Her iki yılda bir takograf kalibre edilmelidir. Bu yükümlülük hem analog hem de dijital takograflar için geçerlidir. Kalibrasyon sırasında takografın çeşitli parçaları mühürlenir. Bu mühür iki yıl süreyle geçerlidir; bu, bir takografın iki yılda bir kalibre edilmesi gerektiği anlamına gelir.
Takograf verilerini saklama süresi ne kadardır? Takograf ve sürücü kartındaki veriler, kayıttan sonra en az bir yıl (52 hafta) saklanmalıdır. Veriler ayrıca vergi düzenlemelerine uymak için kullanılıyorsa, en az yedi yıl saklanmalıdır.
Sadece sayısal takograf için Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'ndan onay almış yetkili servisler servis kartı alabilir. Sürücü ve şirket kartları 5 yıl, denetim kartları 2 yıl ve servis kartları ise 1 yıl geçerlidir. Sayısal Takograf Başvuru sistemi sürücülerimizin müracaatlarını kolaylaştırmak için yeniden geliştirilmiştir.
Firma kartları kullanılarak her 90 günde bir takograf cihazındaki veriler her 28 günde bir günde bir sürücülerin kartlarındaki veriler mutlaka indirilmeli ve bir yıl süreyle saklanmalıdır (Karayolu Taşıma Yönetmeliğine göre 5 yıl).
Takograf veri arşivleme
Sürüş ve dinlenme süreleri mevzuatı, takograf verilerinin/kayıtlarının en az 1 yıl süreyle saklanması gerektiğini şart koşmaktadır. Bununla birlikte, veriler vergi düzenlemelerine uygunluk gibi başka amaçlar için de kullanılıyorsa, takograf verilerinin daha uzun süre saklanması gerekir.
İlgili 41 soru bulundu
Sayısal takograf kartınızın geçerlilik süresinin bitmesine 45 (kırk beş) gün kala yenileme başvurusu yapabilirsiniz. İnternet üzerinden http://staum.tobb.org.tr adresinden başvuru ekranına ulaştıktan sonra, sağ üst köşede yer alan “Kart İşlemleri” butonuna tıklayınız.
Yasa diyor ki; il sınırları içinde çalışacağını taahhüt ve beyan eden araçların takograf bulundurma zorunluluğu yoktur.
4.5 saati geçen uzun yol şoförlerinin 45 dakika boyunca dinlenmeleri mecburidir. Toplamda 9 saat çalışan sürücünün 11 saat boyunca aracını hareket ettirmemesi ve dinlenmesi gerekmektedir.
Genel olarak bakıldığında uzun yol şoförlerinin 24 saatlik herhangi bir zaman diliminde toplamda 9 saatten fazla araç kullanmaması gereklidir. 9 saatlik bu araç kullanma süresinde ise kesintisiz olarak 4,5 saatten daha fazla araç kullanılmamalıdır.
2 haftalık sürüş süresinin 90 saati aşamayacağı da kesin sınırlarla belirlenmiştir. Günlük 9 saat sürüş süresinde ise her 4 saat 30 dakika sonrası 45 dakika dinlenme zorunluluğu vardır. Bir sürücü kesintisiz 4.5 saatten fazla araç kullanamaz. Takograf bu sürelerin doğruluğunu ortaya koyar.
Ticari araçlar içerisinde takografya veya taksimetre bulunmaması veya çalıştırılmaması sonucunda 31/1-b trafik cezası uygulanmaktadır. Bu ceza 598 Türk Lirasıdır. 31/1-b Cezası Ceza Puanı Ne Kadar? 31/1-b trafik cezası uygulanan sürücülere trafik ceza puanı 20 puan olarak belirtilmiştir.
Ehliyet yenileme işlemleri için randevu oluşturma yöntemleri arasından size uygun olanı seçebilirsiniz. ALO 199 Nüfus Müdürlüğü Çağrı Merkezi telefon numarasını arayarak randevu alabilir ya da internet üzerinden randevu.nvi.gov.tr adresini ziyaret ederek online şekilde randevunuzu oluşturabilirsiniz.
*Yasal zorunluluk gereği sürücü kartı verilerinin 28 günde bir, dijital takograf verilerinin ise 90 günde bir indirilerek arşivlenmesi gerekmektedir.
Zorunlu olması planlanan dijital takografların süresi “2008 ve sonrası model araçlar, 10/7/2020 tarihine kadar ” ertelendi. Tüm analog takografların bu tarihe kadar dijital takograflar ile değiştirilmesi zorunludur.
Bazı çalışanların ise işten ayrılırken tüm takograf kayıtlarını işyerinden alıp gittiği de görülmektedir. Unutulmamalıdır ki saklama ve ibraz yükümlülüğü işverene aittir ve cezai müeyyide işverene uygulanmaktadır.
Bu şoförler sürekli 4,5 saatlik araç kullanma süresi sonunda, eğer istirahata çekilmiyor ise en az 45 dakika mola almaları mecburidir. Bu molalar sürekli 4,5 saatlik araç kullanma süreleri içerisinde en az 15 dakikalık molalar şeklinde de kullanılabilir. Bu molalar süresince şoförler başka bir işle meşgul olamazlar.
- Şoförler her 24 saat içerisinde 11 saat kesintisiz dinlenecektir. Bu süre, biri en az 8 saat kesintisiz olmak üzere iki veya üç ayrı süre halinde kullanılabilir. Ve bu durumda günlük dinlenme süresi 1 saat daha eklenerek 12 saate çıkartılır.
Günde 9 saatten fazla ,devamlı olmak üzere 4,5 saatten fazla sürmeleri yasaktır. Daha fazla araç kullanılacaksa 45 dakika mola almaları mecburidir. Bu mola 15 dakikalık molalar şeklinde de kullanılabilir.
Yerleşim yeri dışında ise şehirlerarası çift yönlü yollarda 80 km iken bölünmüş yollarda 85 km'dir.
Haftalık çalışma süresi 6 gün ve en fazla 56 saattir. Şoförler haftada 1 gün (24 saat) izin kullanmak mecburiyetindedirler.
Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürlüğü 2021 yılında yeni düzenlemeye göre karayolu yük ve yolcu taşıyan ticari araç kullanan şoförlerde araç kullanımı yaşını 65'ten 69'a çıkardı. Kişilerin 69 yaşından yaş almamış olması yani 69 yaşından küçük olması şart koşul olarak biliniyor.
Aynı şekilde başkasının kartını (dijital ehliyet) kullanan ve üzerinde oynama yapanlar 7000 tl ile 15000 tl arasında para cezası ve 6 aya kadar hapis cezasıyla cezalandırılacak.
Takograf cihazları muayene ve damgalama yönetmeliği gereğince yurt içinde taşımacılık yapan ve takograf cihazı kullanımı zorunlu olan araçların yönetmelikte belirtilen tarihlerde takograf cihazı takmaları zorunludur.
Her şeyden önce, takografla donatılmış bir aracı kullanırken kişisel dijital takograf sürücü kartını (dijital ehliyet) kullanmak zorunludur. Bir araç sürücü kartı olmadan çalıştırıldığında, takograf sürüş bilgilerini kaydetmeye devam edecek ve sürücü kartının olmadığını belirten bir etkinlik yaratacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri