Nur Cemaati, Nurcular veya Risale-i Nur hareketi, Said Nursi tarafından telif edilen Risale-i Nur adlı eserlerin bilgileri istikametinde teşekkül eden 20. yüzyıl başlarında doğan İslâmî harekettir. İtikâdi ve fıkhi bakımdan Sünnî İslâm'a bağlıdırlar.
Risale-i Nur hareketi bir tarikat olmadığı gibi, ehlisünnet dairesinde bulunan hak bir tarikata mensup olmanın da hiçbir mahzuru yoktur. Nurculuk, bir iman ve ahlak hareketidir. Risale-i Nurlar imana dair hakikatleri, tarikat ve tasavvuf berzahına girmeden, doğrudan insanların akıl ve kalp dünyasına şırınga ediyor.
Siyasi pozisyonu
Gazete, Demokrat Parti, Adalet Partisi, Doğru Yol Partisi ve bugünkü Demokrat Parti'yi aynı geleneğin halkaları olarak görmekte ve destek vermektedir. Bu tutumu dolayısıyla diğer Nur cemaatleriyle zaman zaman polemikler yaşanmıştır.
"Meşveret Cemaati" dediğimiz grup, Üstad Bediüzzaman Said Nursi Hazretlerinin yetiştirdiği bazı mümtaz talebelerin de içerisinde bulunduğu ve iman hakikatlerinin kalplerde yerleşmesi için, ihlasla ve Allah rızası için çalışan bir gruptur.
Meşveret kelimesi Arapça kökenli bir kelime olarak Türkçeye geçmiştir. "Meşverah" kelimesinden türetilmiştir ve "danışma, istişare" anlamına gelir. Meşveret, grup içinde fikir alışverişinde bulunma ve karar verme süreçlerini ifade eder.
İlgili 20 soru bulundu
İsmailağa Cemaati, Mahmut Ustaosmanoğlu'nun İstanbul Fatih'te Çarşamba semtindeki İsmailağa Camii merkez olmak üzere oluşturduğu, Nakşibendiliğin Halidî koluna bağlı bir cemaattir. Ehl-i Sünnet İslam anlayışını benimsediğini iddia eden cemaatte tasavvufî söylemler ağırlıklıdır.
Risale Haber; Bediüzzaman Said Nursi, Nurcu, İslam, Cemaat haberleri.
Halvetiyye[1] İslâm dünyasının en yaygın tarikatı olmuş ve kendinin yüzlerce kol ortaya çıkmıştır. Halvetiyye tarikatı Azerbaycan'da kurulmuş, gelişmiş ve buradan Anadolu'ya, Anadolu'dan da Balkanlar, Suriye, Mısır, Kuzey Afrika, Sudan, Habeşistan ve Güney Asya'ya yayılmıştır.
NURCULUK: Bediüzzaman Hazretlerinin yazdığı Risale-i Nur eserleriyle İslam'a hizmet etmeyi gaye haline getiren bir cemaattir. Nurcu, Bediüzzaman Said Nursi'nin, Kur'an tefsiri olan Risaleleri okuyup istifade eden ve başklarının da istifadesine çalışmak için gayret edendir.
NURCULUK bir mezhep değildir. Tarikat değildir. Dernek değildir.
Kuriş, Süleymancıların şu anki lideridir. Alihan Kuriş'in annesi Gülderen Kuriş, dayısı Arif Ahmet Denizolgun, annesinin eniştesi Kemal Kacar, annesinin dedesi de Süleyman Hilmi Tunahan'dır.
Her tarikatın kendisine özel bir başlığı (takke) bulunur ki bu başlığa Tac denir. Bayrami tarikatının tacı beyaz renkli, altı dilimli olup tam tepesinde beyaz keçeden birbiri içinde üç daire bulunurdu. Buna gül adı verilirdi.
Bu iki kurumu ya da mesleği evlenme, ticaret vesaire gibi konulara referans ya da kaynak göstermek, İslam hukuku açısından doğru değildir. Yani dinimizde "Nurcu Nurcu ile evlenecek" diye bir kural bir kaide olmadığı gibi, Nur mesleği içinde de sadece kendi mesleğindekilerle evleneceksin diye bir kaide bulunmuyor.
Fiziksel gücün, hareketin, canlılığın rengidir. Başlangıçları teşvik eder. Çalışmaya şevk verir, tembelliğin karşıtıdır. Bu yüzden olsa gerek pek çok kitabın kapağında ve Risale-i Nur Külliyatı'nda kırmızı renk tercih edilmiştir.
Risâle-i Nûr'u bilerek ve anlayarak okumak Allah'ın izniyle imanı taklidi olmaktan kurtarır, iman-ı tahkikiyi kazandırır. Îmân-ı tahkiki doğrudan amele yansır, amel-i salih olarak tezahür eder ve insanı takvâ sahibi kılar. İşte Peygamber Efendimiz'in (asm) arzu buyurduğu iman çizgisi bu çizgidir.
Risale-i Nur Bediüzzaman Said Nursi tarafından yazılan bir eserdir ve İslam'a dair pek çok konuyu ele alır.
Hayatı hep zorluklar, sürgünler ve hapislerde geçtiği için, sakalı bıraktıktan sonra kesilme tehlikesine tedbir olmak için baştan bırakmamıştır. Yani denebilir ki sakalı, harama düşmemek niyeti ile bırakmamıştır.
Nur cemaati "Yazıcılar" ve "Okuyucular" olarak ikiye ayrılıyor. Neden böyle bir ayrım yapılıyor ve bu kolların birbirinden farkları nelerdir? Sorularla Risale.
Menzil Cemaati, Nakşibendiye'ye bağlı olup Türkiye'deki cemaatler arasında en fazla mensubu olanlardan biridir. Muhammed Raşit Erol (1930-1993) tarafından kurulmuştur. 12 Temmuz 2023'e kadar önderleri Abdülbaki Erol'du.
Şah Veliyyullah ile devam eden Nakşibendî-Müceddidî silsilesi başlıca iki kola ayrılır. Bunların ilki oğlu Şah Abdülazîz ed-Dihlevî'den Ahmed Şehîd Birelvî'ye intikal eden kol, diğeri tarikatı Doğu Bengal'e taşıyan sûfî Nûr Muhammed'e nisbet edilen koldur.
Merkezi Adıyaman'da bulunan Menzil tarikatının (Nakşibendi tarikatı) "şeyh" Abdulbaki Erol, 2 Mayıs 1949 tarihinde Adıyaman'da Kâhta ilçesinin Menzil Köyünde doğdu. Babası Seyyid Abdulhakim el-Hüseyni'dir.
Risale-i Nur eserlerinin birçok yerinde geçen meşveret kelimesinin anlamı “danışma” istişare kelimesinin anlamı "meşveret etme" şeklinde ifade edilebilir. İstişare kelimesi Arapça Şûra kelimesinden gelmekte danışma, fikir sorma, meşveret etme, müşaverede bulunmak anlamına gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri