Eskiden küfür olarak sayılan kimi sözcükler bugün günlük yaşamdaki sıradan sözcükler olarak kullanılmaktadır. Örneğin: Salak sözcüğü 1980'li yıllara kadar en kötü ve büyük küfürlerden sayılırken günümüzde o denli etkili bir küfür değildir. Küfrün derecesi kişiden kişiye değişebilir.
TDK'ya göre Salak kelimesi, argo olarak kullanılan bir kelimedir.
Aptallık; zekâ, anlayış, nedensellik ve sağduyunun kullanılamamasıdır. Türkçede genel olarak "argo" içinde kullanılır. Aptallık bir tepki, varsayım ya da keder ve travmaya karşı bir savunma olabilir. Aptallık aptal olma durumudur.
salak - Nişanyan Sözlük. Türkiye Türkçesi sal- fiilinden Türkiye Türkçesi +(g)Ak ekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için sal- maddesine bakınız. 17. yy'da "priapus" anlamındayken daha sonra anlam genişlemesine uğramıştır.
Günümüzde argo, yanlış olarak “müstehcen konuşma, belden aşağı konuşma; konuşurken cinsel çağrışımlar yapacak şekilde iki anlama da gelebilecek sözcükleri seçme; bazı kelime ve kavramları, incitme veya alay amacıyla cinsel içerikli ima- lar yükleyerek kullanma; teklifsiz, kaba konuşma vb.” anlamlarda kullanılmaktadır.
İlgili 31 soru bulundu
Argo, kişileri aşağılayıcı ve küçük düşürücü sözler olarak addedilirken, küfür ise insanların onuruna, kişiliğine ve iffetine ağır sözler kullanarak hakaret etme olarak tanımlanmaktadır.
Kullanılan ortak dilden ayrı olarak aynı meslek veya topluluktaki insanların kullandığı özel dil veya söz dağarcığı.
Şalak kökü belli olmayan bir kelimedir. Halk ağzında olgunlaşmamış kavun ya da karpuz için kullanılır. Daha çok iç Anadolu da kullanılır.
Salak genel bir akılsızlığı belirtiyor, akılsızca/saçma/yanlış düşünce ve davranışlarda ısrar eden, bunun farkında bile olmayan kişi gibi geliyor bana. Saf ise iyi niyetli, insanlara kolay güvenen, kötüyü düşün(e)meyen kişi olabilir böyle uyanık, açıkgöz biri değil yani.
az ertimiz, yabız ertimiz biz az idik, zayıf kötü durumda idik", “İçre aşsız, taşra tonsuz yabız, yablak karnı aç, sırtı çıplak, peri- şan, korkak" (Or.), “kötü, fena" (Uyg. V. G., Rad.), "zayıf kötü” (Der.
Bir kişinin ya da kurumun sahip olduğu, taşınabilir ve taşınamaz metaların tümüne mal denir. Tarım ve çiftçilikte bu kelime, büyükbaş hayvanlar için kullanılır. Argoda ise anlayışı kıt ve düşüncesiz kişiler ''mal'' olarak adlandırılır.
(sıfat) aptal, beyinsiz, kafasız, sersem, salak, saçma, aptalca teriminin Türkçe İngilizce sözlükte anlamı
Su katılmamış DEYİMİ AÇIKLAMASI
Saf, katıksız, bozulmamış, başka bir etkiyle değişmemiş olan, hilesiz.
Argo kavramı
Ortak dilden olmakla birlikte her yerde ve her zaman kullanılmayan ya da kullanılması hoş karşılanmayan; külhanbeylerinin, serserilerin ya da eğitimsiz kimselerin kullandıkları sözcük, deyim ya da söz.
Yani genelevlerde çalışan kadınlar için de “mal” ya da “sermaye” kelimesi sarf edilmektedir. Argo kapsamında “aptal, beyinsiz, salak” anlamlarında kullanılsa da yine alınıp satılan “meta” anlamından arındırılarak kullanımı mümkün değildir.
kırık. argoda eşcinsel.
Bir kişiye açık açık “kansız”, “namussuz”,“salak”, “aptal”, “hayvan”, gibi sözler söylemenin hakaret suçunu oluşturacağı kuşkusuzdur. Hakaret fiilinin ihmal suretiyle işlenebileceği de kabul edilmektedir. Örneğin mağdurun sözüne cevap vermemek, uzattığı eli sıkmamak bu kapsamda değerlendirilmektedir.
Söylenen her şeye kolayca inanan, bu nedenle kandırılması çok kolay olan kişilere saftirik denir. Saftirik kelimesi öz Türkçedir. Bu kelime "saf saf" şeklinde ikileme olarak kullanılır.
Özet: Sîne-sâf tabiri, Farsça, göğüs, bağır, sadr; gönül, kalp, yürek anlamına gelen “sîne” kelimesi ve Arapça temiz, duru, berrak, hâlis anlamlarına gelen “sâf” kelimesinin bir araya gelmesiyle oluşmuştur.
Salak kelimesinin kökeni Türkçe dilidir.
Avel kelimesi şaşkın, avanak ve bön anlamlarında kullanılmakta olan bir kelimedir. Aynı zamanda pek işten anlamayan, beceriksiz ve şaşkın kişiler içinde kullanılmakta olan bir kelimedir.
Argo gizli bir dildir. Ancak diğer gizli dillerden bir takım özellikleriyle ayrılır. Tıpkı argoda olduğu gibi teber dili, kalaycı dili ya da argosu, eriklet çerçilerinin dili gibi gizli diller iletişimin gizliliğini sağlamak için kullanılır.
Argo kelimesinin Fransızca bir kelime olduğu hemen bütün kaynaklar tarafın- dan kabul edilmektedir. Fakat bu kelimenin etimolojisi hakkında muhtelif rivayetler vardır. Tespit edebildiğimiz kadarıyla bunları aşağıya alıyoruz: “Yunanistan'daki Argos şehrinin adından alınmıştır.”
Argo bir tabir olan metelik kelimesi de para ile eş anlamlıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri