NTFS, güvenli, sağlam ve yüksek performanslı bir dosya sistemi oluşturmak amacıyla Windows NT için özel olarak üretilmiş bir dosya sistemidir. Bunun yanı sıra yerel dosya sıkıştırma, şifreleme işlemlerini de destekler.
NTFS (New Technology File System; Yeni Teknoloji Dosya Sistemi), Windows NT'nin standart dosya sistemidir ve Windows 2000, Windows XP, Windows Server 2003 ve Windows Vista'da da standart olarak kullanılmıştır. Microsoft'un önceki FAT dosya sisteminin yeniden yapılandırılmasıyla oluşmuştur.
NTFS dosya sistemi; dosya izinleri, hataları kolayca giderebilen değişim kayıt tutucusu, yedekleme için gölge kopyalar, şifreleme, disk kota sınırları gibi pek çok özelliğe sahip. NTFS, herhangi bir dosya ve bölüm boyut sınırı taşımaması ile biliniyor.
Dosya Gezgini'ni açın. USB sürücünüze veya harici depolama cihazınıza sağ tıklayın. Açılır menüden Biçimlerdir'i seçin. Dosya sistemi açılır menüsünden NTFS'yi seçin.
FAT32 dosya sistemi, daha küçük kapasiteli flaş bellek cihazları (bellek kartları, USB sürücüler ve diğer depolama cihazları gibi) için uygunken NTFS dosya sistemi, büyük kapasiteli diskler için uygundur.
İlgili 23 soru bulundu
NTFS, 16 TB'a kadar dosyalara sahip olabilir. * FAT32 kullanıyorsanız, bir sürücü yalnızca 8TB'ye kadar çıkabilir. Varsayılan olarak, Windows 32 GB'den büyük bir FAT32 sürücüye izin vermez. NTFS'nin böyle bir sınırı yoktur, bir sürücü için 100'lerce TB'ye kadar çıkabilir.
Çoğu USB flash bellek, kutudan çıktığında FAT32 dosya sistemine sahip olacaktır. Eski/modern bilgisayarların (PC ve Mac) yanı sıra oyun konsolları ve USB bağlantı noktalı diğer cihazlar için en uyumu dosya sistemidir. exFAT USB flash bellekler için ideal dosya sistemidir.
1. Bu PC'ye sağ tıklayın ve ardından Yönet ve "Disk Yönetimi" ni seçin. 2. USB flash sürücünüzü veya harici sabit sürücünüzü bulun ve sağ tıklayın ve ardından "Biçimlendir" seçeneğini seçin. 3. USB dosya sistemini NTFS olarak ayarlayın, "Hızlı Biçimlendir" i işaretleyin ve onaylamak için "Tamam" ı tıklayın.
NTFS (New Technology File System - Yeni Teknoloji Dosya Sistemi) NTFS, 1993 yılında Windows NT 3.1 ile başlayarak Windows 11'e kadar Windows NT tabanlı işletim sistemleri tarafından kullanılan varsayılan dosya sistemidir. Dosya izinleri, şifreleme, sıkıştırma ve günlük kaydı gibi gelişmiş özellikler sunar.
NTFS dosya sisteminin maksimum dosya boyutu teorik olarak 16 terabayttır. FAT dosya sistemi, NTFS'ye göre birçok işletim sistemiyle uyumlu olma avantajına sahiptir. Örneğin, FAT32 Microsoft DOS, Windows 98, Windows 2000, Windows XP, Windows 7 ve Windows Vista ile de çalışır.
NTFS (New Technology File System), Windows'un eski işletim sistemleri içinde yıllar boyunca kullandığı FAT dosya sisteminin yerini alması için geliştirilmiş olan bir dosya sistemidir. Aynı zamanda günümüzün en esnek, güçlü ve sağlam dosya sistemleri arasında yer alır. NTFS nedir, açılımı ne demek sizler için derledik.
USB sürücüsünü bir Windows bilgisayar yedekleme sürücüsü olarak kullanırken, hd videoları, filmleri, resimleri ve diğer büyük dosyaları depolamak ve aynı zamanda yüksek güvenlikle kaydetmek için NTFS'yi seçin.
Bu FAT32 sınırlamasından dolayıdır. 4GB' tan büyük olan dosyalar FAT32 hacmine kaydedilemez. Flaş belleği exFAT veya NTFS' e biçimlendirme sorunu çözecektir.
NTFS, güvenli, sağlam ve yüksek performanslı bir dosya sistemi oluşturmak amacıyla Windows NT için özel olarak üretilmiş bir dosya sistemidir. Bunun yanı sıra yerel dosya sıkıştırma, şifreleme işlemlerini de destekler. OS/2 işletim sistemi içerisinde kullanılan IBM/Microsoft HPFS dosya sistemini temel almaktadır.
exFAT'i, NTFS'den fazla cihaz desteklemektedir. exFAT disk formatında dosya boyutu ya da bölüm boyutu sınırı bulunmamaktadır. Bunun yanı sıra FAT32'nin sunduğuna oranla daha büyük dosya boyutu ve bölüm ihtiyacınız varsa ve NTFS'nin sunduğundan daha fazla uyumluluğa ihtiyacınız varsa exFAT tam size göredir.
Örneğin USB belleklerde FAT32 dosya sistemi yaygın olarak kullanılır. 32GB'dan büyük sürücülerde örneğin harici disklerde kesinlikle NTFS kullanmanızı öneririm. En önemli sebebi de FAT32 dosya sistemini kullanan bir sürücüye tek seferde 4GB'dan büyük bir dosya aktarımı yapamazsınız. NTFS'de böyle bir sorun yoktur.
Kısaca NTFS, 4 GB'dan büyük dosya boyutlarını, 32 GB'dan büyük bölümleri destekler, boş alanı FAT veya FAT32'den daha iyi yönetir ve daha öz bölünmeye yol açar. Ayrıca anında şifreleme gibi bazı güvenlik özelliklerine de sahiptir.
USB cihazınızın fat32 ya da NTFS biçiminde formatlanması gerekmektedir. Televizyonunuz USB 2.0 ise, USB 3.0 destekli aygıtı çalıştırmayacaktır. Farklı bir USB cihazı bağlayarak kontrol edebilirsiniz.
Windows işletim sistemi kullanıcıları cihazlarına 2. bir dahili depolama birimi eklemek istediklerinde sorun yaşamamaları için bu birimin disk format sisteminin de NTFS seçilmesi tavsiye ediliyor. exFAT disk format türüne göre avantajlarının yanında NTFS, büyük bir uyumluluk sorunu yaşıyor.
USB-A kullanıyorsanız USB belleğinizi, bilgisayarınıza zarar vermemek için doğru yönde taktığınızdan emin olun. USB belleğinizi ilk kez taktığınızda Windows, USB belleği kullanmak için gerekli sürücü yazılımını yükleyecektir. Daha sonra bir iletişim kutusu açılmalıdır. 'Dosyaları görüntülemek için klasörü aç'ı seçin.
Bu bilgisayar, USB'ye sağ tık ve biçimlendir. Aygıt varsayılanlarını geri yükle butonuna basıp biçimlendir deyin. Yaptım ve düzeldi. Teşekkürler.
Windows 11 işletim sistemi
Windows arama çubuğuna [Dosya Gezgini] yazın① ve [Aç]② öğesine tıklayın. Dosya Gezgini penceresinde, [Bu Bilgisayar]③ öğesini seçin. USB flash sürücünüze sağ tıklayın④, ardından [Biçimlendir]⑤ öğesini seçin. Dosya sistemini [FAT32]⑥, ardından [Başlat]⑦ öğesini seçin.
USB sürücüsü bozulabilir veya hasar görebilir ve bilgisayarın USB'yi biçimlendirememesine neden olabilir. Hataya neden olan yaygın nedenler, flash belleğe virüs bulaşması, bozuk sektörleri, fiziksel hasar ve dosya sisteminin çökmesi olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri