Nötr Uyarıcı: Organizmada herhangi bir tepkiye yol açmayan uyarıcıdır.
Bu tür uyarıcılara nötr uyarıcı denir. Günlük yaşamımızdan bir örnek verirsek, hiçbir şekilde canı yanmadığı sürece beyaz önlük ya da beyaz önlüklü biri çocukta bir tepkiye neden olmaz. Beyaz önlük, çocuk için başlangıçta nötr uyarıcıdır.
Klasik Koşullanma Kavramları
Nötr Uyarıcı (İng: "Neutral Stimulus" veya kısaca "NS"): Başlangıçta kendi başına herhangi bir tepkiyi tetiklemeyen uyarandır. Pavlov'un deneyinde bu, zil sesidir. Koşulsuz Uyarıcı (İng: "Unconditioned stimulus" veya kısaca "US"): Otomatik olarak bir tepkiye sebep olan doğal bir uyarıcıdır.
Koşulsuz uyarıcı ile ilişkilendirilmemiş uyarıcıdır.Tek başına olduğunda herhangi bir davranışa neden olmayan uyarıcılardır. Nötr uyarıcılar doğal uyarıcılarla eşleşerek koşullu uyaranlar haline gelirler. Zil henüz et ile ilişkilendirilmeden önce köpek için nötr uyarıcıdır.
Koşullu Uyaran
Organizmanın koşullanma sürecinden sonra başlangıçta tepki vermediği uyarıcıya karşı vermeye başladığı tepkidir. Soruda “önce” kelimesi yoksa koşullu uyarıcıdan bahsetmektedir. Tepkisel koşullanmanın en önemli ögesidir.
İlgili 33 soru bulundu
daha önce nötr olan ancak pekiştireç ile eşleştirilerek edim için ipucu niteliği kazandırılmış olan uyarıcı. Örnek: EDİMSEL KOŞULLAMA'ya tabi tutulan sıçanın bir ışık yandıktan sonraki pedala basma davranışı pekiştirilir, ışık yokken yaptığı davranış pekiştirilmez.
daha önce nötr uyarıcı niteliğinde olan ancak klasik koşullama yoluyla koşullu nitelik kazanan uyarıcının, yeni bir nötr uyarıcı için koşulsuz uyarıcı olarak kullanılması.
Psikolojide bir uyaran, bir organizmada duyusal veya davranışsal bir tepki ortaya çıkaran herhangi bir nesne veya olaydır. Algısal psikolojide, bir uyaran, duyular tarafından kaydedilen (örneğin görme, işitme, tat vb.) vVe algının temelini oluşturan bir enerji değişikliğidir (örneğin, ışık veya ses).
Zıt Tepki Yöntemi, istenmeyen davranış ile o davranışa neden olan uyarıcıya zıt bir uyarıcının ortama verilmesidir. Bu şekilde istenmeyen davranış oratadan kaldırılır. Örneğin; çocuklar için kötü tadı olan şuruplara hoş aromalar katılıp ve bu şekilde çocuklara şurup içirilebilmesi.
1. tip ceza
İnsan veya hayvanların, istenmeyen davranışlarının tekrarlanmasını engellemek için, ortama verilen itici uyarıcıdır. Bu cezalandırma daha çok basit bir etki-tepki süreci ile gerçekleşir. Cezanın amacına ulaşma, yani organizmanın istenmeyen davranışını ortadan kaldırma ihtimali düşüktür.
Tepkisel davranış uyandırıcı uyaranın ortaya çıkarttığı davranış olarak tanımlanmaktadır. Tepkinin oluşmasını sağlayan bu uyarana “Uyandırıcı Uyaran” denilmektedir. Tepkinin oluşması için uyandırıcı uyarandan başka hiç bir şey gerekmemektedir. Tepkisel davranışlar, düz kas ve salgı bezleriyle ilgilidir.
koşullamanın (KLASİK ya da EDİMSEL), koşullamada kullanılan uyarıcıya benzer özellikteki (örn. ses yüksekliği) diğer uyarıcılara doğru yayılması.
Doğal uyarıcı, organizmaların doğal olarak ve refleksel bir biçimde tepki verdikleri öğretilmemiş ve kalıtımsal olan uyarıcı demektir. Doğal tepki ise organizmanın bir uyarıcıya karşı gösterdiği doğal bir tepkidir. Tüm köpekler kendileri için doğal bir uyarıcı olan ete karşı doğal bir tepki vermektedirler.
Pavlov, birincil (yiyecek, su ve barınma gibi ulaşılmak istenilen ve doyum sağlayan koşulsuz uyarıcılar) ve ikincil (elektrik şoku gibi kaçınılan, acı ve elem veren koşulsuz uyarıcılar) olmak üzere iki tür koşullanmadan ve koşulsuz uyarıcıdan söz eder. Koşulsuz uyarıcıların hepsi de organizmada bir duygu yaratır.
Pozitif Ceza(I.
İstenilmeyen bir davranışın yapılmasını engellemek için ya da ortadan kaldırmak için organizmayı itici uyarıcılara maruz bırakma işlemidir. Ortama istenilmeyen bir uyarıcının eklenmesi (+) matematiksel olarak düşünüldüğü için pozitif ceza denmiştir.
Garcia etkisi (tatsızlık-öğrenme teorisi), bir organizmanın birçok diğer organizmalarda gözlemlenen tat-koku uyaranları ile ilişkilendirdiği hastalık, zehirlenme gibi olumsuz deneyimler sonrasında, aynı uyaranların ortaya çıkması durumunda bunlardan kaçınması ya da onları reddetmesi olarak tanımlanır.
3- Zıt Tepki Yöntemi ( Uyuşmayan Uyarıcılar Yöntemi)
İstenmeyen tepkiye neden olan uyarıcı ile bu uyarıcıyla rekabet edebilecek ve istenen bir tepkiyi (zıt tepki) meydana getirecek uyarıcı ile birlikte sunulur. Bu farklı uyarıcıların ortaya çıkardığı tepkiler, bırakılması istenen tepkilerle uyuşmayacaktır.
Dolaylı Duygusallık : Gözlemcinin, modelin yaşadığı korku, kaygı, endişe, öfke gibi farklı duygusal tepkilerini izlemesi sonucu bundan etkilenerek benzer şekilde duygusal yaşantı geçirmesidir.
Eşik Yöntemi ve amacı: Alışkanlıkları değiştirmek ya da bütünüyle yok etmektir. Yapılışı ise azar azar verilmek şeklinde olup pekiştirmeden yararlanılmaz. Örneğin: Süt içme alışkanlığı bulunmayan bir çocuğa azar azar süt verilir. Bu şekilde çocuğun o alışkanlığı edinmesi sağlanır.
Başka bir tanımla davranış, organizmanın belirli uyarıcılara karşı gösterdiği tepki olarak tanımlanır. Davranış olgusunu uyarıcı, organizma ve tepki arasındaki karşılıklı ilişkilerin bir sonucu olarak değerlendirmek mümkündür.
Uyaran, çevreden maruz kalınan her şeydir ve çocuğun gelişiminde kilit rol oynar. Hareket, duyu, tat, sesler, şekiller, görseller, girilen sosyal ortamlar, anne-babayla geçirilen zaman, oyunlar vb. birer uyarandır. Çocukların uyaranları almaya en duyarlı olduğu yaş 0-3 yaşlarıdır.
Koşullu uyarıcının benzerleri arasından sadece birine tepki verip diğerlerine tepki vermemesi durumudur.
Gölgelendirme, üç boyutlu modelleme (üç boyutlu bilgisayar grafiği alanında) ya da resimlemede (görsel sanatlar alanında) karanlık seviyesinin değiştirilerek derinlik algısının yaratılmasıdır.
Psikolojide sönme diğer adı ile deneysel çözülme demektir. Sönme, koşullu uyarıcıya tepki verildikten sonra uzun süre uyarıcı verilmediğinde tepkinin azalması ve unutulmasıdır. Tepkinin bu şekilde azalması ve sonrasında da ortadan kalkması psikolojide deneysel çözülme ya da sönme olarak adlandırılır.
2) Olumsuz Habercilik (Geriye Koşullanma)
Koşullu uyarıcının, koşulsuz uyarıcının bittiğini blldirmesidir. ✓ Film aralarındaki reklam müziği, reklamın başlayacağını haber vereceği için olumlu habercidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri