Viskon bir çeşit suni ipek. İlk olarak yapay ipek olarak bilinen 19. yüzyılın sonlarında “rayon” terimi 1924'te yürürlüğe girmiştir. “Viskon” adı bu elyafın üretilme şeklinden türetilmiştir; hem suni ipek hem de selofan yapmak için kullanılan viskoz bir organik sıvı.
Viskon, doğal madde selülozdan kimyasal olarak üretilen bir elyaftır. Viskon "rayon" olarak da bilinir ve moda endüstrisinde suni ipek olarak kullanılır.
Viskon yapay ipek olarak da nitelendirilir. Ayrıca terim olarak rayon kumaş olarak da kullanılır. Rayon kelimesi ise İngilizceden gelen 'ray' yani güneş ışığı 'on' yani pamuk kelimelerinden oluşur. Pamuğa benzeyen ışıltılı kumaş anlamındadır.
Rayon kumaşın en önemli özelliklerinden bir tanesi kaygan yapıya sahip olmasıdır. Kaygan ve parlak yapısıyla da ipek kumaşa benzetilmektedir. Yapay ipek kumaş olarak adlandırılmasıyla bazı alanlarda karşılaşılabilir. Bu özelliğinin dışında dayanıklı bir kumaş olmasından farklı olarak oldukça hafif bir yapıya sahiptir.
Doğal lif kaynağı olan kayın ağacından üretilen ipliklerle hazırlanan viskoz kumaş, son derece sağlıklı bir kumaş türüdür. Kumaşın yapısı hem rahat hem de sert olduğu için tüylenme ve kabarma yapmaz. Cildini tahriş edecek bir durum oluşturmaz. Cildin çok hassas ise; viskoz kumaşlı ürünlere dolabında yer verebilirsin.
İlgili 20 soru bulundu
Hayır, viskon, kayın ağacından elde edilen ve içinde selüloz barındıran bir tekstil hammaddesidir. Hiçbir şekilde naylon değildir ve tamamen doğal bir üründür.
Viskon Kumaş Sağlıklı Mıdır? Kesinlikle sağlıklıdır; çünkü yukarıda da belirttiğimiz üzere ham maddesi kayın ağacıdır, ve bu doğal bir liftir. Viskoz kumaşlar, zarif ve rahattır. Elyafın narin ve düzgün eğirme özelliğinden dolayı üründe yumuşak bir tuşe (dokunuş) elde edilmektedir.
Rayon kumaş, suni ipek olarak bilinir. Yapay ve karışım bir kumaştır. Sentetik elyaf, kağıt hamuru ve koton karışımından oluşan bu kumaş türü daha uzun ömürlü bir kullanım sağladığı için tercih ediliyor.
Rayon, polyester, akrilik, asetat ve naylon gibi sentetik yapıdaki kumaşlar sağlığa zararlıdır. Polyester Kumaş: Kimyasal yöntemlerle naylon ve petrol artığı olan plastikten elde edilen en tehlikeli kumaş türüdür. Kısırlık, düşük, kadın hastalıkları, gribal enfeksiyon, davranış değişiklikleri ve kansere sebep olabilir.
Yapısal bakımdan pamuğa da benzetilen rayon kumaşlar imalat aşamasında birtakım kimyasal işlemlerden geçmektedir. Rayon kumaşın çok sayıda beğeni kazanan özelliği arasında doğal ve sağlıklı bir kumaş yapısına haiz olması öne çıkıyor. Bu yönleri ile geniş bir kullanım alanında tercih edilen değerli bir ürün.
Farklı bağlama stillerine kolaylıkla uyum sağlayabilen rayon eşarplar, kaymayan eşarp türleri arasında yer alır. Gün boyu rahat bir kullanım imkanı tanıyan rayon eşarplar, diğer kaymayan eşarp türleri arasında uygun fiyatlı bir seçenek olarak ön plana çıkarlar.
Rayon kumaş karışım olarak birçok karışımla elde edilebilir. Bunlar pamuk akrilik, rayon, suni ipek, polyester, rayon asetat, rayon yün ipek karışım maddelerinden oluşur. Birçok alanda sık kullanılan bu kumaş türü hemen her alanda tercih edilen bir üründür.
Rayon Saten polyester kumaşlarımız ipek kalitesinde, sağlam, kaygan, parlak, düz kumaşlardır. Genel olarak eşarp, şal, fular, bandana, mendil, metraj olarak tercih edilmektedir.
Viskon pamuktan çok daha yüksek olan bu nem alma özelliğinden dolayı boyanmaya ve baskıya çok elverişlidir. Ayrıca renklerin daha parlak ve canlı görünmesini sağlar. Kuru halde iken dayanıklılığı pamuktan düşüktür. Yaş halde iken dayanıklılığı ise çok düşük bir orandadır.
Terletmez özelliği de nem tutma özelliğiyle bağlantılıdır. Viskon kumaş esnek midir sorusu da sıklıkla sorulabilmektedir. Viskon kumaş esnek bir yapıya sahiptir. Pamuklu kumaşlarla karşılaştırılırsa çok daha esnek bir yapıya sahip olduğu söylenebilir.
Viskon Kumaş Nasıldır? Viskon kumaş denilince akıllara gelen ilk şey konfor olmaktadır. Nitekim bu kumaş türü doğal yöntemler kullanılarak elde edildiği ve hiçbir sentetik madde içermediği için rahatlığı beraberinde getirir.
Günümüzde en sağlıklı kumaş türü pamuklu kumaş olarak bilinmektedir. Keten, Pamuklu, İpek, Yünlü, Kaşmir, Angora, Akrilik, Lateks, Naylon, Polyester. Pamuklu kumaş, kumaş türleri arasında maksimum kullanılan maksimum kullanılandır.
Filament haldeki rejenere selüloz elyaftan üretilen ipliklere floş iplik denir. Floş iplikler ile üretilen kumaşlar floş kumaş olarak adlandırılır. Bu ipliğe aynı zamanda viskon, rayon veya suni ipek adı da verilir.
Viskon bir çeşit suni ipek. İlk olarak yapay ipek olarak bilinen 19. yüzyılın sonlarında “rayon” terimi 1924'te yürürlüğe girmiştir. “Viskon” adı bu elyafın üretilme şeklinden türetilmiştir; hem suni ipek hem de selofan yapmak için kullanılan viskoz bir organik sıvı.
Polyester nefes almayan sentetik bir iplik olduğu için terletme ihtimali oldukça yüksektir. Sıcak havalarda tercih etmemeniz gereken bu malzeme hava geçirgenliği sağlamaz. Bundan dolayı %100 bu iplikten üretilen ürünler terletir ve teri emmez.
%100 Dekorinyo üretimi olan %100 PES (polyester tabanlı) kumaşlar yapısı itibariyle temizliğe uygun, silinebilir, 60 derece ısıda dahi sorunsuz yıkanabilen kumaşlardır. Yapısında yer alan mikro iplikler hem kumaşın dokusunun tok durmasına hem de hava geçirgenliğinin yüksek olmasına olanak tanır.
Viskon kumaş kesinlikle terletme yapmaz ve cildin rahat nefes alıp vermesini sağlar. Terleme problemini tamamen ortadan kaldırır. Doğal ve sağlıklı bir ürün olduğu için ve cilt ile uyumu sayesinde kullanımı sırasında asla rahatsızlık vermez.
Bakıldığı zaman viskon ve polyester arasındaki en büyük fark dayanıklıktır. Viskon gibi selüloz liflerine dayanan malzemeler daha hassas bir tutum gerektirir: kaynatamaz ve ağartmazsınız. Polyester, aksine, ağartıcı ve kaynamaya karşı dayanıklıdır.
Viskon kayın ağacından üretilir ve bir tekstil hammaddesidir. Aynı pamuk gibi selülozdan meydana gelir. Bu özelliğinden dolayı yapısı pamukla yüksek benzerlik gösterir. Viskon kumaş moda ve tekstil sektöründe sevilen, kaliteli ve sağlıklı kumaş çeşitlerindendir.
Viskon kumaş, tekstil ürünü olarak, niteliği oldukça yüksek olan bir üründür. Nem emiciliği özelliği fazla olan viskon kumaşın yapısında bulunan selüloz, pamuk ile arasındaki benzerliğin ortaya çıkma nedenidir. Viskon Kumaş Nedir? Viskon kumaş için, kayın ağacından imal edilen bir ham madde olduğu söylenebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri