Num-lock tuşu da açıldığında, adından da anlaşıldığı üzere numaraları kilitler. Yani num-lock tuşu açıkken o tuşları numara olarak kullanabiliriz. Ama num-lock kapalıyken o tuşlardan sadece 4 6 8 2 tuşları işe yarar ki bunlar da yön tuşu işlevi görürler. Num-lock sadece kolaylık sağlamak içindir.
Sayısal tuş takımının kullanımı
Sayıları girmek üzere sayısal tuş takımı kullanmak için Num Lock tuşuna basın. Çoğu klavyede Num Lock tuşunun açık veya kapalı olduğunu gösteren bir ışık vardır.
NmLk tuşu klavyenin sağ üst tarafında bulunur. Bazen F8, F7 veya Insert ile aynı tuşta bulunur. Numlock'u etkinleştirmek/devre dışı bırakmak için Fn+F8, F7 veya Insert tuşlarına basın.
İşlem gerektiren işler için tasarlanan sayısal klavye ürünleri tercih edebilirsiniz. Excel ve benzeri programları pratik bir şekilde kullanabilir ve işlerini hızla tamamlayabilirsiniz. Numerik tuşları kullanırken aktif hale getirmek için NumLock düğmesinin basılı olması gerekir.
İlgili 21 soru bulundu
Ctrl + A kısa yollar arasında yer alan bir seçenektir. Bireyler CTRL + A tuşlarına basarak ekranda bulunan tüm işlemlerin tamamını seçebilir. Ayrı ayrı uğraşmak istemeyenler Ctrl + A basarak tüm yazıları seçebilir.
F1: Etkin pencerenin Yardım sistemini açar. F4: Bu komutu destekleyen programlarda yeni bir belge oluşturur. Web tarayıcısını başlatır ve Microsoft Office Web sitesine gider. (Bu işlev tüm klavyelerde kullanılamaz.)
Bazı 14 inç veya 14 inçten küçük dizüstü bilgisayarlar NmLk anahtarıyla tasarlanmıştır. NmLk tuşu, klavyenin sağ üst tarafında bulunur. Bazen F8, F7 veya Ekle ile aynı tuştadır. Numlock'u etkinleştirmek/devre dışı bırakmak için Fn+F8, F7 veya Ekle'ye basın.
Klavye ve mouse kilidini açmak için CTRL+ALT+DEL tuşlarına aynı anda basmanız ve ardından Esc tuşuna basmanız gerekir, mouse ve klavye kilidi açılır.
Bozuk ya da güncel olmayan bir sürücü de numlock tuşlarının çalışmamasına neden olabilir. Süreci daha zahmetsiz hâle getirmek için driver güncelleme programlarını kullanabilirsiniz. Bu programlar, güncel olmayan sürücüleri denetleyip sizin yerinize günceller.
Kopyalamak ve yapıştırmak için klavye kısayollarını kullanabilirsiniz: PC: Kopyalama için Ctrl + c, Kesme için Ctrl + x ve Yapıştırma için Ctrl + v. Mac: Kopyalama için ⌘ + c, Kesme için ⌘ + x ve Yapıştırma için ⌘ + v.
FN Tuşu için belirlenmiş olan herhangi bir standart bulunmuyor olmasına karşın bu tuşu çoğu zaman CTRL (Control) tuşunun hemen yanında bulabilirsiniz.
Bilgisayar klavyelerinde 2 tane bulunan Shift tuşları; klavyelerin sağ ve sol altında yer almaktadır. Klavyelerin sol alt kısmında yer alan Shift tuşu, Ctrl ve Fn tuşlarının üzerine yer alırken; sağ altta yer alan Shift tuşu ise, klavyelerin sağında yer alan Ctrl tuşu veya yön tuşlarının üzerinde konumlanmıştır.
Alt Gr tuşu etimolojik olarak 'alternative graphic' ifadesinden gelen bir tuştur. Birçok uluslararası klavyede bulunur ve klavye tuşu ile birlikte basıldığında özel karakterlerin girilmesini sağlar.
Genel olarak ifade etmek gerekirse, Space tuşunun solunda yer alan Alt tuşu, ana menüyü açmaya yararken; Alt Gr tuşu ise özel karakterlerin yazıya dökülmesinde kullanılmaktadır.
Başlangıç'a gidin, ardından Ayarlar > Erişim Kolaylığı > Klavye'yi seçin ve Ekran Klavyesini Kullan'ın altındaki iki durumlu düğmeyi açın. Ekranda gezinmek ve metin girmek için kullanılabilen bir klavye ekranda görüntülenir. Siz kapatana kadar klavye ekranda kalır.
Tuşların çalışmama nedeni, klavyenize sıvı madde dökülmesi olabilir. Sıvı teması çok az bir miktarda ise bilgisayarı kapatıp yeniden başlatmak sorunu çözebilir. Diğer taraftan, sıvı miktarı fazla, yoğun bir temas söz konusu ise bilgisayarınızı yetkili servise götürmenizi tavsiye ediyoruz.
Bir Fn tuşu veya F Lock tuşlu tuşlar, birçok tuş için iki komut dizini sağlar. Bunlar arasında standart işlev tuşlarının (F1–F12) üst sırası bulunur. Standart komutlar, tuşların ön kısmında etiketlenir (F3 gibi). Alternatif komutlar, tuşların üzerinde etiketlenir (Yinele gibi).
Windows + X tuşlarına basın ve listeden Aygıt Yöneticisi'ni seçin. Aygıt listesinde Klavye'yi bulun ve genişletmek için oku tıklayın. Dahili klavyeyi sağ tıklayın ve Devre Dışı Bırak seçeneğini tıklayın. Listelenen Devre Dışı Bırak seçeneği yoksa Kaldır'ı tıklayın.
Klavye, bir bağlantı kablosu ile bilgisayarın iç kısmından bilgisayarın ana kartına bağlanır. Bu kabloda kopukluk olması, kablonun düzgün bağlanmaması ya da klavyenin arızalanması halinde klavyeniz çalışmayacaktır. Klavyenin çalışmamasının bir nedeni de driverların düzgün yüklenmemesi olabilir.
Ctrl+S: Çalıştığınız Binelgeleri/Çalışmayı Kayıt Eder. Ctrl+W: Açık olan pencereyi kapar. Alt+F4 görevini görür. Ctrl+H: Tarama geçmişini gösterir.
Işık yoğunluğunu azaltmak için Fn+F5 tuşlarına basın. Işık yoğunluğunu arttırmak için ise Fn+F6 tuşlarına basın.
F4'e basmak pencereyi kapatır ve FN+F4'e basmak bile pencereyi kapatır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri