Uygun bir topraklamayı nelerin oluşturduğu ve uygun topraklama direnci değerinin ne olması gerektiği konusunda karışıklık mevcuttur. İdeal topraklama direnci sıfır ohm değerinde olmalıdır.
Toprak ve Nötr Arası Gerilim Neden Olur
Doğru boyutlandırılmış bir elektrik tesisatında nötr ve toprak arası gerilim teoride 0V olmalıdır.
Nötr topraklama direnci yani NTD'ler, nötr ve toprak arasına bağlanan unsurlardan oluşur. Ani akım değişikliklerinde arıza oluşmaması için toprak direncini artıran ve ideal değerde oranlayan unsurlardır. 10 Ohm'nin altında olan ideal toprak dirençleri, 5 Ohm'nin altında olmaması gereklidir.
Bu değeri ölçebilmek için de toprağın özgül direnci ölçülmelidir. Bu ölçümler sonucunda topraklama için gerekli malzemeler; topraklayıcı adeti, miktarı ve kesiti hesaplanabilir. Direnç değeri normal şartlarda 10 ohm değerinin altında olmalıdır.
Koruma Topraklaması
Koruma topraklaması elektrik prizleri, elektrikli motorlar, elektrikli aletlerin metal bölümleri gibi alanlarda yapılmalıdır ve Koruma topraklaması için ölçülen toprağın karşı koyma gücü 5 OHM altında olmalıdır.
İlgili 33 soru bulundu
Nötr Topraklama Dirençleri (NTD'ler), enerji tesislerinde ve endüstriyel sistemlerde ekipman ve çalışan güvenliğini sağlamak için arıza akımını sınırlamakta kullanılmaktadır. Doğrudan topraklamada, sistem doğrudan toprağa bağlanarak topraklanır ve arıza akımı sadece toprağın direnci ile sınırlandırılır.
İdeal nötr toprak arası gerilim ne olmalı konusunda ise belirlenen aralık 0 volt ile 1 volttur. Fakat ideal olanı 0 volttur. Bazı durumlarda pirizden elde edilen ölçüm sonucu 0.5 volt ya da 1 volt olabilmektedir. Yalnız bilinmelidir ki 0.5 volt ve 1 volt maksimum değerdir.
Topraklama direncinin düşük olması, elektriksel güvenlik açısından önemlidir. Yüksek topraklama direnci, elektrik akımının doğru şekilde toprağa iletilmesini engelleyerek cihazların veya sistemlerin güvenliğini tehlikeye atabilir.
Topraklama direnci, toprağın elektrik akımı geçirdiği esnada gösterdiği dirence verilen isimdir. Toprak iletken bir maddedir, kendisine ait bir direnç katsayısı bulunur. Topraklama direnci meger test cihazı yardımıyla ölçülür. Topraklama ölçümünde en yüksek doğruluk oranına sahip ölçme sistemi megerdir.
Kimyasal yöntemler kullanarak topraklama direncini düşürmek mümkündür ve bu da genellikle gem tozu kullanılarak yapılmaktadır. Eğer topraklama yapmak için direnç seviyesi yeteri kadar düşük değilse, ilgili bölgelerde gem tozu kullanılır ve topraklama direnci düşürülür. Bu sayede sağlıklı şekilde topraklama yapılır.
Türkiye şebekesinde TEĐAŞ' ın 34,5 kV şebekede kullandığı Nötr Topraklama Dirençleri 34,5/√3 kV 1000 Amper 20 Ohm 5 saniye ve IP23 koruma derecesine haiz ayırıcısız tiptedir.
Nötr topraklaması, elektrik sistemlerinde nötr iletkenin toprağa bağlandığı bir topraklama yöntemidir. Bu topraklama, genellikle enerji üretim veya dağıtım noktalarında, özellikle transformatörlerin yıldız noktasında yapılır. Nötr topraklaması, sistemin güvenli ve stabil çalışmasını sağlamak için kritik bir rol oynar.
Faz ve Nötr Nasıl Ayırt Edilir
Hangi ucun faz ve hangi ucun nötr olduğunu bulmanız gerekiyorsa, kablo renklerini kontrol edebilirsiniz. Faz, kahverengi ya da eski bir tesisat ise siyah renklidir. Nötr ise mavi renklidir. Ayrıca iki ucu ayırt edebilmek için bir kontrol kaleminden yararlanabilirsiniz.
Fazlardan birinin dengesiz veya aşırı yüklenmesi durumunda diğer fazların gerilimleri yükselir, nötr noktasının potansiyeli sıfırdan farklı olur, üzerinden akım akmaya başlar. Eğer toprak ve nötr birbirine bağlanmışsa toprağa bağlanan nötr de kısa devre edilmiş gibi aşırı akımların akmasına imkan verir.
Prizden yapılan kontrollerde toprak nötr arası gerilim 1.5 volt olduğunda topraklamanın görevini yerine getirdiği kabul edilmektedir. Gerilim zaman zaman oluşması muhtemel bir sorundur. Bu sorunun önlenmesi için ilk olarak ayrı bir hat çekilmelidir.
Görüldüğü gibi nötr ile toprak aynı şey demek değildir. Nötr iletkeni AC bir sistemin topraklanması için bir aracı görevi yapar ve ancak sistem dengesiz olduğu durumda nötr iletkeni aracılığıyla toprağa bir akım akacaktır. Toprak olarak bahsettiğimiz ise elektriksel olarak yüksüz olan bir referanstır.
Topraklama Direncinin Ölçümü: Ölçüm cihazı, topraklama elektroduna veya topraklama noktasına bağlanır. Cihazın uygun ölçüm aralığı seçilir ve ölçüm yapılır. Topraklama direnci, cihaz tarafından ölçülür ve ekranda gösterilir. Direnç değeri, topraklama sisteminin etkinliğini belirler.
Her iletkenin toprağa karşı yalıtımı toprak direnci test cihazı (toprak megeri) ile iletkenlerin birbirine karşı yalıtımı ise "izolasyon test cihazı" (izolasyon megeri) ile ölçülür. Kısacası tüm yalıtım direnci ölçen cihazlar (megerler) özel olarak üretilmiş birer portatif ohm metrelerdir.
Toprak megerine, toprak direnci testi cihazı da denmektedir. Topraklama ölçümü meger kullanılarak oldukça hassas bir işlemle gerçekleştirilir. Meger ölçümü sırasında toprağın nemli olması çok önemli bir parametredir. Nemli toprakta daha sağlıklı ölçüm işlemi gerçekleştirilecektir.
Makina Gövde Topraklaması Kaç OHM Olmalıdır
Elektrik Tesislerinde Topraklamalar yönetmeliği Madde 10/c-2 de tavsiye edilen koruma topraklama değeri 1 ohm olarak belirtilmiştir.
Tüm iletkenler belirli bir derecede ısı yayar, dolayısıyla aşırı ısınma genellikle dirençle bağlantılı bir sorundur. Direnç ne kadar düşük olursa akım akışı o kadar yüksek olur.
Bu noktada spark gap sönümleyici parafudrların kullanımı önemlidir. Sonuç olarak 10 ohm değerinin altı uygunluk göstermekle birlikte mümkün olan en uygun direnç değeri dış yıldırımdan korunma topraklamasında hedeflenmelidir.
Alternatif akımla beslemede ortaya V3 fak törü çıkmış ve bundan dolayı faz nötr arası 220 V. için fazlar arası 380 V., faz nötr arası 230 V. için ise fazlar arası 400 V. olmuştu. İlk zamanlarda bir türlü sabit bir kullanma gerilimi tegbit edilemiyordu.
Makinelerde çoğu kez nötr kullanılmamasının sebebi, üç fazın dengeli olması ve vektörel olarak ifade edersek dengeleyici bir güce ihtiyaç duyulmamasıdır. Daire ve ofis tarzı yerlerde ise bu durum tam tersidir.
Fiziksel bir temas olmadığı sürece de nötr de elektrik olmaz(dönüşler hariç) olursa da sigorta atar. Yani faz nötr ve toprak aralarında herhangi bir bağlantı olursa zaten sigorta veya kaçak akım devreyi açar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri