Poliandri bir kadının çok sayıda farklı erkek ile veya erkek kardeşlerin tek bir kadın ile evlenmesi durumudur. Doğada çokkocalılık, canlıların neslini devam ettirme açısından cinsel bir strateji olarak gözlemlenir.
Poligami: Çok eşle evlilik Çok eşlilik de kendi içinde ikiye ayrılır: 1. Poliandri: Bir kadının aynı anda birden fazla erkekle evlenmesi, 2. Polijini: Bir erkeğin aynı anda birden fazla kadınla evlenmesi 3.
Simetrik evlilik ve mübadele evliliği olarak da isimlendirilmektedir. Berdel töresinin, bazen ikiden fazla aile arasında da yapıldığı ve üç aile arasında gerçekleşen uygulamalarının var olduğu ifade edilmektedir. Bu töre, aileler arasındaki kan davalarını ortadan kaldırmak için de bir yöntem olarak kullanılmaktadır.
1. Endogamik Evlenme/Grup İçi Evlenme/İçevlilik: Ait olunan grubun içinden bir kişiyle yapılan evlilik. Aynı gruba üye iki ailenin bağlarını güçlendirmek ve sürekli kılmak işlevi vardır ama temelde grubun kapalılığının sürdürülmesi hedeflenir.
Monogami (tek eşlilik) ile birlikte birçok kültürde halen poligami (çok eşlilik), poliandri (çok kocalık), polijini (çok karılık) gibi eş sayısı bakımından farklı evlilik türleri vardır. Eşin seçildiği grup bakımından evlilik endogami (grup içi evlilik) veya egzogami (grup dışı evlilik) olarak da ayrılabilir.
İlgili 36 soru bulundu
Bilokal (iki yerlilik): Hem kadının hem de erkeğin ailesinin yanında evliliği sürdürmedir. Göçebe toplumlarda görülür. Yukarıdaki evlilik türlerinin dışında levirat ve sororat türü evliliklere de rastlanmaktadır. Levirat (kayın alma); kadının ölmüş olan kocasının erkek kardeşi ile evlenmesidir.
Çapraz evlilik kavramı sadece farklı milletlerden insanların gerçekleştirdiği bir evlilik olarak değil aynı zamanda farklı etnik ve dinsel kimliklere sahip olanların gerçekleştirdiği evlilikler olarak da tanımlanmaktadır.
Egzogami yani dış evlilik, bireyin kendi grubu ve çevresi dışından biriyle evlenmesidir.
Hayalet evlilikteki amaç, “babasoylu” bir soy şeceresi ortaya koymak ve hatırlanmaktır. Hayalet evlilik uygulamasında maddi ve manevi açıdan ölen kişinin haklarını devam ettirmek esastır. Bu evlilik sonucu doğan çocuk, ölen kişinin çocukları olarak kabul edilmektedir.
b) Çapraz Kuzen Evliliği — Ayrı cinsten kardeşlerin çocukla rının evliliğidir. Yâni dayı oğlu ile hala kızı veya hala oğlu ile dayı kızı arasındaki evliliktir. Bu tür evlilikler, Afrika, Avustralya ve Melanezya'da da görü lebilir (Örnek, 1971, s. 16).
Çok eşlilik veya poligami, bir kimsenin aynı esnada birden fazla kişiyle evli ya da birlikte olmasıdır. Terim çok karılılık (polijini), çok kocalılık (poliandri), eşcinsel çok eşlilik ve grup evliliği durumlarını kapsamakla birlikte -yaygın olması nedeniyle- genellikle polijini ile eşanlamlı olarak kullanılır.
Poliandri bir kadının çok sayıda farklı erkek ile veya erkek kardeşlerin tek bir kadın ile evlenmesi durumudur. Doğada çokkocalılık, canlıların neslini devam ettirme açısından cinsel bir strateji olarak gözlemlenir.
Birden çok evlilik suçunun oluşması için evli bir kişinin bir başkasıyla medeni nikah töreni yaptırması gereklidir. Bu suç, evlilik töreninde kadın ve erkeğin “evet” demesiyle gerçekleşir ve ani bir suçtur. Bu suçun oluşması için, failin evli olması ve medeni nikahın geçerli olması gereklidir.
TCK 230. maddesinin ikinci fıkrasında belirtilmiş olduğu üzere; evli olmasına rağmen ikinci defa evlenmesi halinde suç işlemiş olacaktır. Evli olan kişi evlendiği kişinin ikinci nikahı olduğunu bilmesine rağmen evlenir ise kendisi de ceza alacaktır.
Yeni Ahid'de (İncil), birden fazla kadınla evlenmeyi yasak eden bir madde yoktur.
Evet, iki erkeğin Türkiye'de yasal olarak evlenmesi henüz yürürlükte olan bir şey değil. Ama onlar bunu önemsemedi. Kendi aralarında, alternatif bir evlilik töreni yaparak 'dünyaevine' girdiler. Üstelik bunu duyurmaktan çekinmediler.
Kendileriyle evlenilmesi haram olan kadınlar şunlardır: Anne, anne veya baba tarafından olan büyük anneler, kız, oğlan ve kızın çocukları yani torunlar, kız kardeş, kız ve erkek kardeşin kızları, hala, teyze, eşin annesi, kendisiyle birleşilen eşin başka kocasından olan kızı, oğlun eşi, evlilikleri devam ettiği sürece ...
Müt'a veya Muta nikâhı (Arapça: زواج المتعة Zawāj al-Mut'ah veya نكاح المتعة Nikāh al-Mut'ah), ilk Müslüman toplumunda ve günümüzde bazı Şii mezheplerinde uygulanan kadın ve erkeğin belirli bir süre ve ücret karşılığında anlaşarak başlattıkları bir evlilik çeşididir.
Kişinin kan bağı olmayan bir kişiyle evlenmesine egzogami denir. Dünya genelinde yapılan evliliklerin yaklaşık %80'i egzogamidir. Bu tür evliliklerde kan bağı dışında kültürel farklılıklar da söz konusudur. Egzogami evliliklerde düşük ve ölü doğum riski çok daha azdır.
Bilokal (iki yerlilik): Hem kadının hem de erkeğin ailesinin yanında evliliği sürdürmedir. Göçebe toplumlarda görülür. Yukarıdaki evlilik türlerinin dışında levirat ve sororat türü evliliklere de rastlanmaktadır.
451 yılında çıkarılan “epigami” yasasına göre evlilik sadece Atina vatandaşları arasında geçerliydi ve evlilikten önce bir antlaşma yapılırdı.
İç güveyi; ekonomik anlamda daha güçlü olan kişinin kadın-gelin olması halinde, erkeğin-damadın evliliği ya da hayatını kadının aile evinde sürdürmesi durumu için kullanılan bir kelime olarak bilinmektedir. Bu evlilik çeşidi, Dünya üzerinde bulunan birçok toplum içerisinde görülmektedir.
ortak özellik olarak aynı yerden su çıkması (idrar) yani bacak arasından.sonra adem penisi keşfetmiştir dokundukça değişik hissediyordur.havvada vaginayı ve biri çıkıntı diğeri girinti olduğu için adem onu oraya yerleştirmek istemiştir ve zevk aldığını hissedince devam etmişlerdir.sonuçta insanlara akıl verildi.
Havva anamız hep ikiz doğum yapıyordu. Bunlardan birisi erkek, diğeri de kızdı. Hz. Âdem, aynı anda doğan ikizleri, bir önce veya bir sonra doğan ikizlerle evlendiriyordu. Habil'le beraber doğan kız çirkin, Kabil'le birlikte doğan kız ise güzeldi.
Kaburga kemiğinden yaratılma meselesi tamamen İslamın ilk yıllarından günümüze kadar etkisini devam ettirmiş olan israhiliyat akımının etkisinde gelişmiş bir düşüncedir. Tevrat'ın yaratılış hikayesinde Adem'in ilk eşi olarak ”Lilit” ikinci eşi olarak kaburga kemiğinden yaratılmış olan ”Havva” anlatılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri