O halde perdeler için uygun olan seçim de, “sentetik” olacaktır. Perde yıkama programı seçilip, yıkama işlemi yapıldıktan sonra ütülemeye gerek olmaz. Makineden çıkar çıkmaz, kurumadan, perdeleri asmanız gerekir. Bu durum, kırışmanın da tamamen önüne geçecektir.
Böylelikle buharı alan perdenizdeki kırışıklıklar azalacaktır. Perde ıslakken hemen asma: Makineden çıkan perde ıslak halde cama asılır. Suyun ve perdenin vermiş olduğu ağırlıkla perde kırışıklığı düzelecektir.
Polyester perdeler ütülenmeden de asılabilir. Doğal kurutma, düzgün bir şekilde asmanız koşuluyla, perdelerin şeklini geri kazanması için genellikle yeterlidir.
Kumaş, tül veya mekanik perdeleri kendilerine özgü aksesuarlara sahiptir. Perdeyi asma işlevi gören plastik veya metalden yapılmış aksama perde rayı adı verilir. Perde rayının üzerini gizleyen yapıya ise korniş adı verilir. Kornişlerin ilk rayında genellikle güneşlik bulunurken, ikinci raya ise perde takılır.
Tüller 6 ayda bir, perdeler yılda 1 yıkanmalıdır.
Bu nedenle yılda iki defa temizlenmelidir.
İlgili 45 soru bulundu
Tül ve perde deterjanı kullanılarak çamaşır makinesinde kolaylıkla yıkanabilir. Ancak beyazlatma etkisine sahip doğru deterjanlar tercih edilmelidir. Yıkama yapmadan önce ilk olarak tül perdelerin ayrı şekilde yıkanması gerektiği bilinmelidir. Yani güneşlik gibi kalın perdelerle birlikte yıkama yapılmamalıdır.
*Stor, tül, Zebra gibi perdelerin ömrü en fazla 6,7 yıldır. Ancak Plise perdenin ömrü en az 10 yıldır. *Stor, tül, zebra gibi perdeler sık sık kirlerin Ancak Plise perde toz itici özelliğinden dolayı uzun yıllar yıkama gerektirmez.
Işığın birçoğunu soğurduğundan dolayı güneşlik perde cama yakın sırada, yani ilk sırada olmalıdır. Ayrıca ısının da tamamının içeri girmesini engeller ve bu nedenle yaz ayları sıklıkla bu perde kullanılır. Perde kornişlerinde ikinci yani orta sıraya takılacak perde ise tül perde olmaktadır.
Tül odanın iç tarafına, güneşlik dediğimiz kalın perde ise pencere tarafına takılır. Güneşlik tülü güneşten koruduğu için ve akşamları evin içinin görünmesini engellediği için pencere tarafına asılmalı.
Perdeler eğer çamaşır makinesinde yıkacaksa hassas programlar tercih edilmesi gerekir. Ancak elde yıkama ya da hassas program bulunmayan makinelerde tercih edilmesi gereken program sentetik olmalıdır. Bunun yanında makinede 30 derece sıcaklık ve 400 devir seçilmesi tavsiye edilir.
Bazı tül perde modelleri ütü gerektirmez. Bunlar arasında örme tül, dantel tül, krinkıl tül perde modelleri sayılabilir. Keten tül, yıkanması ve ütülenmesi oldukça zor perde modelleri arasındadır.
Çok yüksek sıcaklıklarda yıkama yapılması, perdenin kırışmasına ya da parçalanmasına yol açabilir. 30 derece sıcaklık ve narin yıkama ayarına alarak yıkama yapılması uygundur. Ayrıca yıkamadan sonra perdenin kırışmaması için kornişten çıkardıktan sonra hemen yıkanması tavsiye edilir.
Perdelerinizi yıkarken makinenin sıkma ayarını da düşük seviyede tutabilirsiniz. Bu sayede perdeleriniz daha az kırışır. Son olarak perdelerinizi yıkanır yıkanmaz perdeleri makineden çıkarıp yerlerine asabilirsiniz. Bu sayede perdeleriniz kolayca kurur ve aynı zamanda kırışmamış olur.
Yıkama işlemini perdenin her iki yüzüne de aynı şekilde uygulamalı, temiz bir sünger yardımıyla durulama işlemlerini tamamlamalısınız. Yıkama işlemi sona erdikten sonra, açarak temizliğe hazırladığınız stor perdenizi havadar bir alana sermek suretiyle kurumaya bırakmalısınız.
Tül ve perdelerin temizliğinde kurutma makinesi kullanılmamalı, kurutma işlemi direk buhar veya ütüyle yapılmamalı, asarak kurutma tercih edilmelidir. Ütü gerektirmeyen tüller makineden çıkartılıp direk yerine asarak kurutulabilir.
Her ne kadar ülkemizde genellikle perdeler tavandan yere kadar uzansa da bu aslında zaman zaman boğucu bir atmosfer yaratabiliyor. Daha geleneksel bir görünüm için perdeleriniz yere hafifçe değmeli; modern bir duruş istiyorsanız da perdenizin yüksekliğini yerden bir iki cm yukarıda bitirmelisiniz.
Gündüz dışarıdan bakıldığı zaman içerisini göstermez, akşam ışık yoğunluğu içeride olduğu için dışarıdan bakıldığında düşük bir oranda içerisini gösterir. Öncelikle tül perdenin içeriyi gösterip göstermemesi konusunda da farklı düşünceler var.
Tüller günümüzde; yatak odası, oturma odası, mutfak hatta antreye kadar kullanım alanı bulunan geniş ürünler arasındadır. Bu ürünler evlerin tarzını tam olarak yansıtmakla birlikte, içeri girecek güneş ışığını da kontrol eder. Ancak dışarıdan gelen güneş ışığını tam olarak engellemez.
Örnek perde eni 120 cm boyu 200 cm ise perde ölçüsü 120 x 200 cm şeklinde yazılır. Önce en sonra boy yazılır ve aralarına x konulur. En x Boy olarak yazılır. Eni yani genişliği 1.3 metre olan boyu, yüksekliği 2 metre olan perde 130 x 200 şeklinde yazılır.
Birçok mobilyayla uyumu sayesinde beyaz keten tül perde sıklıkla tercih edilir. Kırışmaz yapısıyla keten tül kumaş perde üretimin çoğunlukla kullanılan malzemeler arasındadır.
Güneşlik perde en fazla 40 derecede, hassas ve narin programlarda yıkanmalıdır. Eğer güneşlik perde saten ve benzeri bir kumaştan ise kesinlikle 30 derecenin üzerine çıkılmamalı. Ayrıca çamaşır makinesi 600 devirin üzerinde ayarlanmamalıdır.
Birçok kişinin gündelik hayatta ev içinde kullandığı zebra perde, birçok farklı özelliği ile ön plana çıkar. Buna göre zebra perdenin tam olarak nasıl bir yapıda olduğunu dile getirmek lazım. Zebra perde, klasik perdeye göre çok daha kullanışlı olan ve sabit bir şekilde görünümü ile dikkat çeken bir üründür.
Çamaşır Makinesinde
Narin yıkama tercihinde tercihen 30 derecede yıkanması önerilir. Kırışmasını engellemek için tül perdenizi kornişten çıkarır çıkarmaz bekletmeden yıkamalısınız.
Güneş ışığı ve yüksek derecede yıkama haricinde tül perdelerin yırtılmasına sebebi olan etkenler: sigara izi, ütü ile yakmak ve tül perdenin yapıldığı malzeme de yırtılmanın sebeplerindendir.
Perdeler eğer çamaşır makinesinde yıkacaksa hassas programlar tercih edilmesi gerekir. Ancak elde yıkama ya da hassas program bulunmayan makinelerde tercih edilmesi gereken program sentetik olmalıdır. Bunun yanında makinede 30 derece sıcaklık ve 400 devir seçilmesi tavsiye edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri