medeni halin sistemde kayıtlıdır, ama kendi bilgilerinde kayıtlıdır, birinin kütüğüne dahil edilmezsin. kadın için de, erkek için de "x ile y tarihinden beri evlidir" diye not düşülür.
Kişinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduğunu ve nüfus aile kütüklerine kayıtlı bulunduğunu kanıtlayan resmi belgedir.
MADDE 5- (1) Nüfus kütükleri; kişilerin kimliklerinin, yerleşim yeri adreslerinin, aile bağlarının, vatandaşlık durumlarının ve şahsî hallerinin belirlenmesi amacıyla ilçe ve aile esasına göre nüfus olaylarının tescil edildiği, daimî olarak saklanması gerekli resmî belgelerdir.
Ancak günümüzde “ikametgah değişikliği nasıl yapılır” sorusu çok daha pratik şekilde yanıtlanabiliyor. Yeni bir adrese taşınan kişiler, adreslerini İl Nüfus Müdürlüklerine bildirerek ya da yeni adres girişleri için e devlet sistemini kullanarak ikametgah değişikliği yapabiliyor.
Kütük (defter); Resmî kayıt defteri, ana defter anlamına gelmektedir. Resmi kayıt defterleri; Doğum Kütüğü, Ölüm Kütüğü, Evlenme Kütüğü, Aile Kütüğü ve yer değiştirme kütüğüdür.
İlgili 24 soru bulundu
Türkçenin en önemli genel sözlüğü olan Türkçe Sözlük'te ise kütük sözcüğünün dokuz anlamı bulunmaktadır: ''1. Kalın ağaç gövdesi. 2. Kesilmiş ağaç gövdesi. 3. Kesimden sonra ağaç gövdesinin toprakta kalan bölümü.
Nüfus Hizmetleri Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmeliğin 29 uncu maddesi gereğince, doğum bildirimi için müracaat edenlerin köyde ve ilçede doğan çocuklarının doğum yeri olarak doğum tutanağına sadece ilçe adı yazılır. İlin merkez ilçesine bağlı köy ve mahallelerde doğmuş olanların doğum yeri il adı, büyükşehir ...
1-Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü web sitesinden adres sorgulanabilir mi? Kişilerin ve adreslerinin sistemde kayıtlı olup olmadığıhttp://adres.nvi.gov.trweb adresinden sorgulanabilir.
Şehir meclisi Atatürk'e “Hemşehrilik Belgesi” verilmesini kararlaştırdı. Atatürk, Gaziantep Nüfus Kütüğünde (Bey Mahallesi, hane 41, cilt 86, sayfa 56, Zübeyde'den doğma, Ali Rıza oğlu, 1881 Selanik doğumlu Gazi Mustafa Kemal) olarak geçti.
Nüfus kütüğüne kaydı zorunlu olan doğum yeri bazen hatalı kaydedilebilmektedir. Bu durumla karşılaşan kişiler bazı hallerde nüfus müdürlüğüne başvurarak ya da genel yolla doğum yerinin düzeltilmesi davası açarak hatalı kaydı değiştirebilmektedirler.
Resmi geçerliliği olan barkodlu nüfus kayıt örneğinizi dilediğiniz zaman e-Devlet Kapısı'ndan T.C. Kimlik numaranız ve e-devlet şifreniz ile alabilirsiniz.
Gerekirse tespit için yeni ve eski köy muhtarlarının bilgisine baş vurulur. Kütükler üzerinde bu ayırım mümkün olmadığı takdirde nüfus kütüğü aynen yenilenir, sonradan bu köylerde oturanların nüfus idarelerine baş vurmaları sağlanarak yer değiştirme yoluyla yeni köye ait kütük tesis edilir.
nüfus kütüğü taşıma hakkında. 1587. madde 28 Bölüm 4- yer değiştirme: Madde 28 - MÜLGA - 21.10.2003 tarih ve 4992 sayılı kanunla yürülükten kalkmıştır.
Gaziantepliler de buna karşılık kent meclisince, Büyük Önder'e hemşehrilik teklif ederek Atatürk'ün de tensipleriyle merkeze bağlı Bey Mahallesi nüfusuna kaydedilmiş ve resmi olarak Gaziantepli olmuş ve bu durum bizim için ayrı bir gurur kaynağı olarak tarihe not düşülmüştür.
Aile kütüğü nüfus olaylarıyla alakalı kayıtların kağıt ya da elektronik ortamda tutulduğu kütüklerdir. Nüfus kütüğünde doğum, ölüm, evlenme, boşanma, evlat edinme, tanıma, kayıt düzeltme ve soy bağı gibi durumlar bulunmaktadır. Aile kütükleri her mahalle veya köy için ayrı ayrı tutulur.
Kütük doğum yeri oluyor değil mi hocam. Hayır genelde anne babanın memleketi oluyor, e-Devlet'ten girip nüfus kayıt örneği yazıp belge oluşturun göreceksiniz.
Antep savaşta gösterdiği kahramanlıklardan sonra gazi oldu deniliyor. Hayır savaş devam ederken, 8 şubat 1921 tarihinde TBMM, Antep'e gazilik ünvanı veriyor. Dolayısıyla Atatürk'te fahri hemşehri oluyor ve gelip Antep nüfusuna kaydoluyor.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 26 Ocak 1933'te Gaziantep'i ziyaret ettiğinde, kentin mülki amirleri kendisine hemşehrilik vermeyi teklif etti. Selanik'te doğan Atatürk'ün bu durumu memnuniyetle karşılaması üzerine kent meclisince, Büyük Önder'e hemşehrilik verilerek, merkeze bağlı Bey Mahallesi nüfusuna kaydedildi.
İnsanların kafasında karışıklık yaratmaması için hem "Kemal Atatürk" hem de "Kamâl Atatürk" adıyla kendisi için basılan kimliği aynı anda kullanmıştır. Kemal isminin Arapçadaki orijinal hali "Kamal" olmakla birlikte sözcük kökeni "Kamāl" olarak geçmektedir.
E-Devlet içerisinde Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü Hizmetlerinde yer alan Soyağacı Sorgulama hizmetinden veya www.nvi.gov.tr adresindeki Hizmetler/E-Sorgulamalar menü başlıkları altından erişim sağlanabilir.
Nüfusmatik, personel desteği olmadan, vatandaşlarımızın elektronik kimlik doğrulama sistemi ile ( parmak izi ve sertifika doğrulama yöntemi) nüfus müdürlüğündeki birçok işlemi kolay ve güvenli bir şekilde bireysel olarak gerçekleştirebildiği cihazdır.
Aile nüfus kayıt örneği nasıl alınır? Vukuatlı aile nüfus kayıt örneğini il / ilçe nüfus müdürlüklerinden / kaymakamlıklardan alınabilir. Aile nüfus kayıt örneği e-devlet sisteminin nüfus kayıt örneği sorgulama hizmeti ile internet üzerinden de temin edebilirsiniz.
Doğum yeri değiştirme için esas olan usul dava yoludur. Yani yer hatalı ya da yanlış olarak nüfus kayıtlarına yazılan kişi bunu dava açarak değiştirebilir. Ancak yazım hatası, imla hatası gibi ufak maddi hatalar için dava açılmasına gerek yoktur. Bu nitelikteki hatalar nüfus müdürlüğü tarafından değiştirilebilir.
Yurt dışında doğanların, doğdukları yer adı ile birlikte ülke adı doğum yeri olarak yazılır.
Doğum yeri nüfus kaydında hatalı, yanlış veya eksik olan kişi ancak dava açarak bunun düzeltilmesini talep edebilir. Nüfus Müdürlüğü'ne başvurarak bu yanlışlıkların giderilmesini talep etmek herhangi bir sonuç doğurmamaktadır. Yani dava açmaksızın doğum yeri değişikliği sağlanamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri