İşe iade davası açma süresi kesin sınırlarla belirlenmemiştir. Önemli olan işçinin sözleşmesinin feshedilmesinin ardından 30 gün içinde bir arabulucuya başvuru yapmasıdır. Eğer bu şekilde işçi ve işveren anlaşma sağlayamazsa 15 gün içinde işe iade davası otomatik olarak açılmaktadır.
İşçi haksız bir nedenle işten çıkarılmış ise işe iade davası açabilir. İşçi en az 6 aydır aynı işyerinde alışıyorsa ve iş yerinde en az 30 kişinin çalışıyor olması koşulu ile işe iade davası açılabilmektedir. İşçi haklarının ihlal edilmesi durumunda hukuk yoluna başvurularak dava açılması gerekir.
Kural, kıdem tazminatının, iş sözleşmesinin sona ermesi ile birlikte, derhal ödenmesidir. Toplu iş sözleşmesi ile ödeme için bir süre öngörülmüş ise buna da riayet edilmelidir.
İşçinin haksız nedenle işten çıkartılması halinde ise işçinin İşe İade Davası açabilmesi mümkündür. İşçi bu dava ile işe iadesini ve çalışmadığı sürelere ilişkin en çok dört aylık boşta geçen süre ücretini talep edebilecektir.
Zorunlu arabuluculuk için dava açma süresi ise iki haftalık bir süreyi kapsamaktadır. Alanında uzman bir avukat ile iş birliği yapmak istiyorsanız Mersin avukat ile iletişime geçebilirsiniz.
İlgili 29 soru bulundu
30 ve 60 günlük süreler içerisinde idari yargıya başvurulmaması durumunda hak zamanaşımına uğramış OLMAZ ancak DAVA EDİLEBİLME NİTELİĞİNİ kaybetmiş olur.
Arabuluculuk kurumunun dava şartı haline getirilmesiyle bundan sonra arabulucuya başvurulmadan açılacak iş davalarının dava şartı eksikliği sebebiyle usulden reddedileceği anlamına gelmektedir.
ALO 170 aracılığıyla işyeri tarafından ödenmeyen normal çalışma ücretleri ve fazla mesai ücretleri ile ilgili şikayetler alınmaktadır. İstenen bilgiler; İşyerinin ünvanı, işyerinin açık adres bilgisi, işe giriş-çıkış tarihinizdir. Kayıt dışı istihdam şikayetleri ALO 170 aracılığıyla yapılabilmektedir.
Yazılı bir belge verilmezse, yapmanız gereken, hemen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bölge Müdürlüğü'ne giderek işten çıkartıldığınızı ve size yazılı bir belge verilmediğini bildiren bir dilekçe vermektir. Bunu yapmazsanız, patrona size “üst üste işe gelmeme” tuzağıkurma şansını vermiş olursunuz.
01/07/2023 tarihi itibariyle işçilere ödenecek kıdem tazminatının yıllık taban tutarı (asgari kıdem tazminatı tutarı) 13.414,50 TL'dir. 1/1/2023 tarihinden itibaren işçilere ödenecek kıdem tazminatının yıllık tavan tutarı 23.489,83 TL'dir.
Kıdem tazminatı ve işçilik alacaklarına dayalı olarak işverene dava açmak için yetkili iş mahkemesine dava dilekçesi ile başvurmak ve harçlar ile gider avansını yatırmak gerekir. İş Mahkemelerinde görülen davaların çoğunun dava şartı arabuluculuğa tabi olduğundan dava açmadan önce arabulucuya başvurmak gerekir.
Herhangi bir iş sözleşmesinin kıdem tazminatını gerektiren bir nedenle feshi durumunda, çalışılan her tam yıl için 30 günlük brüt ücret tutarında kıdem tazminatı ödenmektedir. Bir yıldan artan süreler de oranlanarak hesaplamaya dahil edilmektedir.
İşçinin elden ödeme aldığı her türlü yasal delille ispat edilebilir. İş davalarında bu konuda başvurulacak ilk delil ise tanıktır. Mahkemeye bildirilecek tanıklar belirlenirken, işçi ile en azından bir dönem aynı işyerinde çalışan, benzer işler yapan, işçinin çalışma koşullarını bilen tanıklar olması oldukça önemlidir.
Davanın kabul edilmesi durumunda; işçi 1 ay içinde işine başlar. İşveren işçiyi tekrar almazsa; kararın kesinleşmesine kadar geçen sürede, en az 4 aylık ücreti, diğer hakların ücretlerini ve tazminat ödemekle yükümlüdür. Bu duruma göre işveren 4 ay ile 8 aylık süredeki tüm masrafları karşılamak zorundadır.
Kanunen işçi mahkemesini kaybeden taraf, öncelikle istinaf mahkemelerine,sonuç alamazsa da asliye ceza ve sulh hukuk mahkemelerine temyiz dilekçesi ile temyiz başvurusu yapabilir. Ancak bunun için de belli şartlar vardır: İşçi mahkemesinden karar çıktıktan en fazla 2 hafta sonra istinaf mahkemesine başvurulmalıdır.
İhbar Süresi Dolmadan İşten Çıkarma 2023
İşten ayrılma ya da işten çıkarılma durumlarında dikkate alınması gereken ihbar süreleri, hem işçi hem de iş veren açısından önemli bir yükümlülüktür. İhbar koşulu nedeni ile iş veren işçiyi derhal fesih ile işten çıkarabilir ancak bu durumda ihbar tazminatını ödemek zorundadır.
İşçi önceden haber vermeksizin işten ayrılırsa işveren işçiden ihbar tazminatı talep edebilir; eğer işçinin işten ayrılması haklı bir nedene dayanmıyor ise, işverenin de işçiden ihbar süresine ilişkin ücret tutarında tazminatı talep etmesi yasal olarak mümkündür.
Hem işverenin hem de çalışan kişinin yasal olarak ihbar tazminatı alma hakkı vardır. Süresi belirsiz olan iş sözleşmesinde çalışan kişi kanunen belirtilen ihbar süresini kullanmayıp direkt işi bırakırsa işverene ihbar tazminatı ödemek zorunda kalır. İhbar süresi boyunca işçinin, iş yerinde çalışması gerekir.
İşten çıkarılan işçiye ödenecek alacak kalemleri arasında kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, fazla mesai alacakları, yıllık izin alacağı, ücret ve AGİ alacakları, hafta tatili alacağı, yıllık izin ücreti alacağı, UBGT gibi alacaklar en yaygın alacaklar olarak sayılabilecektir.
İşe iade, tek taraflı olarak ve patron tarafından yapılan sözleşme iptalinde işçiye verilen yasal bir haktır.Buna göre haksız yere işten çıkarılan bir işçi, İş Mahkemesi'ne başvuruda bulunabilmekte ve tekrar mevcut işine dönmeyi talep edebilmektedir.
Kıdem tazminatı, çalışanın işyerinde çalıştığı her bir yıl süresi için, brüt ücretin 30 günlük tutarıdır. 30 günlük ücret; normal ücret ve çalışanın aldığı diğer menfaatlerden oluşur. Kaç yıl çalışmış ise en son aldığı brüt ücret ile çalıştığı yıl çarpılır.
Dava açılması tamamen elde ki delillerin suçun ispatına etkisi ile alakalıdır. Savcı, eğer kuvvetli deliller varsa suçun işlendiğine dair kesin kanıya ulaşabilir. Bu durumda iddianame düzenler ve mahkemeye sunar. Mahkeme de 15 iş günü içinde iddianameyi kabul ederse, dava açılmış olur.
Madde 7 – 1. Dava açma süresi, özel kanunlarında ayrı süre gösterilmeyen hallerde Danıştayda ve idare mahkemelerinde altmış ve vergi mahkemelerinde otuz gündür.
Devletin Ödemesi Yalnızca Dava Şartı Arabuluculukta
Görüşme süresi iki saati aşarsa, aşan kısmı (anlaşma olmasa da) taraflar ödüyor. Anlaşma olursa da her şekilde arabulucu ücretini taraflar yükleniyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri