Hukuk Bürosu Kurucusu bir yada birden fazla benzer koşullar ve konumda bulunan insanlardan oluşur. Yani bir doktor ile bir avukat birlikte Hukuk bürosu açamazlar. Ancak İki avukat bir araya geldiğinde hukuk bürosu açabilir.
Madde 43 – Her avukat, levhaya yazıldığı tarihten itibaren üç ay içinde baro bölgesinde bir büro kurmak zorundadır.
Bir avukatın birden fazla bürosu olamaz. Birlikte çalışan avukatlar ayrı büro edinemezler. Avukatlık ortaklığı yurt içinde şube açamaz. Milletvekilleri, milletvekilliği süresince avukatlık yapamazlar.
Ortalama olarak bir hukuk bürosu kurulum maliyeti 10 bin ₺ ile 100 bin ₺ arasındadır. Bu tamamen alacağınız eşya ve kiralama giderleri ile doğru orantılıdır.
İlgili 44 soru bulundu
Hukuk bürosu, avukatlık faaliyetinin yürütüldüğü temel mekanlardan biridir. Hukuk büroları, bir taraftan danışmanlık hizmeti sunarken, diğer taraftan dava takip işlemlerini yürütür. Hukuk büroları, avukatlık büroları veya avukatlık ofisleri olarak da adlandırılırlar.
Avukatlar ev adreslerini iş yeri adresi olarak gösterebilirler. Home Office olarak vergi açılışı yapılmaktadır. Bunun için evinizin bir odasını ofis haline getirmenize gerek yoktur. Home Office konusundaki temel konu bu adresin aynı zamanda resmi ikamet adresiniz olmasıdır.
Büronun niteliklerini barolar belirtir. (Ek iki cümle : 30/4/2013 – 6460/3 md.) 23/6/1965 tarihli ve 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununa göre anagayrimenkulün mesken olarak gösterilen bağımsız bölümlerinde kat maliklerinin izni ve benzeri şartlar aranmaksızın avukatlık büroları faaliyet gösterebilir.
Hukuk bürolarında avukatlar mesleki faaliyetlerini icra ederler. Avukatlar tarafından gerçek ya da tüzel kişilere hukuk bürolarında hem danışmanlık hizmeti sunulur hem de kanun önünde dava takip işleri yürütülür. Bu nedenle hukuk büroları uygulamada avukatlık bürosu olarak da anılır.
Avukatlık Kanunu 44/B' de avukatlık ortaklığı çalışmasının meslek çalışması olup ticari sayılmayacağı ve vergilendirme bakımından da şahıs şirketlerine ilişkin hükümlerin uygulanacağı hüküm altına alınmıştır. Bu hükümden, avukatlık ortaklıklarında ticari şirket türü bir yapılanmaya gidilemeyeceği anlaşılmaktadır.
Devlet tarafından 657 sayılı devlet memurları personel yasasına göre istihdam edilen adalet bakanlığı personeli Hakim ve savcılar görevleri başında iken özel veya tüzel bir kuruluşta çalışmaları ve yaptıkları işin dışında bir başka iş ile uğraşmaları yasaklanmıştır.
Avukatlar her zaman fiziksel bir ofise ihtiyaç duymayabilir. Çok fazla özel görüşme ve toplantı yapmayan avukatlar, sanal ofisler sayesinde iş süreçlerini kolaylıkla yönetebilir. Sanal ofislerin prestijli lokasyonları, gerekli durumlarda görüşmeler yapmak için ideal çözümler sunar.
Avukatlıkla birleşebilen ve birleşemeyen işler Avukatlık Kanunu madde 11 ve 12'de sayılmıştır. Aylık, ücret, gündelik veya kesenek gibi ödemeler karşılığında görülen hiçbir hizmet ve görev, sigorta prodüktörlüğü, tacirlik ve esnaflık veya meslekin onuru ile bağdaşması mümkün olmıyan her türlü iş avukatlıkla birleşemez.
İstanbul Su ve Kanalizasyon İşletmesi (İSKİ)'nin Tarifeler Yönetmeliğinde yapılan değişiklikle daha önce 'işyeri' kabul edilerek buna göre ücret uygulanan avukat büroları artık 'konut' kabul edildi.
Avukat olabilmek için hukuk eğitimi veren 4 yıllık bir hukuk fakültesinden mezun olmak gerekir. Bir yıllık avukatlık stajının ardından ruhsat alınarak mesleğe ilk adım atılır. Avukatlık ruhsatı alan her avukatın bir baroya kaydolması gerekir. Her il sınırı içinde bir adet baro mevcuttur.
Kendi adınız soyadınız, sadece soyadınız yahut birlikte çalıştığınız avukatın adı soyadı yer almalı tabelada. Ayrıca tabelaya hukuk bürosu yazdırmak yanlış bir tabirdir. Doğrusu avukatlık ortaklığı ya da avukatlık ofisi olmalı.
Zabıt katibi, adliyelerde görülen davalarda çalışan personele denir. Davaların yanında icra dairelerinde ve seçim kurullarında da çalışır.
Hukuk sekreterleri çoğunluğu 2023 yılında aylık ₺1.400 ile ₺2.974 arasında maaş alıyor. Hukuk sekreterleri giriş seviyesinde aylık maaş ₺1.400 ile ₺2.546 aralığındadır. 5 yıl deneyim kazandıktan sonra geliri aylık ₺1.655 ile ₺2.791 arasında olacaktır.
Hukuk sekreteri; avukatlık büroları, barolar, adliye teşkilatı ve hukuk müşavirlikleri gibi birtakım kurum ve kuruluşlarda evrak işleri ile ilgilenip kayıt tutan kişilere verilen mesleki unvandır.
Avukatlardan başka kişiler, borçlar hukukuna göre vekil tayin edilebilirse de vekaletnamelerinde dava açmak ve takip etmek için açık bir yetki bulunsa bile vekil sıfatıyla dava açamazlar ve takip edemezler. Davada vekil olamayacak bu kişilerin davaya vekalet ehliyeti yoktur.
Yani her iki kanunda da zikredilen konu, vergi kanunlarında açıkça belirtilen ve aynı kategoride değerlendirilen “serbest meslek erbabı” nitelemesidir. Sonuç olarak, 3568 ve 1136 Sayılı Kanunlarla yetki almış “Meslek mensubu” nun her iki mesleği de eş zamanlı olarak yapabilirliği ortaya çıkabilir.
%25'İ AŞMAMAK ÜZERE DAVA VEYA HÜKMOLUNACAK ŞEYİN DEĞERİ YAHUT PARANIN BELLİ BİR YÜZDESİ AVUKATLIK ÜCRETİ OLARAK KARARLAŞTIRILABİLİR. - BU TAVANI AŞAN SÖZLEŞMELER BELİRTİLEN %25 TAVAN ORANINDA GEÇERLİ OLUR.
Vergi mükellefiyetinin başlaması ile avukatların vergilendirmeye yönelik beyanname verme, vergi ödeme ve vergi levhası tasdik ettirme gibi yükümlülükleri de başlamış olur.
Genel Tebliği Sıra No 486 ve 487'de yer alan -Maliye Bakanlığı'nın getirmiş olduğu (Serbest Meslek Kazancı Defteri ve Serbest Meslek Makbuzu ile ilgili) – düzenlemeye göre; serbest meslek erbabı olan avukatlar, Defter –Beyan sistemini kullanmak zorundadırlar.
Kanun, istisnadan yararlanmada yaş sınırı getirmiştir. Buna göre; adlarına ilk defa gelir vergisi mükellefiyeti tesis edilen ve yeni düzenlemeden yararlanmak isteyen avukatların, mükellefiyet başlangıç tarihi itibariyle yirmi dokuz yaşını doldurmamış olması gerekmektedir. Bu nedenle müjdemiz genç avukatlara yöneliktir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri