Naylondan elde edilen iplik,ipeğe olan ihtiyacı bertaraf ettiğinden," Şimdi kaybettin yaşlı Japon" anlamına gelen İngilizce "(N)ow (Y)ou (L)ose, (O)ld (N)ippon" (buradaki Nippon Japon anlamındadır) cümlesinin baş harflerinden oluşan kelimenin "NY-LON" a ismini verdiği söylenir.
Naylon, İngilizce Nylon sözcüğünden türetilmiş isim. Kimyasal adı polihekzametien adipamid'dir.
Shrink naylonu, ham maddesi polietilen olan, rulo halinde satılan ve kullanımı oldukça pratik olan bir ambalajlama ürünüdür. İhtiyaca göre birçok çeşidinin geliştirilmesi ve ekonomik olması sebebiyle paketleme işlemlerinde kullanımı oldukça yaygın bir ambalaj çeşididir.
Naylon, ticari adı naylon-6 ve naylon-6,6 olan plastik bir grubudur. Bu tür malzemeler, petrol ürünlerinden veya benzeri maddelerden kimyasal yöntemlerle üretilir. Plastikler, yüzlerce veya binlerce küçük molekülü birbirine zincir gibi ekleyerek elde edilen, büyük moleküllerden oluşur.
Polyamid ingilizce adıyla poliamid yarı kristalin bir polimer çeşididir. Mühendislik plastiklerinden olan polyamid halk dilinde naylon olarak da bilinmektedir. Sert bir plastik olan bu plastik çeşidi aşınmaya ve bükülmeye karşı dayanıklı bir plastik çeşididir.
İlgili 22 soru bulundu
Plastik; karbon (C), hidrojen (H), oksijen (O), azot (N) ve diğer organik ya da inorganik elementlerin oluşturduğu monomer adı verilen; basit yapıdaki moleküllü gruplardaki bağın koparılarak polimer adı verilen uzun ve zincirli bir yapıya dönüştürülmesi ile elde edilen malzemelere verilen isimdir.
Polyamid ve Polyesterin Farkları
Polyester kumaşlar yüksek dayanıklılıkları, sıvı tutmayışları ve kolay kurumaları sebebiyle özellikle mont gibi dış giyim ürünlerinde kullanılır. Polyamide göre daha az dayanıklı olsa da tekstil ürünlerinde dayanıklılığı bir kullanım sebebidir.
Polivinil klorür, (genelde kısaltılmış olarak PVC diye kullanılır) oldukça geniş kullanım alanı olan bir plastik polimer.
Polyester satın alabileceğiniz en tehlikeli kumaştır. Polyester naylon ve plastikten elde edilir.
Sentetik bir lif olan aynı zamanda halk arasında naylon iplik olarak da bilinen Polyamid, dünya üzerinde üretilen ilk sentetik liftir. Giyim sanayiinde sıklıkla kullanılan naylon ipliğin mekanik dayanıklılığı da oldukça kuvvetlidir.
Plastiğin hammaddesi kısaca petroldür. Petrol plastik üretiminde çok önemlidir. Aynı zamanda plastik üretilirken ham madde olarak da gaz ve kömürlerden de yararlanılır. Plastiğin hammaddesi petrol, gaz ve kömür olarak sıralanabilir.
Poliamit dünyada üretilen ilk sentetik kumaş ham maddesidir ve halk arasında polyamid lifleri için naylon sözcüğü yaygın bir ad olarak kullanılmaktadır. Naylon sözcüğü dilimize, İngilizce nylon teriminden geçmiştir.
Poşet adını verdiğimiz polietilen torbalar ile ilgili öncelikle literatürden bahsetmek istiyorum. Çoğunlukla “Naylon torba” olarak adlandırılan bu poşetler “Naylon'dan yapılmaz. 'Naylon', Dupont firmasının ürettiği ve Poliamid malzemenin ticari ismidir.
Naylon kumaşın bilinen bir diğer ismi polyamid kumaştır. Sentetik kumaş kategorisinde yer alan naylon (polyamid) kumaş yüksek ısı basıncında belli başlı kimyasal maddelerin bir araya gelerek plastikten üretimi sağlanan kumaş türüdür. Sentetik kumaşlar arasında yoğun olarak kullanılan popüler bir kumaştır.
2 numara: HDP veya HDPE koduyla bilinen bu plastik ürünler, genellikle deterjan, süt, poşet, zeytinyağı şişeleri ve oyuncakların yapımında kullanılır. Plastik ürünler arasında en sağlıklı olanıdır. Hiçbir şekilde kimyasal salınım yapmayan bu ürünler, sağlık açısından en güvenilir olanlardır.
Floropolimerler, yüksek performanslı plastik kategorisine aittir. Bu kategorinin en bilinen üyesi PTFE'dir. PTFE, en pürüzsüz ve en sağlam malzemelerden biridir.
Polipropilen türü plasitk en güvenli plastik türü olarak kabul edilir. Bulaşık makinesinde yıkanabilir, mikrodalga fırında kullanılabilir.
Polistiren, monomer haldeki stirenden polimerizasyon ile üretilen bir polimerdir. Petrolden elde edilir. Plastik endüstrisinde daha çok PS kısaltması ile kullanılır.
4- LDPE veya PE-LD (Low Density Polyethylene – Düşük Yoğunluklu Polietilen) Alışveriş torbaları, saklama kapları, diş macunu tüpleri ve bazı mobilyalarda bulunan bu esnek plastik türü, çöp kutusu tenekelerine, döşeme çinisi gibi ürünlere geri dönüştürülebilmektedir.
Polyester nefes almayan sentetik bir iplik olduğu için terletme ihtimali oldukça yüksektir. Sıcak havalarda tercih etmemeniz gereken bu malzeme hava geçirgenliği sağlamaz. Bundan dolayı %100 bu iplikten üretilen ürünler terletir ve teri emmez.
Elastan kumaş, elastikiyet yapısına sahip olan bir kumaş türüdür. Çok geniş bir kullanım alanına sahip olan bu kumaş türü, giyim sektöründe de büyük bir sıklıkla kullanılmaktadır. Çektiğinde uzayan ancak bırakınca tekrardan eski haline geri dönen bu kumaş türü, elastan kumaş olarak adlandırılmaktadır.
Rayon, polyester, akrilik, asetat ve naylon gibi sentetik yapıdaki kumaşlar sağlığa zararlıdır. Polyester Kumaş: Kimyasal yöntemlerle naylon ve petrol artığı olan plastikten elde edilen en tehlikeli kumaş türüdür. Kısırlık, düşük, kadın hastalıkları, gribal enfeksiyon, davranış değişiklikleri ve kansere sebep olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri