İnmemiş testis oranı sağ tarafta daha yüksek olduğu için, testis tümörü sıklığı da sağ tarafta daha fazladır.
Testis kanserinin belirtileri
Skrotumda ağırlık hissi olabilir. Skrotumda aniden sıvı toplanması da diğer bir belirti olabilir. Bazen nadiren de olsa kitle ağrılı olabilir. Kanser lenf bezlerine sıçramışsa kasıkta ve sırtta ağrı olabilir.
Testis kanserinin ilk belirtisi genellikle şişmiş bir testis veya testisteki sert bir yumrudur. Testislerde genelde ağrı olmaz; ancak genellikle skrotumda yani erkeklerde testislerin bulunduğu torba benzeri organda ağrı veya rahatsızlık hissedilebilir.
Testislerin içinde hissedilen ağrısız sert şişlik, testis kanserinin en önemli belirtileri arasındadır. Penisin arkasında bulunan deri kesede (skrotum) ağırlık hissi ve ani şekilde sıvı toplanması gibi durumlar olabilir. Testis kanseri lenf bezlerine ulaştığında kasık ve sırt bölgelerinde ağrı ortaya çıkabilir.
Testis kanseri belirtileri nelerdir? Dokunma ile hissedilen ve genellikle ağrısız seyreden kitle veya şişlik, testis kanseri ile birlikte ortaya çıkan ilk belirtilerden biridir. Ancak bazı durumlarda ağrı da meydana gelebilir.
İlgili 43 soru bulundu
Kan Testi. Alfa-fetoprotein (AFP), beta insan koryonik gonadotropin (hCG) ve laktat dehidrojenaz (LDH) gibi yüksek düzeydeki testis kanseri tümör belirteçleri için yapılan değerlendirmede, bu belirteçlerin yükseltilmiş seviyeleri, testis kanserini güçlü bir şekilde göstermektedir.
Kan tahlilinde alfafetoprotein (AFP), beta human koryonik gonadotropin (B-HCG), laktik dehidrogenaz(LDH)' ı içeren testis kanseri belirteçleri ve idrar tahlili önemlidir. Ayrıntılı testis ultrasonu bize teşhis için çok önemlidir.
Testis tümörlerine tanı koymada en sık kullanılan görüntüleme yöntemi skrotal ultrasondur. Skrotal ultrasonun tanı koymada duyarlılığı hemen hemen %100'dür. Ultrason ile testiste kitle saptanmasının ardından mutlaka bazı tümör belirteçlerinin kan seviyelerini kontrol etmek gerekir.
Testis kanseri her yaşta ortaya çıkabilen bir hastalık olsa da genellikle 15 ile 35 yaş arasındaki genç erkeklerde daha sık görülür. Bu yaş aralığı testis kanserinin en yüksek risk altında olduğu dönemdir. Nadir durumlarda daha genç veya daha yaşlı erkeklerde de testis kanseri gelişebilir.
Yumurtalık kanserinin en büyük belirtisi ileri safhalarında ise karında ele gelen kitle, aşağı doğru basınç hissi, karında sıvı birikmesi, karın şişliği, çevredeki organlara bası yapmasına bağlı olarak idrar ve bağırsak şikayetleri görülür. Yumurtalık kanserinin bazı türlerinde hormon düzensizlikleri görülebilir.
Aksi kanıtlanana dek, testis içindeki bir kitle, şişlik veya sertlik, potansiyel bir tümör olarak kabul edilmelidir. Testis tümörü tanısı alan erkeklerin yarısı, bu tanıyı almadan önce testislerinde ağrısız bir şişlik veya büyüme fark etmiş olurlar.
Çoğu yumru yumuşak ve sıvı doludur ve testis torbanızın biraz şişmiş görünmesine neden olabilir; bunlar genellikle zararsızdır ve genellikle tedavi olmaksızın geçer. Bazı yumrular katıdır ve testislerinizden birine yapışmış gibi hissettirebilir. Daha sert yumrular daha ciddi bir tıbbi durumun işareti olabilir.
Testis kanseri ikinci evrede ise bunun bir diğer adı ise kısa süreli kemoterapi uygulanılarak hastalık tedavi edilebilir. Bu durumda da yan etkiler saç dökülmesi, bulantı, halsizlik, zayıflık, iştahsızlık ve iktidarsızlık gibi bilinen kemoterapi etkileridir.
Özellikle bireyin en az dört defa boşalma ihtimalinden dolayı testis ağrıları ile karşılaşması normaldir. Unutulmaması gereken bu ağrıların geçme süresi ve sıklığı olmalıdır. İlk olarak testis ağrıları iki veya üç saat içinde geçmiyor ise tehlikeli bir durum olabilir. Her ihtimale karşı doktora gidilmelidir.
Erkeklerde kısırlığa yol açan sağlık sorunlarından biri de kanserdir. Özellikle testislerde oluşan tümörler, erkeklerin sperm üretimini tamamen durdurabilir ya da doğurganlığı etkileyecek ölçüde azaltabilir.
Her iki testisinizde de kanser varsa, ikisini de çıkarmak için ameliyat olmanız gerekir. Testisler testosteron hormonunu üretir. Her iki testis de alındıktan sonra kandaki testosteron seviyesi hızla düşer. Bu, cinsel yaşamınızı ve çocuk sahibi olma yeteneğinizi (doğurganlık) etkileyecektir.
Memelerde büyüme ve ağrı testis kanserinin bir diğer belirtisidir. Testislerdeki hücre yapısının bozulması ile birlikte hormonal durumda meydana gelen dengesizlikler memelerde büyümeye sebebiyet verebilir. Boyun ağrısı veya boyunda kitle. Halsizlik ve istemsizce zayıflama.
Testis tümörlerinin tanısında muayene, testis ultrasonografisi, kanda bakılan AFP, B-HCG, LDH gibi testis tümör belirleyicileri (testis tümör markırları) kullanılır. Erken teşhiste en önemli kısım aylık kendi kendine muayenedir.
Testisteki tümör boyutu 5 cm. ve daha ufaksa, cerrahi olarak testis alındıktan sonra, karıniçi seviyesindeki ana damarlar etrafındaki ve ayrıca kemik pelvis seviyesindeki lenf bezlerine radyoterapi uygulanır. Ömür boyu hasta yakın takip altında kalır.
Bu ameliyat 15-20 dk. süren bir ameliyat olup Genel Anestezi ya da Bölgesel Anestezi (belden iğne yapılarak) ile uygulanabilir. Genellikle aynı gün hastalarımızı evlerine gönderip patoloji sonucunu bekliyoruz.
Testislerde ağrı ve şişlik pek çok nedene bağlı olarak gelişebilir. Fakat orşit olarak da adlandırılan testis iltihabı, hidrosel, testis kanserleri, inguinal herni ya da kasık fıtığı, testis dönmesi olarak da bilinen testis torsiyonu ve varikosel en yaygın karşılaşılan nedenler olarak gösterilebilir.
Tek testisi olan kişilerde erkeklik hormonu testosteron değerleri çoğunlukla normal bulunur yani tek testis hormon seviyelerini çoğunlukla normal tutabilir. Sperm üretiminde geçici bir azalma yaşarlarsa da diğer kalan bez, yeterli miktarlarda testosteron üretecektir.
Testis Kanseri Belirtileri
Hastanın testisleri giderek büyür. Erken tanı konabilmesi için hastanın kendi farkındalığı ve hekime erken müracaatı gerekmektedir.
Testis kanserinin tedavisi ileride kısırlığa neden olabilir.
Testis kanserinde kürü sağlamak için uygulanan tedaviler (kemoterapi ve radyoterapi) kalıcı şekilde kısırlığa neden olabilmektedir. Bu nedenle özellikle kemoterapi alacak hastaların bunu mutlaka bilmesi gerekir.
Kanser tanısında kullanılan görüntüleme testleri; bilgisayarlı tomografi (BT) taraması, kemik sintigrafisi, manyetik rezonans görüntüleme (MRG), pozitron emisyon tomografi (PET) taraması, ultrason ve röntgen ve diğer yöntemleri içerir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri