İhtarname ise “Resmî ihtar yazısı, protesto” anlamında kullanılır. İhtar sözlü,faks,iadeli taahhütlü mektup,kargo,telgraf yoluyla gönderilebileceği gibi noter yoluyla da gönderilebilir. Ispat bakımından noter kanalıyla ihtarname tercih edilmektedir. Bazı hallerde de noter ihtarnamesi yasal zorunluluktur.
Yargı kuruluşları ya da idari kurumlar tarafından herhangi bir işe bağlı olarak taraflara gönderilen tebligat, ilgili kişinin kayıtlı olan son adresine bir zarf ile birlikte gönderilir. Tebligatın yapılacağı ilgili muhatabın bilinememesi ya da bulunamadığı durumlarda ilanen tebliğ yapılmaktadır.
Noter aracılığıyla ihtarname çektiğinizde noterden mutlaka gönderi takip numarasını almalısınız. Böylece gönderi takip numarasıyla ihtarnamenin gönderi durumunu öğrenebilirsiniz. İhtarnamenin gönderilmesinin akabinde noterden alınan tebliğ şerhi ile de ihtarnamenin muhataba ulaştığı kesinleşmiş olacaktır.
Resmi bir işlem olması nedeniyle inkarı mümkün olmayıp bütün unsurlarıyla delil hüviyetindedir. İhtarname veya ihbarname gönderilecek hukuki konulara örnek olarak şunlar verilebilir; İşçilik hak ve alacaklarının (maaş, ücret, kıdem, ihbar,izin, fazla mesai, tatil ücretleri, prim, mobbing, kötü niyet..
Noterden ihtarname geldiğinde, eğer talepler haklı nedenlere dayanıyorsa; ihtarnamede istenen edimi verilen süre içinde yapmalısınız. Talepler haklı bir nedene dayanmıyorsa itiraz süresi varsa o süre içerisinde, yoksa en kısa sürede noterden ihtarname yollayarak itiraz etmeli ve iddiaları reddetmelisiniz.
İlgili 22 soru bulundu
Fakat bu süreler içinde cevap vermemeniz, hukuk düzenince susma, ikrar yani iddiaları kabul etme anlamı taşımadığından aleyhinize olumsuz bir hukuki sonuç doğurmayacaktır. Bu nedenle tarafınıza gönderilen ihtarnameyi cevaplamamanız durumunda kabul etmiş sayılmayacaksınız.
İşçi, emeklilik, evlilik, askerlik, maaşların ödenmemesi gibi nedenlerle iş yeriyle olan ilişkisini sonlandırırken sebebini ve taleplerini bildirmek için ihtarname çekebilir.
PTT üzerinden barkod ile gönderi sorgulayabilmek için: Gönderi Takip Adresine, E-devlet üzerinden barkod ile gönderi sorgulayabilmek için: e-Devlet bağlantısı adresine, e-Devlet Üzerinden e-Tebligat sorgulama : e-Devlet e-tebligat görüntüleme adresine girerek işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
gonderitakip.ptt.gov.tr adresine gidin. Karşınıza gelen pencerede sizden istenilen 13 haneli barkod numarasını doğru şekilde girin. Mavi renkli sorgula butonuna tıklayarak işlemi başarıyla gerçekleştirebilirsiniz.
Unutmayınız ki tebligat her konuda olabilir. Tanık olarak çağrılmanız, borcunuz olduğu için aleyhinizde icra takibi başladığının bildirilmesi, dava gününün bildirilmesi gibi pek çok değişik konuda tebligat gönderilir. Hangi mahkeme veya makam tarafından ne sebeple gönderildiği tebligatın üzerinde yazılıdır.
Noterlerin tebligat işlerini yürütürken Tebligat Kanunu'na uymak zorun- da olduğuna ilişkin bir diğer düzenleme 1512 sayılı Noterlik Kanunu'nda yer almaktadır. Noterlik Kanunu m.70'e göre tebliği istenen her nevi kâğıt, Tebligat Kanunu hükümlerine göre muhatabına tebliğ olunur.
Noterliklerde ve Konsolosluklarda vermiş olduğunuz vekaletname işlem bilgilerine, e-Devlet kapısı üzerinden sunulan hizmetlerde yer alan Kişi Vekaletnameleri Sorgulama hizmeti ile ulaşabilirsiniz.
Noterlerdeki işlemlerin güvenliğinin daha da artırılmasını amaçlayan “SMS Bilgilendirme Hizmeti” devreye girdi. Hizmet ile Noterliklerde işlem yapıldığı anda SMS ile vatandaşa bilgisi iletilecek. “SMS Bilgilendirme Hizmeti” noterliklerde işlem güvenliği konusunda yeni bir dönemin başlangıcı olacak.
İhtar sözlü,faks,iadeli taahhütlü mektup,kargo,telgraf yoluyla gönderilebileceği gibi noter yoluyla da gönderilebilir. Ispat bakımından noter kanalıyla ihtarname tercih edilmektedir.
Tebliğ edilmemişse size söyler, işte o zaman ihtimaller var. Kişi o adreste oturmasına rağmen ihtarnameyi tebliğ ve teslim almazsa muhtara tebliğ ve teslim edilir ve kişinin kapısına yazı bırakılır, bu kişiye ihtarname tebliğ edilmiş sayılır , bir sorun kalmaz.
7201 sayılı Tebligat Kanunu hükümleri uyarınca, hukuki işlemlerin anılan Kanunda öngörüldüğü şekilde muhatabına veya muhatap adına kabule kanunen yetkili şahıslara yazılı olarak bildirimi ve bu bildirimin yapıldığının belgelendirilmesi işlemini kapsayan gönderi türüdür.
Tebligat üzerinde yazan bilgilere göre, en kısa sürede harekete geçmeli, gerekli yerlere başvurmalısınız. Eğer bu tebligat size bir mahkemeden gelmiş ise bu mahkemenin bulunduğu adliyeye gidip hukuki hak ve yükümlülüklerinizi öğrenmelisiniz. Bu durumda tebligatı atmayıp, muhafaza etmelisiniz.
3. Tebligat kaç günde alıcısına ulaşır? PTT işyerlerinde ek hizmet talep edilmeden kabul edilen tebliğ evrakının muhatabına tebliğ edilmesi aynı il dağıtım sahası içerisinde ise en geç 5 iş günü, farklı il dağıtım alanında ise en geç 7 iş günü içerisinde yerine getirilir.
Tebligatlar e-Devlet'te Görünür mü? e-Tebligat sisteminden yapılan tebligatlar hem PTT hem de e-Devlet resmi web sitelerinde görüntülenebilir. e-Devlet üzerinde yer alan Gelir İdaresi Başkanlığı kurumuna ait 'E-Tebligat Görüntüleme' bölümünden gerekli bilgiler girildikten sonra tebligatlar görüntülenebilir.
Tebligat alınmazsa ne olur? Borcunuz var yada yok farketmeksizin icra dairesi bu borcu size tebliğ etmek zorundadır. Gönderilen tebligatı almamanız, tüm itirazlara rağmen sonradan tespit edilen borcunuza fazladan masraf yansımasını sağlar. Çünkü tebligatlar size posta kanalıyla ulaşmaktadır.
PTT sitesi üzerinden kargo tebligat sorgulamak için; l İnternet üzerinden gonderitakip.ptt.gov.tr adresine gidin. l 13 haneli kargo barkod numarasını açılan pencerede gerekli boşluğa yazın. l Sağ tarafta mavi renkli kutuda yer alan "Sorgula" sekmesine tıklayın ve kargonuzla ilgili bilgileri görüntüleyin.
İhtarname çekmenin amacı alacaklının borçluya borcu ödemesinin zamanının geçtiğini ve ödemesi gerektiğini hatırlatan bir hukuki metindir. Bu sebeple alacağı olan herkes ihtarname çekebilir. Alacaklının ,borçluya olan hatırlatması önemli bir niteliktir. Bununda en sağlıklı yolu noter aracılığıyla bildirilmesidir.
Kiracı 7 gün içinde itiraz etmez ve 30 gün içinde de ödemeyi yapmazsa mal sahibi İcra Mahkemesi'ne yapacağı başvuru ile tahliye talep edebilir. Mal sahibi ihtarname gönderdikten sonra tahliye davasını Sulh Hukuk Mahkemesi kanalıyla da talep edebilir.
İşçi haklarını almak için noterden ihtarname çekmektedir. Bunun masrafını işçi peşin olarak notere veya avukatına ödemektedir. İhtarname sonrası işçi haklarını İş Mahkemesinde dava ederek haklı çıkmış olursa ihtarname masrafını da karşı taraftan alabilecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri