Kan tahlilinde belirlenen NRBC değeri, bireyin vücudunda olgunlaşmamış çekirdekli kırmızı kan hücrelerinin varlığını tespit etmek için uygulanan bir testtir. Bebek ve yetişkinlerin kanında görülebilen NRBC, yüksekliği veya düşüklüğü durumunda birtakım hastalıkların işareti olarak değerlendirilir.
NRBC 0 ifadesi, dolaşımdaki kan örneğinde nükleer eritrosit benzeri hücrelerin tespit edilmediği anlamına gelir. Sağlıklı bir bireyde NRBC seviyesinin 0 olması beklenir çünkü genç kırmızı kan hücreleri normalde dolaşımda bulunmaz.
NRBC yüksekliği nedenleri
NRBC değerlerinde çıkan bu yükseklikler yetişkinlerde çıkabileceği gibi bebeklerde de görülebilir. Bu testin yüksekliğinin en temel sebebi myeloproliferatif hastalıklardır. Hastaların tedavi aşamaları bitince bu değerler normal değerlere dönebilir.
Sağlıklı yetişkin hastalarda, kan sayımından gelen otomatik NRBC sonucu sıfır olmalıdır!
Kan tahlillerinde sıfıra yaklaşan NRBC değerleri, genellikle olağan sışı düşüklük olarak tespit edilmektedir. Uygulanan tedavi ile birlikte hastalık iyileştikçe, NRBC değerlerinde de normal referans aralığına dönüş sağlanmaktadır.
İlgili 45 soru bulundu
NRBC Yüksekliği Neden Olur? Kandaki NRBC değerinin pozitif ve 0'ın üstünde çıkması; kan hastalıkları, hipoksi, enfeksiyonlar ve lösemi gibi hastalıkların vücutta varolabileceği anlamına gelir.
RBC değeri, düştüğünde vücut oksijen alımında sıkıntı yaşar bu durum organların parçalanmasına bile yol açabilir. Yine yüksek olması halinde bazı temel problemlerle ortaya çıkabilir. RBC değerleri her zaman belirtiler referans değerleri aralığında olmalıdır.
HGB Yüksekliği Nedenleri Nelerdir? Hemoglobin yüksekliği, nadir görülen bir genetik hastalık olan polisitemiyi işaret edebilir. Bu hastalık kemik iliğinden çok fazla kırmızı kan hücresi üretimine neden olan doğumsal bir sorundur.
Düşük hemoglobin seviyeleri genellikle kişinin anemisi olduğunu gösterir. Çeşitli bulgular sergiler; zayıflık, nefes darlığı, göğüs ağrısı, baş dönmesi, baş ağrısı, hızlı, düzensiz kalp atışı, el ve ayak üşümesi, soluk cilt, gibi.
HBG, hemoglobini sembolize eder. Hemoglobin, kemik iliğinde üretilen ve kırmızı kan hücrelerinde depo edilen demir açısından oldukça zengin bir proteindir. Akciğerlere giren havanın içindeki oksijen, kanda bulunan hemoglobine yapışarak vücuttaki dokulara taşınır.
RBC Yüksekliği Nedenleri
Kan testinde RBC değerinin referans aralıkların üzerinde olması, eritrosit sayısında bir artış olduğunu gösterir. Bu durum eritrositoz olarak adlandırılır ve kanın normalden daha yoğun bir kıvamda olmasına neden olarak, normal dışı kan pıhtılaşması riskini beraberinde getirebilir.
Test sonucu RBC'nin yüksekliği vücuttaki seviyenin arttığını göstermektedir. Bu duruma verilen isim eritrositozdur. Kanın yoğunluğunun fazla olmasına sebep olarak, pıhtılaşma riski ortaya çıkar.
Alyuvar sayısının çok olması vücuttaki başka ve ciddi sorunların göstergesi olabilir. Eritrosit sayısının çok olmasının sebebi, ciddi bir hastalığın habercisidir. RBC'nin yüksek olması; kalp rahatsızlığı ya da akciğer hastalığı, vücudun susuz kalması, böbrek hastalığı ve kanser ihtimalinden ötürüdür.
WBC Yüksekliği Ne Anlama Gelir? Kanda WBC yüksekliği vücutta bir enfeksiyon veya başka bir hastalık olduğu, bu hastalıktan dolayı vücudun savunulması için yoğun antikor üretildiği anlamına gelir.
Hemoglobin kırmızı kan hücrelerinde bulunan bir protein olduğu için MCH seviyesi bir kişinin kırmızı kan hücrelerinin ne kadar hemoglobin taşıdığını gösterir. MCH değeri ortalama korpusküler hacim (MCV) değeri ile birlikte değerlendirildiği zaman kırmızı kan hücresinin boyutu hakkında da bilgi sağlar.
Tam kan sayımı sonucunda RDW değeri %10,2'den azsa RDW düşüklüğü mevcuttur. RDW seviyesinin yüksekliğinde olduğu gibi düşüklüğünde de yaygın neden anemidir. Kırmızı kan hücrelerinin yetersiz olduğu durumlarda makrositer anemi meydana gelir ve de bu durum RDW düşüklüğü olarak kendisini kan tahlilinde gösterir.
HGB düşüklüğü, vücuttaki hemoglobin seviyelerinin normal değerlerin altında olduğu durumu ifade eder. Bu durum, vücudun dokularına yeterli oksijen taşıyamadığı anemi hastalığının bir belirtisidir. HGB düşüklüğü, çeşitli faktörler nedeniyle meydana gelebilir ve farklı anemi türlerini tanımlamak için kullanılır.
Taze meyveler kavun, çilek, dut, muz gibi) Yeşil yapraklı sebzeler (maydanoz, nane, roka, ıspanak, pazı, brokoli, dereotu gibi) Pekmez,Tahin helvası Kuru meyveler (kuru üzüm, kuru erik, kuru incir, hurma, kuru kayısı gibi)
Kullanılan kaynağa göre hematokrit ve hemoglobin için verilen normal değerlerde ufak değişiklikler olabileceğine dikkat ediniz. 7-8 g/dl dolayındaki düşük hb değerleri genellikle tolere edilebilir. Ancak değerler daha da düşerse, genellikle eritrosit konsantresi nakledilmelidir.
HGB yüksekliği, bedenin yüksek oranda alyuvar yapmasına, bunun ile birlikte kanın normalin üstünde kalın olmasına sebep olur. Bu durum pıhtının oluşmasına, felçe ve kalp krizine sebep olabilir.
Yapılan çeşitli araştırmalarda HGB yüksekliği, bir kan hastalığı olan Polisitemi belirtisidir. HGB yüksekliği, vücutta alyuvar fazlalığına, kanın normalden kalın olmasına neden olabilir. Kanın kalın olması, kalp krizi ve felç sorunlarına neden olabilir.
Hemoglobin seviyesinin yüksek olması tedavi edilmezse, ömür boyu sürebilecek ve aynı zamanda ölümcül bir risk taşıyan oldukça ciddi bir durumdur.
Anormal şekilde RBC yıkımı, RBC üretiminin engellenmesi, kanama gibi nedenlere bağlı olarak gelişen eritrosit düşüklüğü varlığında, kalp ritim düzensizliği, uyku problemi, nefes darlığı, göğüs ağrısı, baş ağrısı, baş dönmesi, bacaklarda kramp ve çabuk yorulma gibi pek çok farklı belirti ortaya çıkabilir.
RBC düşüklüğüne yol açan hastalıklar; anemi çeşitleri (demir eksikliği anemisi, aplazisi, pansitopeni, radyoterapi, kemoterapi), kemik iliği yetmezliği, kan kanseri (lösemi), tiroid bozuklukları, böbrek rahatsızlıkları, epilepsi nöbetleri, meydana gelen iç ya da dış kanama, yetersiz beslenme, mineral ve vitamin ...
Eritrosit değeriniz düşük çıktıysa öncelikle kan yapıcı dediğimiz besinleri bolca tüketmelisiniz. Demir, B12, bakır gibi vitamin ve mineralleri yeterli miktarda tükettiğinize emin olmalısınız. Kırmızı et, ıspanak, yeşil yapraklı sebzeler, bakliyat, yumurta, kuru erik, kuru üzüm gibi gıdalar kan yapıcı besinlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri