Nur ismi Arapça kökenli bir kelimedir.
Arapça üzerinden aydınlık ve parlak anlamı ile beraber nur ismi kız çocuklarına Türkçede oldukça fazla veriliyor. Özellikle son zamanlarda internetten en sık araştırılan isimler içerisinde yer aldığını söylemek mümkün. Ebeveynlerin kız çocukları adına değerlendirdikleri yaygın isimler arasına girmiş durumda.
Işık ve ziya kelimesiyle eş anlamlı olan nur sözcüğü, gönül rahatlığı ve manevi ışık anlamına gelir. Esmaül Hüsna'da yer alan En- Nur ismi, kullarını doğru yola ileten, hidayete erdiren, kalplere nur ve iman veren demektir.
Sözlükte “aydın ve ışıklı olmak” mânasındaki nevr kökünden türemiş bir isim olan nûr “aydınlık, ışık” demektir.
Nur ismi; Bakara Suresi 17. Ayet, Nisa Suresi 174. Ayet, Enam Suresi 1. Ayet, Bakara Suresi 17. Ayet. Ayrıca Kur'an- ı Kerim içerisinde Nur isimli bir Sure de yer almaktadır.
İlgili 39 soru bulundu
- Nur ve Furkan isimleri verilebilir mi? Değerli kardeşimiz, Nur ve Furkan isimlerinin çocuklara verilmesinde bir sakınca yoktur.
Azra ismi Arapça kökenli bir kelime olarak bilinmektedir. Arapça bir kelime olmasına rağmen ise Kur'an'da geçmeyen isimler arasında yer almaktadır.
Nur ismi Arapça kökenli bir kelimedir. Kız çocuklarına koyulan bir isimdir. Nur isminin birkaç anlamı bulunmaktadır. İlk anlamı aydınlık, parıltı demektir.
Kız çocuklarına konulan Nur ismi Kuran-ı Kerim içerisinde en fazla yer alan isimlerden bir tanesidir. Nur ismi Arapça kökenli olmasının yanı sıra aydınlık demektir.
nur / nûr / نور
Aydınlık. Parıltı. Parlaklık.
Dünyevî ve maddî nurlar olduğu gibi, uhrevî ve mânevî nurlar da vardır. Güneşin, ayın ve yıldızların ışıkları gibi dünyevî nurların bir kısmı gözle, Kur'an gibi ilâhî kaynaklı nurlar ise basiret ve akılla algılanır.
Dinen mekruh sayılan isimler de olduğunu vurgulayan Öztürk, ''Resul, Nebi, Cebrail, Azrail, Mikail, İsrafil isimleri çocuklara verilmemeli, hoş değil. Samet ismi, hiç kimseye muhtaç olmayan demektir. Gülsüm gariban, zavallı kimsesiz anlamındadır.
Ayşenur ismi kız ismidir ve bu nedenle ismin rengi de pembe olarak tespit edilir.
Nurdan isminin kullanım sıklığı: Türkiyede her 2.591 kişiden birinin ismi Nurdan.
Damla Türkçe kökenli bir isim olarak öne çıkıyor. Çok eski dönemlerden günümüze kadar ulaşmış olan bu isim, kız çocuklarına uyum sağlayan ve beğeni toplayan adlar arasında yer almaktadır. Türkçe anlamı ise 'yuvarlak içinde, çok küçük miktarda su vb. sıvı' şeklinde yer almaktadır.
Aydınlık, ışık, parıltı, ziya. Sumerce nu ve Akadca nūrum (=ışık, parıltı, aydınlık) kelimesinden Arapçaya geçmiştir. Arapça nūr, aynı karşılıkta ifade edilmektedir. Aynı kökten geldiğine inandığım İbranice or (=ışık) sözü Batı Dillerindeki orient (=doğu, güneşin doğduğu yer) sözüne yol açmıştır.
Sözlükte “aydınlık, ışık” anlamına gelen nûr kelimesi Kur'ân-ı Kerîm'de ve hadislerde “insanların önünü aydınlatıp doğru ve gerçek olanı görmelerini, hak ile bâtılı, hayır ile şerri ayırt etmelerini sağlayan mânevî ve ilâhî ışık” mânasında kullanılmıştır.
Nil isminin kökeni Arapçadan gelmektedir. Nil Ne Demek? Nil isminin birinci anlamı çivit otudur. İkinci anlamı ise Mısır'dan geçerek Akdeniz'e dökülen nehrin adıdır.
Nur ismi Kur'an-ı Kerim'de birçok surede geçmektedir ve Nur adını koymak caizdir.
Farsçada, emir veren komutan demektir. Arapçada ise, "tartışma" anlamındadır. Mira ismi gücü, başarıyı ve azmi temsil etmektedir. Bu isme sahip kimseler zorlukların üstesinden gelmede başarılıdır.
Anlam itibariyle ay gibi ışık saçan demektir. Bu isim, bir ayın ilk günleri için de kullanılmaktadır. Son dönemde yaygınlaşan bu isim, kız çocuklarına verilir. Miray ismi, yumuşak başlılığı, güzel huyu temsil eder.
Mina ismi; billur, şeffaf, şarap şişesi, mine, gökyüzü, ar, liman, iskele gibi anlamlara gelmektedir. MİNA İSMİ ANLAMI NEDİR? Mekke'de hacıların şeytan taşladıkları bölgeye, tepeye Mina adı verilmektedir.
Değerli kardeşimiz, Sünnet olan isim koymaktır. Tek isim de çift isim de sünnettir.
Çocuklara çift isim koymanın psikolojik açıdan herhangi bir sakıncası bulunmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri