Noterde tapu devri ve gayrimenkul satışı yapma imkanı da tanıyan düzenleme hayata geçti. Normalde Tapu Kadastro Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen tapu devri, yeni dönemde noterde gerçekleşecek.
👉Taşınmazını satmak isteyen kişi, Türkiye Noterler Birliğinin internet sitesindeki e-Başvuru sistemi üzerinden işlem yapmak istediği noterliği seçerek başvuruda bulunacak. 👉Noterlik tarafından, başvuranın taşınmazın hak sahibi olduğunun tespitinin ardından başvuru kabul edilerek işlem başlatılacak.
Tapu devirlerinin artık noterlerde yapılabilecek olması, satış işlemlerinin hızlanmasından, tapu müdürlüklerinin yoğunluğunu hafifletmeye kadar birçok kolaylık getirdi.
Tapu dairesinde yapılan işlemlerde satış bedelinin yüzde 4'ü kadar tapu harcı ödenirken, noterlerde buna ek bir ücret daha alınacak. Noter ücreti taşınmazın değerine göre 500 liradan az ve 4 bin liradan fazla olamayacak.
Alınan gayrimenkuller ancak Tapu dairesinde tescil edilmesi durumunda satış gerçekleşmiş olmaktadır. Eğer size alacağınız bir taşınmazı noterden satış yapalım diye bir teklif gelmesi durumunda bilin ki bunun satış olarak bir geçerliliği olmayacaktır.
İlgili 25 soru bulundu
Eşe bedelsiz tapu devri, gerekli evrakla birlikte tapu dairesine müracaat edilerek yapılır. Gerekli belgelerin eksiksiz olması durumunda tapu memurunca işleme alınacak devir talebi, tapu bağış harcı için öngörülen tutarın ödenmesiyle beraber tamamlanır.
Noter satış vaadi sözleşmesi için herhangi bir geçerlilik süresi söz konusu değildir. Bu duruma karşılık Borçlar Kanunu kapsamında sözleşme ile ilgili olarak 10 yıllık zaman aşımı öngörülmektedir.
Masrafsız Tapu Devri Nasıl Olur? Herhangi bir maliyetle uğraşmadan tapu devri yapmak, tapu sicil müdürlüğüne giderek mümkün olabilmektedir. Bu tapu devri, “Tapu Hibesi” olarak bilinen ve iki taraf arasında gerçek satışın yerini alan bir süreçle tamamlanır.
Alıcı ve satıcı aralarında anlaşarak bu evin devir işlemini tapuda 1 milyon lira üzerinden yaparlarsa, bu defa toplamda 40 bin lira tapu harcı ödeyecekler, 20 bin lirası alıcıya, kalan 20 bin lirası satıcıya ait.
Eşe bedelsiz tapu devri yapmak mümkün değildir. Eşler arasında tapu devri yaparken satış veya hibe yolu tercih edilebilir. Her iki yolda da belli bir harç ücretinin yatırılması gereklidir. Konutunuz için önemli olan bir diğer işlem ise sigortadır.
Tapu harcı gayrimenkulün satış değerinin 1000'de 20'si olarak hesaplanır. Bu tapu harcı eğer aile içi satış adı altında olacaksa 1000'de 68,31 olarak tapu hibe harcı ödenir. Tapu harcı dışında döner sermaye ve ilave hizmet ücreti ödenerek tapu devir masrafı tamamlanır.
Tapu devir işlemi için gerekli evraklar hazırlanıp tapu harcı yatırılır. Sonrasında ALO 181 aranarak veya tapu müdürlüklerinin e-randevu sistemleri kullanılarak tapu randevusu alınır. Randevu gününde alıcı ve satıcı, taşınmazın bağlı bulunduğu tapu müdürlüğüne giderek tapu devrini gerçekleştirebilir.
2023 tapu harcı hesaplama yöntemi şu şekildedir: Örneğin 2.000.000 TL bedelinde bir ev satılacağı zaman, 2.000.000 TL x %4 = 80.000 TL tapu harcının bedeli olarak sonuç çıkar. Tarafların eşit bir şekilde bölüşeceği düşünüldüğünde satıcı için 40.000 TL alıcı için 40.000 TL ücret çıkar.
Aile içi tapu devri gerçekleştirilirken tapu senedi, devreden ve devralanın fotoğraflı nüfus cüzdanı, vesikalık fotoğraf gibi çeşitli belgeler istenir. Aile içi tapu devri, diğer tapu işlemlerinde olduğu gibi taşınmaz malın bağlı olduğu Tapu Müdürlüğünde gerçekleştirilir.
Noter üzerinden tapu satışında yeni dönem resmen başlıyor. 4 Temmuz'dan itibaren konut satışı başta olmak üzere noterden tapu işlemi, satışı ve devri yapılabilecek.
Noterlik tarafından, başvuranın taşınmazın hak sahibi olduğunun tespitinin ardından başvuru kabul edilerek işlem başlatılacak. Başvurunun kabulüyle noter tarafından taşınmazla ilgili tapu kayıtları incelenecek, satış yapmaya engel durum olup olmadığı kontrol edilecek.
Örnek verecek olursak, satışı yapılacak olan malın değeri tapuya 400 bin TL olarak bildirilmiş ise iki tarafın da 8.000 TL tapu harcı ödemesi gerekir.
Ancak 31 Ekim'de son bulacak tapu harç indirimiyle ise bu oran hem alıcı hem de satıcı için toplam yüzde 3 olarak belirlenmişti. Örneğin 500 bin TL'lik evin tapu harcı ödemesi şu anda 7 bin 500 TL. Kentsel dönüşümle yapılan binalardan alınan daireler için bu tutarın geri ödemesi mümkün görünüyor.
Bedelsiz bağış için 2023 tapu harcı ödemesi belli oldu. 2023 yılı açıklamalarına göre bedelsiz tapu devri masrafları için mülk değerinin binde 68,31 olarak ödeme alınmaktadır. Yani diğer bir deyişle mülk satış beyanındaki rakamın %6,8 olduğunu söylemek mümkün.
Tapu Devir İşlemi Masrafları Nelerdir? Tapu devri ücreti olarak öncelikle hem alıcı taraf hem de satıcı taraf mülkün ederi üzerinden %2'lik harç bedeli öder. Bunun yanında tapu devir masrafı olarak döner sermaye bedeli adı altında 2023 için 1298,5 TL şeklinde belirlenen ödemenin yapılması gerekir.
Yargıtay'ın yerleşmiş uygulamalarına göre, eşlerden birinin anne veya babalarından gelen mallar söz konusu olduğunda; satış gösterilse dahi mal bağış (karşılıksız kazandırma) olarak değerlendirilmektedir.
NOTER ONAYI BİLGİLENDİRME
*2023 yılı için geçerlidir. Noterde, tek sayfa tercüme belgesi onay ücreti 565 TL dir. Türkiye'deki tüm noterlerde ücretlendirme aynıdır. Bu ücrete tercüme ücretleri dahil değildir.
Hayır. Bir alışveriş her zaman yasal olarak bağlayıcıdır.
Noterler, taşınmaz satış sözleşmesi düzenlediklerinde ise taşınmazın satış değerinin binde 1'i oranında noter ücreti alırlar. Ancak bu ücret taşınmazın değerine göre beş yüz Türk lirasından az ve dört bin Türk lirasından fazla olamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri