitim veren Sağlık Meslek Yüksekokullarının Hemşirelik bölümlerini bitirmesi gerekir.
Hemşire Olmak İçin Hangi Eğitimi Almak Gerekir? Hemşire olmak için üniversitelerin Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri bölümünden lisans derecesi ile mezun olmak yeterlidir. Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı Sağlık Meslek Lisesi mezunları ise 'yardımcı hemşire' unvanına sahip olur.
Hemşire olmak için üniversite eğitimi almak gerekir. Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri bölümlerinden mezun olan kişiler hemşire unvanına sahip olurlar.
2 Yıllık Hemşirelik bölümü yok.
Kamu ve özel hastanelerde, özel dal polikliniklerinde hemşire olarak çalışabilirler. Yönetici hemşire olarak çalışabilirler. Uzmanlık yapmak istedikleri alanlara göre yara bakım hemşiresi, yaşlı bakım hemşiresi, diyabet hemşiresi, aile sağlığı hemşiresi, okul sağlığı hemşiresi gibi alanlarda da çalışabilirler.
Sağlık Meslek Liselerinin Hemşire Yardımcılığı Bölümünde 4 yıl süre ile eğitim verilmektedir. Mesleki Eğitimde; Meslek Dersleri, Uygulamalı Dersler (hastanelerde) ve Genel Kültür Dersleri verilmektedir.
Ön lisans programı mezunu ya da öğrencisi iseniz Ön Lisans programlarına, Lisans programı öğrencisi ya da mezunu iseniz hem Ön lisans hem de Lisans programlarına okuduğunuz ya da mezun olduğunuz programın aynısı olmamak kaydıyla kayıt yaptırabilirsiniz.
kimseler olmaları gerekir.Ebelik mesleği yalnızca bayanlara açık bir meslektir.
Dairesi, sağlık meslek liselerinin hemşirelik bölümlerine öğrenci alımını durdurmuştu. Milli Eğitim Bakanlığı da bu bölümleri 2005 yılından itibaren kapatmıştı.
Yapılan Ocak zammı ile 2023 Hemşire maaşı 13 bin 115 liraya yükselmişti. 1/4 derecesinde çalışan bir üniversite mezunu bir hemşirenin mevcut maaşı 13 bin 115 lira Temmuz ayında yapılan zam ile birlikte 26 bin 440 lira oldu. Ocak zammından sonra yeni başlayan Hemşire maaşları ortalama 26.440 lira bandındadır.
Hemşire olmak isteyen kişiler çoğunlukla hemşire olmak için kaç yıl okumak gerekir? Diye merak etmektedir. Bu durum kişinin tercihine göre değişebilmektedir. Bazen 3 sene sağlık meslek lise lise 2 sene de sağlık meslek yüksekokulu bitirip hemşire olunabilir.
Yani, 2024 yılı Ocak ayı itibarıyla hemşire maaşlarına yüzde 15 oranında zam yapılacak. Bu zamla birlikte, en düşük 1/4 derece hemşire maaşı 26.440 TL'den 38.476 TL'ye yükselecek.
Hemşirenin bazı sorumlulukları ve yükümlülükleri vardır. Hemşire Nasıl Olunur? Hemşire olmak için üniversite sınavına mutlaka girmiş olmanız gerekiyor. Üniversite sınavına girdikten sonra üniversitelerin ilgili bölümlerden mezun olarak hemşirelik unvanına sahip olabilirsiniz.
Sağlık ocağı sorumlu hemşiresi tercihen meslekte 5 yıl deneyimli, hemşirelik yüksekokulu mezunu ya da halk sağlığı alanında lisansüstü eğitim görmüş kişiler arasından seçilir.
Aynı anda iki örgün lisans ya da iki örgün önlisans bölümünde okunamaz. Fakat biri lisans, biri önlisans iki bölüm okunabilir. Biri uzaktan ya da açık, biri örgün olursa da olur. Yani sonuç olarak aynı anda örgün iki lisans ya da aynı anda örgün iki önlisans okunamaz.
Açıköğretim Fakültesi; Eskişehir Anadolu Üniversitesi, Erzurum Atatürk Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi olmak üzere toplam 3 üniversitede bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri