Yaklaşık 20 dakika süren bu işlem sırasında bebeğin kalp atım hızı ve reaktivitesi (Atım hızındaki değişkenlikleri), rahimdeki kasılmalar ve bebeğin kalbinin bu kasılmalara verdiği cevaplar hekim tarafından değerlendirilerek bebeğin sağlığı hakkında dolaylı bir bilgi elde edilmiş olur.
Non stres test NST sırasında ne olur? Non stres testi NST genellikle 20 dakika sürer, ancak bebeğiniz çok aktif değilse veya uyuyor gibi görünüyorsa 40 dakikaya kadar uzayabilir.
NST öncesi açlık gerekir mi? NST için aç ya da tok olunması fark etmez. Her durumda yapılabilir.
NST'ye Girmeden Önce Ne Yapılmalı? “NST'ye girmeden önce ne yapılmalı?” sıklıkla merak edilen sorular arasındadır. NST öncesinde herhangi bir hazırlığa gerek yoktur.
Bunun için sesli bir cihazın anne karnına yaklaştırılması ya da anne adayının bir şeyler yiyip içmesi yararlı olabilir. Gebelikte NST ölçümü sonuçlarına, hemen işlem sonrası ulaşılabilir. Bu nedenle işlemden sonra sonuçlar için beklemeye gerek yoktur.
İlgili 42 soru bulundu
Yani hastanın hastaneye ödeyeceği maksimum tutar, 200 TL olacaktır, kalan 100 TL'yi ise SGK ödeyecektir. NST, özel hastanelerde ücretli olarak yapılan bir uygulamadır yani NST çektirmek için özel hastaneye giden anne adayının bu işlem için ücret ödemesi gerekir.
Braxton Hicks kasılmaları NST de çıkar mı? NST de şiddeti değişken süresi ve aralığı değişken kasılmalar olarak gözlenebilirken hiç görülmeyebilir. Braxton Hicks kasılmaları günde kaç defa olur? Sayısı ve şiddeti değişken olmakla beraber, gebeliğin son haftalarında daha sık olarak ortaya çıkabilmektedir.
Test yarı oturur pozisyonda veya sol tarafa yatarken yapılır. Aslında, sol lateral pozisyon dolaşım ve sindirimi destekler. Gebelik boyunca tercih edilen pozisyon olmalıdır.
NST sancı değeri kaç olmalı sorusuna gelince, 40 mm Hg üzerinde ve en az 3 düzenli sancının 20 dakika içinde yaşanması doğumun başlamak üzere olduğuna işaret edebilir. NST kasılma değerleri bu yönde olacaktır.
NST testinde öncelikle anne adayının sedyeye yatırılması sağlanır. Karın bölgesine bebeğin kalp atışlarının en kuvvetli duyulduğu yerde kardiyotokografi cihazının kalp atışlarını algılayan probu bağlanır.
Eğer bebek hareket etmiyorsa, mutlaka bir sorun olduğunu göstermez; bebek sadece uyuyor olabilir. Bir hemşire testin geri kalanı için bebeği uyandırmak için küçük bir titreşim cihazı kullanabilir.
Genelde, sırt üstü ya da sol yan yatış pozisyonunda yapılır ve bebek hareket ettiğinde basmanız için elinize bir buton verilir. NST cihazında, kuşakla karnınıza bağlanan iki probdan, üstteki, rahim kasılmalarını, alttaki de bebeğin kalp atımlarını gösterir.
Kahraman, NST'de, bebeğin kalp atışlarında beklenen artışların (akselerasyon) veya istenmeyen düşüşlerin (deselerasyon) görülebildiğini belirterek, 'Bebeğin uyuduğu, annenin aç veya susuz olduğu zamanlarda ya da bebeğin gerçekten sıkıntıda olduğu (hipoksik) durumlarda NST iyi çıkmayabilir.
Bir anne adayının NST incelemesine girebilmesi için üçüncü trimester dön eminde olması gerekiyor. Bu uygulama normal giden gebeliklerde 32. hafta sonrası yapılıyor. Ancak yüksek riskli gebeliklerde 26-28. haftalar arasında yapılabilir.
Normal bir NST test sonucunda, fetüsün kalp atış hızının 110 ila 160 atım/dakika arasında olması ve hareket etmesi beklenir. Ayrıca, test süresince en az iki kez kalp atış hızının hızlanması beklenir.
34 hafta hamilelikte anne karnındaki bebek bir ananas büyüklüğüne ulaşmış durumdadır. Uzunluğu 44-46 cm civarlarındadır. Ağırlığı ise ortalama olarak 2100-2200 gr'dır. Cinsiyete göre kilo ve uzunluk farkı değişebilmektedir.
Bu sancılar genellikle ilk olarak karın bölgesinde başlar ve zamanla sırt bölgesine doğru yayılır. Ancak bazı anne adaylarında ise sırt ve bel kısmından başlayarak karın bölgesine geçiş yaptığı görülür. Dolayısıyla sancının hissedilme şeklinin kişiden kişiye değiştiği söylenebilir.
Doğumun geldiğini gösteren belirtiler genel olarak şöyledir;
Sancı şikayetlerinin sırt bölgesinden başlayarak karın bölgesine doğru yayılmaya başlamasıyla. Kasılmaların ve ağrı şikayetlerinin giderek daha şiddetli hale gelmeye başlaması Pembe ya da kanlı akıntı olması durumunda.
Kasılmalar arasında rahim gevşer ve yumuşar. Doğum başlayana kadar ve erken doğum aşamalarında bebek oynamaya devam eder. Rahim ağzı, esnek bir yapıya sahiptir doğumundan önce öğrendiğiniz egzersizler de bu esnekliği artıcı etki gösterir.
Fetal Monitör (NST)
Üçüncü trimester ve sancı döneminde bebeğin kalp atışlarını, kasılmalardaki hareketlerini saptamak amacıyla anne NST cihazına bağlanır. Merak etmeyin, bu metot canınızı acıtmaz ve oldukça basittir.
“NST değeri kaç olursa doğum başlar?” sorusunun yanıtı da şöyle: 20 dakika süre ile yapılan gözlemde en az 3 düzenli ve 40 mmHg üzerindeki kasılma doğumun başladığının işaretidir.
Buna supin hipotansif sendromu denir. Bunun bir diğer kötü sonucu da, rahme giden kan da azalacağından, bebeğe giden kan azalacaktır. Bu nedenle, tam sırt üstü yatıştan kaçınmak gerekir. Tam sol ya da sağ yanınıza yatmanız gerekmezken, karnınızı biraz da olsa yana çevirerek yatmanız, bu basıyı azaltır.
Doğum sancıları gebeliğin 38 ila 42.haftaları arasında gelebilir. Genelde ilk sancılar 5 ila 20 dakikada bir gelir. Sonrasında bu sancılar daha kısa sürelerle sık sık gelmeye başlar.
Bazı durumlarda rahimde düzensiz kasılmalar meydana gelebilir. Rahim ağzında açılmalar olurken bazı belirtiler de görülebilir. Genellikle rahim ağzında açılma sırasında regl dönemindeki gibi kanamalar da gözlemlenebilir. Bunun yanı sıra kanama da aşırı boyutlara ulaştığı takdirde doktora başvurmalıdır.
Sonuç: Fetal kalp atım hızı 180/dakika olan ve uzun süre sebat eden hastalarda fetal kayıp açısından tedirgin olunmalı, fetal kalp atım hızı 180/dakika altında olanlarda fetal monitarizasyonda iyi bir variabilite izlenirse fetal taşikardinin fetal stress dışı sebeplere bağlı olduğu düşünülmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri