Vücutta kaşıntı ve kızarıklığın birçok sebebi olabilir. Alerji, cilt kuruluğu, cilt nemsizliği, tiroid, hastalığı, karaciğer hastalığı, böbrek yetmezliği, böcek ısırığı vb. durumlar söz konusu olabilir.
Egzama değişik nedenlerle ortaya çıkan, deride kızarıklık, kuruluk veya sulanma, kaşıntı gibi belirtilerle görülen bir rahatsızlıktır. Stres, tahriş edici maddeler, alerjenler ve iklim egzamanın tam nedeni olmasa da tetikleyici faktörleridir. Yetişkinlerde görülen egzama genellikle yüz, saç derisi ve ellerdedir.
Alerjik reaksiyonlar sıklıkla döküntülere ve kızarıklıklara neden olur. Kızarıklık, nedenine bağlı olarak boyut ve şiddet olarak değişiklik gösterebilir. Alerjik kızarıklığa neden olabilecek pek çok sebep vardır. Bunlardan arasında; ilaçlar, kokular, bazı temas alerjileri sayılabilir.
Isı, güneş yanığı ya da rosacea gibi durumlarda meydana gelen yüz kızarıklığı için soğuk bir banyo yapabilir ya da yüzünüze soğuk kompres uygulayarak kızarıklığın ve yanma hissinin azalmasına yardımcı olabilirsiniz. Soğuk, yüzdeki iltihabın azalmasını destekleyerek cildinizi rahatlatabilir.
Rüyada vücudunda kırmızı alerji ve lekeler görmek rüya sahibinin bazı olaylara karşı stres yaptığı yönünde yorumlanır. Aynı zamanda iş hayatında ve sosyal hayatında yeniden istediği noktaya geleceğine dair yorumlar ön plana çıkmaktadır.
İlgili 43 soru bulundu
Rosacea; kronik bir deri hastalığıdır ve bir dermatolog kontrolünde tedavi edilmesi gerekir. Yüz kızarmasına yol açan iç hastalıkları ile ilgili hastalıklar ise; karsinoidsendrom, feokromoasitoma, mastositoz, bazı iç organ kanserleri (tiroid gibi), bazı nörolojik hastalıklardır.
Rozase (roza-akne rozase-rosacea) halk arasında bilinen adı ile gül hastalığı, özellikle yüz bölgesinde burun, yanak ve alında ortaya küçük kırmızı kızarıklıklar, içi irin dolu şişliklere görünür kan damarlarına neden olan bir cilt hastalığıdır.
Hassas ciltlerde kan damarları cilde daha yakın bir konumdadır. Bu durum genetiktir. Dış etkenlerden kaynaklı bu kan damarları genişleyebilir. Bir tahriş unsuru ciltle temas ettiğinde hızlıca temas edilen noktaya kan hücum eder ve cilt anında kızarmaya başlar.
Cilt Tahrişi Kaç Günde Geçer? Cilt tahrişi; tahriş nedenine, şiddetine ve uygulanan tedavi yöntemine göre kısa ya da uzun süre devam edebilir. Genellikle cildin kendine gelme süresi 14-28 günü bulabilir.
Alerji belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterir. Alerjinin şiddeti de belirtiler üzerinde etkilidir. Kaşıntı, burun tıkanıklığı, sık hapşırma, kronik öksürük, nefes darlığı veya hırıltı, vücutta döküntü veya şişlik belirtiler arasında sayılabilir.
Akut ürtiker besinler ya da ilaçlara bağlı alerjik reaksiyonlar ve enfeksiyonlar sırasında ortaya çıkabilir. Genellikle 2-3 hafta içerisinde kendiliğinden geçer.
Dermatolog, cilt hastalıklarının tanı ve tedavisinde uzmanlaşmış bir doktordur. Kurdeşeninize katkıda bulunabilecek altta yatan cilt koşullarını tanımlayabilir ve tedavi edebilirler. Şiddetli kurdeşen, dudaklarda veya dilde şişme, nefes almada zorluk veya hızlı kalp atışı yaşarsanız, hemen acil tıbbi yardım alın.
Vücutta meydana gelen kaşıntıya, egzama gibi deri hastalıkları, böcek ısırması, polen, gıda ve ilaçlara karşı alerjik reaksiyonlar, uyuz gibi parazitler, hormonal değişiklikler, karaciğer rahatsızlığı, lenfoma gibi kan hastalıkları ve kanser türleri yanı sıra diyabet gibi rahatsızlıklar neden olur.
Deride kızarıklıklar, kabarıklıklar ve kaşıntı, Yorgun ve/veya hasta hissetme, Öksürük, Hırıltılı solunumdur.
Rozasea hastalığı yüzde, burun ve göz-kirpik dipleri gibi yağ bezlerinin yoğun olduğu bölgelerde, kızarıklık ve küçük cilt lezyonları şeklinde gözlenen bir cilt rahatsızlığıdır. Ortaya çıkan bu semptomlar haftalarca veya aylarca sürebilir ve belirli zamanlarda şiddetini artırarak alevlenebilir.
Hassas cilt, bazı uyaranlara yanıt olarak ortaya çıkan batma, yanma, kaşıntı hissi ve karıncalanma gibi hoş olmayan hislerin ortaya çıkması olarak tanımlanır. Diğer semptomlara hafif ve geçici kızarıklık da eşlik edebilir. Rosasea gibi cilt rahatsızlıklarıyla ilişkili kalıcı kızarıklıktan farklıdır.
Eğer nemlendiriciler nem sağlama konusunda yetersiz kalıyorsa, cildiniz yıkadığınızda kuruyor ve pul pul dökülüyorsa, kuru ve hassas bir cilde sahipsiniz demektir. Bu durumda nemlendirici etkisi yüksek, içerik bakımından cildinize iyi gelecek cilt bakım ürünleri kullanmanız gerekir.
Cildi nemlendirmek çok önemlidir. Bu sebeple kızarık cildi olan kişinin cilt tipine göre doğru bir nemlendirici seçilir. Nemlendiricilerin içinde özellikle kızarıklığı yatıştırıcılığı ile bilinen çeşitli bitkisel ürünler kullanılabilir. Ayrıca rahatlatıcı özelliği olan seramid içeren nemlendiriciler seçilebilir.
Bu durumda hametan krem kullanabilirsiniz. Hametan krem lazer epilasyon sonrası cildin bakımında etkilidir, cildi rahatlatır. Ciltte yanık olması ve/veya uzun süre geçmeyen kızarıklık durumunda bir dermatoloğa görünmenizi tavsiye ederiz.
Kızarıklıklar genel olarak 24 saat içerisinde ortadan kalmaktadır. Eğer cilt yüzeyinde bir soyulma ya da kabuklanma durumu gerçekleşmiş ise bu da 1 hafta içerisinde kendiliğinden düzelecektir.
Damarlarda genişlemeye neden olarak sıcak- soğuk ortamlarda bulunma, güneş, egzersiz, stres, alkol, baharatlı- acı gıdaların çok tüketimi, kortizonlu kremlerin kontrolsüz kullanımı sayılabilir. Yeni başladığında bu durumlarda kaçınmak çok önemlidir fakat problem ilerledikçe yeterli olmamaya başlar.
Kurdeşen, ciltte aniden kaşıntılı kızarıklar meydana gelmesiyle oluşmaktadır. Kurdeşende ciltte görülen bu kabarıklık ve kızarıklıkların boyu, rengi kişiden kişiye değişebilmektedir. Kurdeşenin altında yatan neden çoğunlukla alerji, bazı gıdalar, aşırı sıcak ya da egzersiz yapmaktır.
Sinir bölgelerine fiziksel yapılan ya da bazı rahatsızlıklar sonucunda yapılan baskılar, yüz bölgesinde kızarıklık ve yanmaların oluşmasına neden olmaktadır. Şeker hastalığı, nöropati ve diyabetik nöropati gibi sinirsel hastalıklar yüzde kızarma ve yanmaya neden olabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri