Yakıt sistemlerinde (LPG, CNG) yapılan tadilatlar da bu kapsama girmektedir ve aracın geçerli bir muayenesi olsa dahi tadilat sonrası muayeneye girmesi gerekmektedir.
LPG Beyninin Arızalanması Durumunda Ortaya Çıkan Sorunlar
Bu durumda aracın çalışmasını zorlaştırır. Ayrıca aracın rölanti devrinde iniş-çıkışlar gözlenir ve aracın rölantide stabil kalması zorlaşarak stop etmeler gözlemlenebilir. Regülatör olan araçlarda LPG beyninin donması söz konusu olabilmektedir.
Tüp taktırma işleminden sonra 1 ay içerisinde bildiriminin yapılması gerekmektedir. Bunun içinde egzos emisyon ölçümleri ve araç muayenesinin yaptırılarak ruhsata işlenmesi gerekmektedir.
Böyle durumlarda LPG beyin arızası üzerinden yenisiyle değiştirme işlemi gerçekleştirilir. Ayrıca konusunda uzman kişiler ile beraber LPG beyni sökülmeli ve diyafram temizleme işlemi yapılmalıdır. Bu durum ortalama en az 2 yılda bir gerçekleşmesi gereken periyodik bakımlar içerisinde yer alır.
LPG'li Araç Muayene Şartları Neye Göre Belirler? LGP tanklarına sahip araçlarda yakıt sisteminin sızdırma yapmaması gerekir. Tüm ünitelerin doğru ve güvenli bir şekilde takılmış olması, ayrı olarak tip onayları bulunması da istenir. Çalışamaz durumda olan hiçbir parçanın olmaması da gereklilikler arasındadır.
İlgili 29 soru bulundu
Yakıt sistemlerinde (LPG, CNG) yapılan tadilatlar da bu kapsama girmektedir ve aracın geçerli bir muayenesi olsa dahi tadilat sonrası muayeneye girmesi gerekmektedir. Tadilat sonrası muayene ücretleri araç sınıflarına göre belirlenir, "periyodik araç muayenesi" ile aynıdır.
Aracın trafik ve tescil belgesiyle TÜVTÜRK ve diğer yetkili istasyonlarda gerçekleştirilebilen muayeneye ait belge olmaksızın aracın muayeneden tek seferde geçebilmesi mümkün olmaz. Son olarak LPG'li araç sahiplerinin Yakıt Sistemi Montaj Belgesi'ni muayene esnasında yanlarında bulundurmaları gerekir.
* OTOGAZ beynine gelen kalorifer suyu giriş sıcaklığı çok düşük (genelde bu durum kalorifer suyunun yanlış yerden alınmasıyla görülür) veya LPG (gaz) beynine gelen su gelişinde problem varsa LPG beyni gazı tam buharlaştıramaz.Bu da aracın LPG' de çekişinin düşmesine sebep olur.
Motor beyninin bozulması durumunda araçta performans kaybı, çekişte sorunlar yaşanır. Ateşleme ve yakıt yanma gibi sistemsel arızalara neden olabilir.
Zaman içinde LPG beyni diyaframı tamir edilemeyecek boyutta yıpranır ve değişime ihtiyaç duyar. Araç bu yıpranmadan dolayı performans düşüklüğü yaşar. LPG vanası kapatılarak işleme başlanır. LPG'nin motora giriş borusu ve su boruları çıkarılır.
Oto gaz kullanımı motora zarar verir mi? Hayır. Doğru kalibrasyon ve doğru bir işçilik ile Benzin kullanımına göre motorunuzun ömründe uzama olur. LPG kullanımı ile Motor yağının da ömrü uzamaktadır.
Otogaz servisinde aracın gaz tankı sökülerek yeni gaz tankı montajı yapılır. Otogaz servisinde aracınıza uygun proje çizilerek evraklar size verilir. Verilen evraklarla birlikte muayene istasyonunda gerekli işlemleri yaparak; aracınızın muayeneden geçmesini sağlayabilirsiniz.
Bu sorunlardan en çok karşılaşılanı Lpg beyni (regülatörü) donmasıdır. Lpg regülatörü motor suyu ile ısınarak çalışır. Otomobillerin motor suyunda başka bir arızadan kaynaklı olarak hava oluşunca lpg regülatörüne su ulaşmaz. Su ulaşmayınca da regülatör donar.
Lpg regülatörü görülen arızalar aracın benzin kullanmasını etkilememektedir.
Otomotiv firmaları ile fabrika çıkışlı LPG' li araç çalışmaları yapan BRC Otogaz sistemleri ise en çok tercih edilen LPG kit markasıdır. Araca özel olarak hazırlanan LPG Kitleri ile aracın orijinalliği bozulmadan LPG dönüşümü yapılır. Kablolar kesilmeden soket aracılığıyla elektrik bağlantıları yapılabilmektedir.
Sıralı Sistem LPG Regülatör arızasının başlıca belirtileri LPG'li aracın sabahları veya belli bir süre bekleyince geç çalışması,yedek su deposuna gaz karıştırması, regülatör basıncına bağlı rolanti & Yakıt bozukluğu ve aracın kendiliğinden gazdan benzine geçme belirtileridir.
Motor beyni, birçok modern araçta bulunan gelişmiş bir sistemdir. Teşhis, yakıt ekonomisi ve performans dahil olmak üzere aracın çeşitli işlevlerini kontrol etmekten sorumludur. Bu nedenle motor beyninin değiştirilmesi aracın performansını ve verimliliğini etkileyebilir. Ancak, kilometreyi sıfırlamaz.
Aracınızın en önemli parçalarından biri olan beynin tamiri ya da parça değişimi için minimum 2500 TL ayırmanız gerekir. Bu meblağ, aracın modeline ve arızanın boyutuna göre 10000 TL'nin üzerine çıkabilir.
Araç eskiye nazaran sarsıntılı ve çok daha sesli çalışabilir. Araç beyninde oksitlenme, yanma görüntüsü veya yanık kokusu hissedilebilir. Araçta performans kaybı, çekişte düşüklükler görülür. Ateşleme ve yakıt yanma sistemlerinde aksamalar yaşanır.
Oto gaz kullanımı motora zarar verir mi? Hayır. Doğru kalibrasyon ve doğru bir işçilik ile Benzin kullanımına göre motorunuzun ömründe uzama olur. LPG kullanımı ile Motor yağının da ömrü uzamaktadır.
Gaz beynine kaloriferden gelen sıcak su yetersiz veya tam ısınmıyorsa araç çekişten düşer. Hava ayar vidası bulunan enjeksiyonlu araçlarda ayar iyi değilse, araç patlatma yapar ve çekişten düşer. LPG Beyin tamir takımının kalitesiz olması çekişi etkiler. Yağ yakan ve su eksilten arcın çekiş sorunu olabilir.
Özellikle araçların bakımlarının düzenli yapılmaması kalitesiz yakıt kullanılması ve yağ değişiminin zamanında yapılmaması, aracı çekişten düşürür.Gaz beyninin gaz ayarı düzgün değilse ve hava ayarında sorun varsa, veya karbüratör hava alıyorsa, araç çekişten düşer.
LPG'si sökülen araçlarda dönüşüm ruhsata nasıl işlenir? - YouTube. LPG'si sökülen araçlar fenni muayeneden geçmelidir.
Kontrolün en önemli ögelerinden bir diğeri ise LPG tankının incelenmesi ve bakımı. LPG tanklarının kullanım ömrü, imalatçıları tarafından belirlense de genel kanı, LPG tanklarının her 10 yılda bir yenileriyle değiştirilmesi gerektiği yönündedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri