NYM Kabloların Başlıca Özellikleri Çalışma sıcaklığı 70 dereceye, kısa devre sıcaklığı da 160 dereceye kadar tolerans sağlar. 300 - 500 V gerilim aralığı sayesinde düşük voltajlı kablolama için idealdir. Çok çekirdekli yapısı ile komplike uygulamalar için uygundur.
Ancak aynı akım taşıma kapasitesindeki kablolar için, alüminyum kablo daha büyük kesitli olacağından, daha geniş bir bükme açısı ile döşenmesi kaçınılmaz olacaktır. Enerji tasarrufu ve CO2 emisyonu yönünden ele aldığımızda, elektrik ve ısıyı en iyi ileten metaller arasında, bakır öne çıkmaktadır.
Nym kablo, sıva altı ve sıva üstü tesisatlara uygun olarak tasarlanmış bir kablo türüdür. İletken yapısında örgülü bakır kullanılmaktadır. Dolgu ve dış kılıf yapımında ise PVC (polivinil klorür) tercih edilmektedir.
Nym kablolar yüksek voltajlı kullanım alanlarında, rutubetli ve nemli alanlarda kullanılabilen kablolardır. Bir ya da birden fazla telli, bakır iletkenli olan Nym kablolar, bir ya da birden fazla PVC bazlı özel termoplastik yalıtkanlı kablolar olma özelliğini taşırlar.
Her ikisi de tek damarlı kablolardır. Elektrik ve enerji akımını sağlar. Yapımında kullanılan malzemeler benzerdir fakat aralarında oldukça önemli olan bir fark vardır. NYM kablolar toprak altına döşenemezler ancak NYY kablolar toprak altına döşenebilirler.
İlgili 24 soru bulundu
NYY kablolar bazı açılardan NYM kablolar ile benzerlikler gösterse de NYM kablolar yalnızca sıva üstü tesisatlarda kullanılabilmektedir. NYY kabloların ise toprak altına döşenmesi de mümkündür.
NYY kablo modelleri de tek damarlı ve çok damarlı olacak şekilde üretilmektedir. Tek damarlı NYY kablo modelleri 10 milimetrekareye kadar tek telli, 10-300 milimetrekareye kadar da çok telli şekilde üretilmektedirler.
Sıkça kullanılan kablo çeşitlerinden biri olan NYM kablolar, çok damarlı antigron kablolar olarak da bilinirler. NYM tesisat kablosu binaların içinde yapılacak kablolamalar için tasarlanmıştır. Gri PVC kılıflı, tek ya da çok damarlı versiyonları bulunur. Kuru, nemli ve ıslak alanlarda kullanıma uygundur.
Bu kapsamda NYM kablolar ıslak ve nemli ortamlarda güneşe maruz bırakmamak şartı ile güvenle kullanılabilir. NYM kabloların TTR kablolara göre fiyatının nispeten daha yüksek olduğu söylenebilir. Antigron ve TTR kablo arasındaki fark, kullanım alanlarındaki ve fiyatlarındaki farklardan kaynaklanır.
Antigron kablo, nemli koşul ve bölgelerde sıva altı - sıva üstü sabit olarak kullanılabilen elektrik kablo çeşidi olarak karşımıza çıkarlar. Antigron kablo toprak altına döşenebilen bir kablo değildir. Antigron kablo esas olarak NYM kablodur.
NYM Antigron Kablo Özellikleri
Antigron kablo yani NYM kablo bir ya da birden fazla telli, bakır iletkenli, bir ya da daha fazla PVC bazlı özek termoplastik yalıtkanlı alçak gerilim kablosu olarak bilinir.
Antigron kablonun diğer bir adıda NYM kablodur. Bir veya birden fazla telli, bakır iletkenli, PVC bazlı özel bir termoplastik yalıtkanlı alçak gerilim kablolarıdır. Bu kablolar kuru, ıslak ve nemli iç mekanlar için tercih edilmektedir.
Ev Tesisatında Hangi Kablo Kullanılır? Ev tesisatında, elektrik akımını iletmek için genellikle TTR kabloları tercih edilir. 3x1.5 TTR kablo, evlerdeki aydınlatma devreleri ve bazı küçük elektrikli cihazlar için yaygın olarak kullanılan bir örnektir. Bu kablo, genellikle prizlere enerji sağlamak için kullanılır.
Normal standartlar doğrultusunda kaliteli bir şekilde hazırlanan kabloda herhangi bir görünüm sorunu bulunmaz. Kablo iletken yüzeyi ile birlikte kablonun kalitesi üzerinde oldukça etkilidir. İletken bölüm üzerinde herhangi bir çapaklanma veya çizik bulunması kablonun kalitesiz olduğu anlamına gelir.
Priz sortisinde standart kablo kesiti olarak 2.5 mm2 NYA (tek damarlı) kablo kullanılmaktadır. Sorti hatlarında TSE (Türk Standartları Enstitüsü) ve CE (Avrupa Birliği)'ye göre faz, siyah; nötr, mavi; toprak, sarı-yeşil renkte 2.5 mm2 NYA kabloyla çekilmelidir.
İletken Yapısı: NYY kabloları, çoklu tellerden oluşan bakır iletkenlere sahiptir. NYA kabloları ise tek telli bakır iletkenlerden oluşur. Bu fark, kabloların kurulum esnekliği ve güç iletim kapasitesi açısından önemlidir.
Hes 4x6 NYM Antigron Enerji Kablosu
Güç merkezlerinde, şalt ve endüstri tesislerinde, yerel enerji dağıtımında güç kablosu olarak mekanik hasar riskinin olmadığı yerlerde hariçte, dahilde, toprak altında veya kablo kanallarında kullanılır.
Nyaf Kablo Özellikleri
Genel anlamda bakır içerikli Nyaf Kablo (NV-b) olarak da yazılabilir. Termoplastik yalıtkanlardan yapılan kablo 0,5-400 mm² gibi kesitler ile ince ve çok telli yapıdadır. B grubu tellerle üretilmektedir.
mekanik hasar riskinin olmadığı yerlerde hariçte, dahilde, toprak altında veya kablo kanallarında kullanılır.
Antigron Kablo, toprak altına döşenmeyen ve nemli ortamlarda kullanılan kablo çeşididir. Bir diğer ismi ise, NYM kablo olarak da bilinir. Genellikle de birden fazla teli olan bu ürün, alçak gerilim işlemlerinde de sıkça kullanılır.
Alçak gerilim kablo çeşitlerinden biri olan NYY kablo, bir ya da çok telli bakır iletken, PVC izole, PVC dolgu ve PVC dış kılıftan meydana gelen bir yapıya sahiptir. İzin verilen maksimum çalışma sıcaklığı 70 santigrat derece olan bu kablonun, maksimum kısa devre sıcaklığı ise, 160 santigrat derece (+/- 5 sn )dir.
Ethernet Kablosu Seçenekleri
Daha sağlıklı bir internet kablo bağlantısı için ise kablo seçimi önemli hale geliyor. İnternet kablo bağlantısı sağlamak için gerekli olan ethernet kabloları genellikle numaralarla isimlendirilirler. CAT5E, CAT6, CAT6A, CAT7 gibi. CAT7 içlerinde en iyi iletim hızına sahiptir.
Kablo Kesitleri Hangi Parametrelere Göre Seçilir? Kablo kesiti hesaplanması üç ana parametreye bağlıdır: Akım taşıma kapasitesi, kısa devre akımı ve gerilim düşümü. Bu üç parametre doğru kablo kesitini hesaplamada ve uygun kablo seçimini yapmaya yardımcı olur.
Güç Merkezlerinde, Şalt Ve Endüstri Tesislerinde, Yerel Enerji Dağıtımında Güç Kablosu Olarak Mekanik Hasar Riskinin Olmadığı Yerlerde Hariçte, Dahilde, Toprak Altında Veya Kablo Kanallarında Kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri