NÜFUS KAYDININ DÜZELTİLMESİ DAVASINDA TARAFLAR KİMLERDİR? Nüfus kaydının düzeltilmesi davasını, bu kaydın düzeltilmesinde hukuki yararı olan herkes, ilgili Nüfus Müdürlüğü ile dava sonucundan aleyhine etkilenecek ve hukuki yararı olan herkese karşı açabilmektedir.
Bu davayı biyolojik anne açabileceği gibi çocuk da açabilir. Nüfus kaydının düzeltilmesi davasının davalısı; Nüfus Müdürlüğü ve Biyolojik annedir. Biyolojik anne henüz sağ iken yalnızca biyolojik annenin davalı olarak gösterilmesi ve mirasçılarına husumet yöneltilmemesi gerekmektedir.
Bu kapsamda, söz konusu mevzuat hükümleri gereğince, kişilerin yerleşim yerinin bulunduğu nüfus müdürlüğüne yazılı müracaatları halinde nüfus kayıtlarında düzeltme işlemleri yapılır.
Nüfus kaydının düzeltilmesi davasını, tüm ilgililer ve durumdan haberdar olan cumhuriyet savcısı açabilir. Soybağına ilişkin davalar ise ancak kanunda sayılan kişiler tarafından açılabilir. Kanunda sayılmayan kişilerin açtığı soybağı davaları dinlenilmez.
Kişilerin nüfus kaydı yapılırken, ilk defa nüfus kaydı alınırken, herhangi bir zayi olma durumunda yeniden düzenlenirken ya da herhangi bir nedenle yanlış veya eksik yazılması durumunda nüfus kaydının düzeltilmesi davası açılarak yanlışlık ve eksikliklerin giderilebilir.
İlgili 29 soru bulundu
Nüfus kaydının düzeltilmesi davasında görevli mahkeme asliye hukuk mahkemesi, yetkili mahkeme ise ilgilinin yani davacının yerleşim yeri mahkemesidir. DAVA KİMİN ALEYHİNE AÇILMALIDIR? Davalı, aleyhine kayıt düzeltilmek istenen kişi ile hukuki menfaati bulunan tüm ilgililer ve ilgili Nüfus Müdürlüğüdür.
Nüfus kaydının düzeltilmesi davası için yetkili ve görevli olan mahkeme davacı olan kişinin yerleşim yerindeki Asliye Hukuk Mahkemesi olmaktadır. Yurt dışında yaşayanlar için ise gerekli işlemleri gerçekleştirdikten sonra davayı İzmir, Ankara veya İstanbul Asliye Hukuk Mahkemesi'ne giderek açmaktadır.
Nüfus kaydının düzeltilmesi davasını mirasçıların açması mümkün değildir. Bunun nedeni ilgili davanın kişinin doğum yeri, ismi ya da farklı herhangi bir kişisel bilgisine bağlı olmasıdır. Kişisel verilerinde hata olan kişi ilgili kuruma durumun düzeltilmesi talebi ile dava açabilir.
Soybağının tespiti davası çocuk ile baba arasındaki soybağının mahkeme tarafından tespit edilmesi amacıyla açılmaktadır. Soybağının tespiti davası ana ve çocuk tarafından babaya karşı açılacaktır. Ancak baba ölmüşse mirasçılarına karşı da açılabilecektir.
Babalığın tespiti davasını anne ve çocuk açabilir. Evlilik dışında doğan çocuğu babası tanımak istemediği takdirde, baba ile soy bağının kurulabilmesi için yasa hâkim hükmünü gerekli görmüştür. Ana ve çocuk dava açarak babanın tespiti ve baba ile soy bağının hâkim hükmü ile kurulmasını isteyebilmektedir.
Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 383. Maddesine göre “Çekişmesiz yargı işlerinde görevli mahkeme, aksine bir düzenleme bulunmadığı sürece sulh hukuk mahkemesidir.” Bu nedenle tapu kaydının düzeltilmesi davaları da birer çekişmesiz yargı işi olduğundan görevli mahkeme Sulh Hukuk Mahkemeleridir.
Nüfus kaydının düzeltilmesi davası için yetkili ve görevli olan mahkeme Asliye Hukuk Mahkemesi'dir. Yurt dışında yaşayanlar İzmir, Ankara veya İstanbul Asliye Hukuk Mahkemesi'nde nüfus kaydının düzeltilmesi davasını açabilirler.
Yasada yer alan bu hüküm ilgilinin açık kaydında zaman içerisinde yapılmış olan değişikliklerin kapalı kaydın açılmasından sonra bu kayda işlenmesi ile ilgilidir. Yasanın bu hükmünü yanlış yorumlayarak kapalı kayıttaki bilgileri değiştirecek mahiyette değişiklik yapılması mümkün bulunmamaktadır.
Nüfus kaydının düzeltilmesi davası, aleyhine nüfus kaydı düzeltilmek istenen kişi ve hukuki menfaati bulunan ilgililer ya da İlgili Nüfus Müdürlüğüne karşı açılabilir. Nüfus davaları açılırken İlgili Nüfus Müdürlüğüne ulaşmak yeterlidir.
Ana, çocuk ve çocuğun ölümü hâlinde altsoyu, Cumhuriyet savcısı, Hazine ve diğer ilgililer tanımanın iptalini dava edebilirler. Dava tanıyana, tanıyan ölmüşse mirasçılarına karşı açılır.
Babalık davası, 4721 sayılı Kanunun 301. maddesinde ifade edildiği üzere, baba olduğu iddia edilen kişi tarafından değil; ancak kadın ve çocuk tarafından açılabilir. Anne ve çocuk birlikte dava açabileceği gibi ayrı ayrı da dava açabilirler.
Bu davalarda, genellikle baba olduğu iddia edilen kişi ile çocuğun DNA örnekleri, Adli Tıp Kurumunca incelenerek soybağı olup olmadığı tespit edilir. Babalık davasında görevli mahkeme Aile Mahkemeleri olup yetkili mahkeme, çocuğun doğduğu andaki veya davanın taraflarından birinin yerleşim yerindeki Aile Mahkemesidir.
Babalık davasını Türk Medeni Kanununun 301. Maddesine göre anne ve çocuk açabilir. Babanın soy bağını belirlemek için babaya, baba ölüyse dava mirasçılara açılır.
Biyolojik Baba Babalık Davası Açabilir Mi? Çocuğun bir başkası ile soybağı kurulmuş olması ihtimalinde biyolojik baba, babalık davası açamaz. Biyolojik babanın babalık davası açma hakkı, Medeni Kanunun 291. maddesinde yer alan “diğer ilgililer” sıfatıyla mümkündür.
Mirasçıların açabileceği davalar konusuna örnek olabilecek dava başlıkları şu şekildedir; Mirasçılık belgesi (Veraset ilamı) davası Mirasçılık belgesinin iptali ve yenisinin verilmesi davası Mirasın reddi davası
Bu nüfus davası türünde davacı, doğrudan hak sahibidir olan kişilerdir. Yani bu dava, nüfusa yanlış kaydedilen çocuk veya mirasçıları, biyolojik anne ve/veya baba veya bu kişilerin mirasçıları, nüfusta anne ve/veya baba olarak kayıtlı bulunan kişiler veya bunların mirasçıları tarafından açılabilir.
Tapu kaydının düzeltilmesi davası, tapu sicili ile alakalı yanlışlıklar ve eksiklikler olması halinde gerekli düzeltmeler yapılması sürecinde Tapu Sicil Müdürlüğü'ne karşı açılan bir davadır. Tapu kayıtları tapu memurları tarafından yapılır. Bu kayıtlar sırasında ise tapu memurları bazı hatalı işlemler yapabilir.
İsim ve soyadı değiştirme davası, gerekli prosedürler hızlı bir şekilde yerine getirildiğinde ilk celsede veya en geç ikinci celsede tamamlanır. Dava mahkemeden mahkemeye değişmekle birlikte 3 ay – 5 ay gibi bir sürede tamamlanır.
e-Devlet Kapısı'ndaki “Kimlik Bilgilerim” kısmında yer alan bilgilerinizde herhangi bir hata var ise açılan sayfadaki “Bilgilerimi Yenile” butonundan Nüfus Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü sistemlerindeki bilgilerinizle e-Devlet Kapısındaki bilgilerinizi güncelleyebilirsiniz.
Düzenleme uyarınca isim veya soy isim değişikliği talep eden kişinin, yerleşim yerindeki nüfus müdürlüğüne yazılı olarak başvurması gerekir. Yazılı başvuru il veya ilçe idare kurulu tarafından incelenir ve talep haklı bulunursa nüfus kaydı düzeltilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri