Geçerli bir kimlik kartı (nüfus cüzdanı, pasaport ya da ehliyet gibi resmi kurumlarca verilip nüfus cüzdanı yerine kullanılabilen belgeler)
İç hat seferlerinde üzerinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası bulunan ehliyetinizi kimlik belgesi yerine kullanabilirsiniz. Dış hat seferlerinde ise sadece nüfus cüzdanınızı ya da pasaportunuzu kimlik belgesi olarak kullanabilirsiniz. Detaylı bilgi için seyahat belgeleri sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
01.01.2016 tarihinden itibaren verilen yeni sürücü belgeleri Noterlik işleminde kullanılabilir. T.C. kimlik numarası olmayan sürücü belgeleri ilgilinin beyan edeceği, T. C kimlik numarası ile noterlik işleminde kullanılabilir.
Noterde teslim edilmesi gereken evraklar arasında kimlik, ruhsat gibi belgeler vardır. Satıcı ve alıcıların ilk önce kimlik belgelerini ibraz etmesi gerekir.
Ancak, nüfus cüzdanı veya T.C. Kimlik Kartı ibraz edilememesi halinde ilgiliden Ehliyet, Pasaport, Memur cüzdanı, Avukat kimlik kartı, Basın kartı, Yabancılara mahsus ikamet tezkeresi, Yabancı ülke kimlik kartı veya pasaportu belgelerinden biri istenir.
İlgili 40 soru bulundu
BANKA İŞLEMLERİ İÇİN YENİ KİMLİK KARTI GEREKECEK
Bankalarda yeni kimlik olmadan işlem yapılamayacak.
Ehliyetini yenileyen vatandaşları kötü bir sürpriz bekliyor. Bankalar, yeni ehliyetleri kimlik olarak kabul etmiyor ve bu nedenle işlem yapmıyor. Vatandaşların artık nüfus cüzdanlarını da taşıması gerekiyor.
Belgesini Alabiliyor
Depremden etkilenen illerimizde yerleşim yeri ya da diğer adres kaydı olan afetzede vatandaşlarımız, kendisi, veli ya da vasisi olduklarının geçici kimlik belgesini e-Devlet'ten barkodlu alabiliyor.
Kimlik fotokopisi ile resmi işlemler yapılamaz.
Şahıs; "Genel Avukatlık Vekaletnamesi" olarak herhangi bir notere başvuru ile çıkarılacaktır. Özel kişiler noterde vekâletname düzenlerken nüfus cüzdanı,ehliyet ya da pasaportlarını ibraz etmek zorundadırlar.
Bankalarda eski kimlikle işlem yapılamayacak.
Buna göre güncellenen 2023 yılı noterlik ücreti şu şekilde: Düzenleme ücreti: 783,82 TL. Çevirme ücreti: 196,62 TL. Yol ödeneği: 94,12 TL.
Nüfus cüzdanı yerine geçen bazı belgeler ile resmi işlem yapmak mümkündür. Nüfus cüzdanı yerine kullanabileceğimiz belgeler pasaport, sürücü belgesi, kimlik kartı ve uluslararası aile cüzdanıdır.
*Ehliyet ve kimlik belgesinin birleştirilme işleminin yapılabilmesi için her iki belgenin de yenilenmiş olması gerekir. *Yeni kimlik kartı olup da eski ehliyet ile birlikte bu işlem yapılamaz.
TC kimlik kartlarına ehliyet yükleme işlemi zorunlu değildir. Bu uygulama sadece sizi iki kartı da yanınızda taşıma zorunluluğundan kurtaracaktır.
Kayıp ehliyet için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne başvuruda bulunulması gerekmektedir. Kayıp ehliyet bildiriminin yapılmasının ardından “Sürücü olur” sağlık raporunun alınması gerekir. Sağlık raporu için göz testi, kan tahlili ve fiziksel yeterlilik testi gibi prosedürler uygulanabilmektedir.
İlgili kanunda düzenlenen harçlar ise 7344 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile 6 Temmuz 2023 tarihinde %50 oranında arttırılmıştır. Böylece güncel olarak noterlerde düzenlenecek vekaletname ücreti 288 TL'dir.
eleman.net verilerine göre, Noter Katibi 2023 yılında ortalama 15.900 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Noter Katibi , Ocak 2023 yılında ortalama 12.320 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 7.568 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
kimlik kartını kaybeden afetzede vatandaşlarımızdan, hangi ildeki nüfus müdürlüğüne başvurursa başvursun hiçbir belge, fotoğraf ya da ücret talep edilmemekte, sadece biyometrik (parmak izi) doğrulaması ile birkaç dakikada geçici kimlik belgesi düzenlenmektedir.
e-Devlet kapısı üzerinden e-Devlet şifresi ile alınan belgeler, nüfus müdürlüklerinden alınan belgelerle aynı hukuki değere sahiptir. Güvenli kimlik doğrulama araçlarını kullanarak aşağıdaki adreslerden alabilirsiniz.
kimlik numaraları ve aday şifreleriyle erişebilecektir. Nüfus Müdürlüğü personelince adayın bilgilerinin kontrolü yapılarak adaya fotoğraflı, imzalı-mühürlü, barkodlu-karekodlu veya fotoğraflı, barkodlu-karekodlu “Geçici Kimlik Belgesi” düzenlenecektir. Adaylar düzenlenen bu belge ile sınava girebilecektir.
Kimlik kartını kaybedenlerin başvurduğu "geçici kimlik belgesi", e-Devlet Kapısı üzerinden hızlı bir şekilde alınabiliyor.
Nüfus cüzdanlarının Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartları ile değiştirilmesi ile ilgili zorunlu bir tarih var mı? Nüfus cüzdanları; kimlik kartı başvurusu yapılıncaya kadar geçerli olup, nüfus cüzdanlarının kimlik kartı ile değiştirilmesi ile ilgili belirlenmiş son tarih bulunmamaktadır.
Sağlık hizmetleri SGK tarafından karşılanan sigortalıların başvurduğu sağlık tesisleri, başvuran kişinin kimlik tespitini yine nüfus cüzdanı, sürücü belgesi, evlenme cüzdanı, pasaport veya verilmiş ise Kurum sağlık kartı belgelerinden biri ile yapacaktır.
HASTANEYE GELMEDEN ÖNCE;
Kimliksiz işlem yapılamamaktadır. T.C kimlik numaranızı içeren(resimli ; ehliyet ,kimlik kartı v.s.) bir belge ile gelmeniz kayıtlarınızın doğru ve eksiksiz yapılmasını sağlayacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri